3 tehnike, kako hitreje pridobiti mišice

Si želite izklesanih mišic še pred poletjem? Ste pripravljeni narediti stopničko višje pri izvedbi svojih vaj? Rutinski dnevni treninigi so ključ do dobre postave ter izklesanih mišic, vendar je včasih potrebno prestaviti prestavo višje. Predstavljam vam 3 načine, s katerimi boste pridobili mišice hitreje.

1. Drugačna izvedba setov

Večina ljudi izvaja trening tako, da izvaja dve ali več vaj za isto mišično skupino. Vendar je veliko učinkovitejša metoda za hitro mišično rast izvajanje supersetov z nasprotujočimi mišičnimi skupinami.

Primer: Izvedete lahko set vaj za hrbet, takoj ko ste zaključili z vajami za prsi. Te vaje so nasprotujoče, saj uporabljate iste sklepe na različnih straneh. Med vajami uporabljate roke in trup ter iste sklepe, vendar drugačne mišice. Prednost treninga na tak način je, da lahko izvedete veliko več kvalitetnih vaj v krajšem času, saj medtem ko eno del počiva, izvajate vaje za drugo mišično skupino, to vam omogoča, da pridete skozi vse vaje tudi, ko ste na tesnem z časom.

Dokler lahko mišicam privoščite regeneracijo, lahko trenirate mišične skupine pogosteje, s čimer boste dosegli še hitrejšo mišično rast, vendar si zapomnite, da bo to od vas zahtevalo večji vnos kvalitetne hrane in veliko počitka.

2. Rest-Pause seti

Tudi ko izvajate trening za povečanje mišične mase, se je še vedno potrebno fokusirati na to, da postajate močnejši. Vrjetno ni vaš cilj, da bi imeli širok prsni koš ter izrazite mišice, še vedno pa bi izvajali vaje z isto težo kot na začetku. Kot vse ostale tehnike, se tudi tehnike za moč razlikujejo. Za hitro povečanje moči poskusite z rest-pause tehniko. Tehniko se izvaja na način, da izvajate sete kot ponavadi, nato počivate 20-30sekund in poskusite narediti še nekaj ponovitev, dokler vaje več ne morete pravilno izvesti.

Primer: Ponavadi izvajate 10 ponovitev po 60kg na poševnem benchu. Verjetno lahko izvedete še kakšne 4 po pol-minutnem počitku. Naredite teh par ponovitev, nato ponovno počivajte in velika verjetnost je, da boste nato lahko še vedno izvedli kakšni 2 ponovitvi. Na koncu boste svoje ponovitve povečali za več kot pol, kar je ogromno.

Te dodatne ponovitve bodo vaše telo pripravile do tega, da bodo mišice hitreje postale večje in močnejše.

Vendar ta tehnika ni primerna za vse mišične skupine.Izvaja se lahko za prsi, rame in triceps (bench presses, dips, pull-ups). Vsekakor pa se te tehnike želite izogibati za vaje, ki povzročajo veliko obremenitev na spodnji del hrbta.

3. Izboljšajte svojo formo

Ni pomembno ali ste začetnik ali profesionalec, v fitnesu se morate vedno truditi, da vaje izvajate pravilno, ter, da izboljšate svojo formo. Ne samo, da bo bo to vajo naredilo varnejšo, vendar bo zaradi želje po uspehu tudi vaš rezultat veliko boljši.

Na koncu koncev je napredek v veliki količini odvisen od samega posameznika. Vendar dokler vaje izvajate pravilno, varno in se trudite postati boljši, je uspeh zagotovljen. Če ste začetnik, ki se trudi pridobiti moč in mišično maso, potem je najbolje, da si poiščete vaje, ki vam omogočajo da lahko dvignete večjo težo. Če pa ste dovolj izkušeni, da poznate svoje šibke točke,  pa lahko svoj trening prilagodite tako, da targetirate predvsem slabše razvite mišične skupine.