Adidas

Adidas in njegova zgodovina

Le redko bomo našli koga, ki ne pozna podjetja in blagovne znamke Adidas. Številni izmed nas smo s to blagovno znamko odraščali. Pojavljala se je kot sponzor znanih klubov v različnih športnih disciplinah, vidna je bila pri številnih svetovnih in evropskih prvenstvih itn. Tako je na zadnjem svetovnem nogometnem prvenstvu bila uporabljena Adidas nogometna žoga. Vendar pa kljub tako velikemu slovesu, ki ga žanje Adidas, malo ljudi pozna njegovo zgodovino.

Podjetje Adidas je bilo ustanovljeno daljnega leta 1949. V bistvu je ime Adidas kratica imena in priimka ustanovitelja. »Adi« prihaja iz Adolf, »das« pa prihaja iz Dassler. V 50′ letih je Adidas prodrl z nogometnimi kopački, s katerimi je na tekmi Nemčija premagala Madžarsko.

Po tem uspehu na nogometni sceni, se je Adidas odločil, da razširi svojo ponudbo izdelkov za šport. V 60′ letih so pričeli izdelovati športne copate za atletiko. V 70′ letih pa je Adidas sponzoriral nemško ekipo na svetovnem nogometnem prvenstvu, ki je v finalu premagala Nizozemsko z 2 proti 1.

V 80′ letih je Adolf Dassler, ustanovitelj, umrl, posel pa sta prevzela njegova žena in njegov sin. V 90′ pa se zgodi novi preporod podjetja, ko prične pospešeno delati na marketingu blagovne znamke. Kmalu zatem postane Adidas delniška družba, ki privabi številne investitorje.

Med najbolj uspešna leta za Adidas lahko uvrstimo leto 1996. V tem letu se je njegova športna oprema uporabljala na Olimpijskih igrah. Adidas je opremil kar 6000 športnikov, med katerimi je 220 dobilo medaljo. Od teh kar 70 zlatih. Po tem uspehu se je prodaja Adidas izdelkov povečala kar za 50 odstotkov.

Poleg številnih drugih uspehov, velja omeniti, da je Adidas kupil tudi Salomon in Reebok, dva giganta v športni industriji. V vseh teh letih se je Adidas razvil v inovatorja športnih trendov, ki ga le stežka dohitevajo drugi tekmeci v tej konkurenčni panogi.

Več najdete v tej spletni trgovini