Alpina čevlji

Alpina čevlji in zgodovina blagovne znamke

Alpina je že desetletja eno vodilnih slovenskih podjetij na področju oblačil in obutve, predvsem so priljubljeni Alpina čevlji za prosti čas in športna obutev. Izjemno pozornost posvečajo odkrivanju novih tehnologij in raziskovanju materialov, pa tudi ročni izdelavi obutve, zato so zelo priljubljeni, blagovna znamka pa priznana po celem svetu. Poleg tako ženskih kot moških čevljev je izredno razvita tudi na področju športne opreme, saj je vodilni svetovni proizvajalec obutve za tek na smučeh, ter ena izmed treh vodilnih znamk na tržišču vseh izdelov za tek na smučeh.

Zgodovina podjetja sega v davno leto 1947, ko se je več neodvisnih čevljarskih delavnic v zadrugo, kar je peljalo do ustanovitja Tovarne čevljev Žiri, ki se je štiri leta kasneje preimenovala v Alpino. V prihodnjih letih se je je iz usmerila iz pretežno športne obutve na širši trg, začela je izdelovati modno obutvev, elegantne ženske ževlje in bolj raznovrstne pohodniške čevlje, z odprtjem prve prodajalne v Sarajevu pa je začela oblikovati tudi lastno maloprodajno mrežo.

Tudi kasneje je podjetje ostalo v koraku s časom, saj so že zelo zgodaj prešli z ročne na industijsko proizvodnjo, že leta 1973 pa je začel obratovati prvi Alpina računalniški center, kar je bilo za takratni čas prava revolucija. Istega leta se je začela tudi izdelava prvih plastičnih smučarskih čevljev, ki so blagovno znamko ponesli po celem svetu. Danes je Alpina v lasti finančne družbe Infond Holding 2, v lastni maloprodajni mreži pa ima več kot sto trgovin na področju jugovzhodne evrope.