Avstrija je vodilna alpska turistična država. Poseben razvoj na področju turizma je Avstrija doživela po drugi svetovni vojni. Napredek je konstanten, vedno se gradi nove zmogljivosti v hotelih, smučiščih, planinskih domovih, smučarski infrastrukturi ter na drugih zmogljivostih. Avstrija slovi tudi po tem, da je posebne pozornosti deležen kmečki turizem, skrb za preprečevanje zaraščanja kmetijskih površin ter odseljevanje prebivalcev s teh območji. Od tod izvira pregovorno urejena pokrajina tudi na najbolj visokih in strmih pobočjih.

Avstrija je turizem začela razvijati konec osemnajstega stoletja. Pospešek razvoju turizma je dala izgradnja sodobnih prometnih povezav. Med pomembne dosežke sodi izgradnja železnice čez prelaz Brenner, preko Visokih Tur ter Semmeringa.

Dopust in smučanje v avstriji je rajska izkušnja

razvoj turizma v Avstriji se je pričel v 18. stoletju

Od zdravilišč do mondenih smučarskih središč

Turizem v Avstriji se je razvija podobno kot v ostalem Alpskem svetu. V začetku so bila aktualna zdravilišča, ki ponudila alternativo nič kaj zdravemu zraku v velikih mestih. Sledil je razvoj gorništva in alpinizma. Nazadnje je dozorelo spoznanje, da ima Avstrija odlične možnosti za zimski turizem.

Več info o smučanju in nočitvi v Avstriji.

Na področju centralnih Alp je pomemben turistični center Innsbruck. Baročno mesto je zgrajeno v ledeniški dolini reke Inn. V Innsbrucku je Avstrija gostila udeležence zimskih olimpijskih iger leta tisoč devetsto štiriinšestdeset ter leta tisoč devetsto šestinsedemdeset. Leta tisoč devetsto dvanajst pa Zimsko olimpijado mladih. Na področju severnih ledeniški Alp se nahaja Solnograd, eno od kulturnih in verskih središč Avstrije. Pokrajina Salzkamergut je pokrajina s številnimi ledeniškimi oblikami.

Kitzbühel je pomembno turistično središče, po mondenosti v ničemer ne zaostaja za švicarskimi središči. Visoke Ture so znane po najvišji gori Avstrije, Veliki Klek sega skoraj tri tisoč osemsto metrov visoko. Nekoliko nižje se nahaja znana planinska cesta ter ledenik Pasterze. Badgastein je danes pomemben zimsko športni center, v zgodovini pa je slovel kot pomemben zdraviliški kraj. Avstrija je dežela, kjer je turizem pomembna gospodarska panoga ter zgled številnim sosednjim ter drugim deželam v regiji in globalno.