Bolečina v kolku

Bolečina v kolku in artroza kolka

Bolečina v kolku je najpogosteje posledice tako imenovane artroze kolka. To je najbolj pogosta ortopedska bolezen, ki se pojavlja že odkar obstaja človek. Gre za bolezen, ki je prisotna tako pri moških kot pri ženskah, ne glede na raso. V slovenskem prostoru se tej bolezni najpogosteje reče kar obraba kolka. Takšen izraz se uporablja predvsem zato, ker je osnovna značilnost te bolezni, pri kateri je prisotna bolečina v kolku, izginevanje sklepnega hrustanca. Poleg tega se pojavlja tudi zgostitev kosti, ki ji pravimo osteoskleroza, ki jo spremlja nastajanja kostnih izrastkov na robovih površin sklepa. Poleg tega, da se pojavi bolečina v kolku, nastane še vrsta drugih simptomov.

Med najbolj moteče simptome spada deformacija sklepa. Bolečina v kolku je povezana s tem, da kolk nima več normalne oblike, zaradi česar se pojavi tudi omejitev v gibanju. Kadar hrustanec povsem izgine, pride v sklepu do kontakta, ki mu pravimo kost na kost. Kadar je doseženo to stanje, je bolečina v kolku največja. Kolk postane tudi precej otrdel in oseba prične šepati.

Pri vsem tem je potrebno izpostaviti, da bolečina v kolku dejansko ni bolečina v kosti ali v sklepu. Ti deli telesa niso oživčeni in zato nas tudi ne morejo boleti. Bolečina v kolku se pojavi na drugem mestu. Odmrli hrustanec se nakopiči v obliki delcev, ki dražijo sklepno ovojnico. Posledica tega je vnetje ovojnice, kar pa dejansko je razlog, da se pojavi bolečina v kolku. Boli nas vneta ovojnica. Eden izmed dodatnih simptomov je tudi oslabljenje mišic, ki se nahajajo v predelu kolka.

Bolečina v kolku ni nujno trajna, saj se lahko artroza kolka tudi zdravi. Zdravljenje vključuje uporabo nesteroidnih antirevmatikov. Predvsem pa je pomembno, da osebe, ki jih muči bolečina v kolku kot posledica artroze kolka, zmanjšajo svojo telesno težo. Učinkovit pripomoček za lajšanje bolečin je tudi uporaba palice ali bergle.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.