Arhivi Kategorije: dom

Zunanja vhodna vrata so ogledalo vsakega doma

Marsikdo bi si mislil, da je izbira vhodnih vrat nekaj izjemno preprostega, vendar temu že dolgo ni tako. Poleg tega, da se vhodna vrata razlikujejo v izbranih materialih in zasnovi, pa so že na prvi pogled med seboj popolnoma različna. Njihova vloga se je tekom zadnjih let bistveno spremenila in ljudem ne zagotavljajo le varnosti in topline, ampak so tudi pomemben del arhitekturne zasnove vsakega doma.

Zunanja vhodna vrata

 

Zato ni nič presenetljivega, da so postala zunanja vhodna vrata v zadnjih letih estetsko izjemno dovršena. V pestri ponudbi vhodnih vrat lahko zasledimo povsem tradicionalne zasnove vrat do najsodobnejših dizajnov, ki se odlično ujemajo s sodobnimi načini gradnje. Ker pa so okusi izjemno različni, je povsem logično, da je izbira vrat toliko težja.

Zunanja vhodna vrata so izdelana iz različnih materialov

 

Danes je ponudba vhodnih vrat izjemno pestra. Katera izbrati je stvar individualnega okusa, želja in potreb. Zunanja vhodna vrata so izdelana iz različnih materialov in med uporabniki je najpogostejše vprašanje, katerega izbrati. Dejstvo je, da ima vsak material določene prednosti in slabosti, ki jih je potrebno pretehtati in se šele nato sprejeti odločitev o nakupu vrat.

 

Aluminijasta vhodna vrata so zaradi svoje obstojnosti in elegance vedno bolj priljubljena. Aluminij je eden izmed najbolj vzdržljivih materialov, zato lahko od takšnih vhodnih vrat veliko pričakujete. Podobno velja za lesena vhodna vrata, vendar jim je potrebno nameniti nekoliko več pozornosti pri vzdrževanju. Vrata izdelana iz plastike se odlikujejo predvsem po nizki teži, dobri zvočni in toplotni izolativnosti in dolgi življenjski dobi.

Strokovna vgradnja zunanjih vhodnih vrat je izjemno pomembna

 

Zavedati se je potrebno, da je nakup vhodnih vrat dolgoročna naložba. Z napačno izbiro si lahko nakopljemo dodatne stroške, zato jih je potrebno premišljeno izbrati. Eden ključnih dejavnikov, ki jih moramo pri izbiri upoštevati, je tudi dimenzija vrat. Ta mora biti takšna, da se bodo zunanja vhodna vrata popolnoma ujemala z zidno odprtino.

 

Za zagotavljanje popolne funkcionalnosti vhodnih vrat pa je ključnega pomena njihova strokovna vgradnja. To je tudi edini način, da bodo zunanja vhodna vrata zagotavljala takšno zvočno in toplotno izolativnost, kot je to predvideno v tehničnih specifikacijah, hkrati pa vam bodo dolgo služila.

Kakovostne sedežne garniture z dolgo življenjsko dobo

sedežna garnituraOd nekaterega pohištva v svojem domu ali v kakšnem drugem objektu vsekakor pričakujete, da vam bo primerno služilo vsaj nekaj let ali celo desetletij. Pri nakupu zato zelo pazite, da je dovolj kakovostno. Pri tem mislimo tudi na primeren nakup sedežne garniture.

Kakovostne sedežne garniture ponavadi nosijo ime vidnejših oziroma priznanih proizvajalcev, ki pa za svoje izdelke vsekakor postavljajo nekoliko višje cene. Toda, če veste, da vam bo taka garnitura služila odlično in bo imela dolgo življenjsko dobo, obenem pa bo oblikovana še moderno, ste v resnici zanjo pripravljeni odšteti kar nekaj denarja.

Bogata ponudba sedežnih na spletu

Kupovanje pohištva je za nekatere izjemno razburljiva zadeva, zato vam niti ni taka težava, da obiskujete številne salone s pohištvom, kjer lahko iskano pohištvo tudi primerno preizkusite. Za nekatere med vami pa je jasno, da tega niti nimate časa početi. Na srečo so številna priznana podjetja svojo ponudbo s pohištvom prenesla tudi na splet v svoje trgovine, zato lahko kakovostne sedežne garniture izbirate kar od doma.

Ko pa si nekaj garnitur izberete za finalne, torej da pridejo v poštev za vaš moderno zasnovan dom, je čas, da izbrani salon tudi v živo obiščete. Ker natanko veste, kaj si želite, bo nakup kakovostne sedežne garniture zagotovo hitrejši.

Bodite pozorni na vso ponudbo sedežnih

V zadnjem času na trg prihaja zelo veliko novosti, ki so povezane tudi s pohištvom. V modi so posebne kakovostne sedežne garniture, ki jih lahko v trenutku prelevite tudi v ležišča. Čeprav mislite, da je nakup takega pohištva prevelik zalogaj za vas, pa lahko vrhunske sedežne z ležiščem poiščete v eni od najbolje obiskanih spletnih trgovin podjetja, ki ga lahko obiščete tudi v živo.

Kakovostne garniture z ležiščem boste tako lahko v živo preizkusili in pomerili čas, v katerem garnituro lahko spremenite v ležišče in obratno. Morda vas bo taka vrsta garniture tako prevzela, da jo boste kupili, čeprav ste imeli na začetku nakupovanja v mislih povsem drug tip garniture. Izjemno pomembno je, da ste pozorni na vso ponudbo, četudi imate v svoji glavi točno zastavljene cilje, kaj si želite imeti v svojem domu.

Električna energija

Življenja brez elektrike si ne moremo več predstavljati, vedno bolj pa se zavedamo različnih značilnosti tega energenta. Ni več dovolj, da imamo delujoče električno omrežje, temveč se posvečamo tudi primerjavi dobaviteljev elektrike, varčnosti in porabi naprav, stroškom na dolgi rok … Električna energija v veliki meri odloča o tem, kako bomo živeli v domačem gospodinjstvu, že pri gradnji in opremljanju stanovanjskih prostorov pa upoštevamo vse mogoče premisleke. Prav tako na elektriko pomislimo takrat, ko razmišljamo o stroških gospodinjstva – ena izmed položnic bo bržkone tudi tista za elektriko, tako da premislimo o možnostih varčevanja in prihrankov. Skratka, električna energija je precej prisotna v vsakdanjem življenju, ne le v svoji vlogi napajanja električnih naprav.

elektricna-energija

Cenovno ugodna električna energija

Na elektriko pogosto pomislimo takrat, ko želimo kaj prihraniti pri stroških gospodinjstva. Poraba je namreč visoka in stalna, na dolgi rok se pozna tudi malenkostno zmanjšanje. Električna energija je sicer relativno poceni, če upoštevamo le porabo ene naprave, tudi potratne naprave bodo pri stalnem delovanju porabile le kakšnega stotaka na leto, a upoštevati moramo celotno zbirko opreme, tudi manjše naprave. To pomeni, da se splača izbrati varčne naprave in prilagoditi tudi uporabo – ne puščamo prižganih luči, če naprav ne uporabljamo jih izklopimo, prilagodimo tudi delovanje hladilnika … Najbolj znatna je poraba elektrike pri ogrevanju in hlajenju, ravno tam električna energija ponuja največ možnosti za prihranke. Če sistem opremimo s senzorji in pametnim upravljanjem, lahko delovanje optimiziramo in dosežemo znatne prihranke. Vse je seveda odvisno od sistema, a skoraj vedno je možno prihraniti. Nazadnje pa omenimo še dobavitelje elektrike, ki se prav tako razlikujejo – predvsem se gre posvetiti razlikam v ceni. Električna energija se meri v kilovatnih urah, za katere dobavitelji postavljajo svoje cene. Problem je v tem, da ena kilovatna ura pomeni zanemarljivo majhno porabo elektrike, v resnici imamo v običajnem gospodinjstvu veliko večjo porabo, zato so cene na kilovatno uro varljivo nizke, razlike pa majhne.

Kako izbrati najboljšega dobavitelja električne energije najdete tukaj.

Vsestranski mini hladilnik

Hladilniki imajo pogosto to pomanjkljivost, da so veliki in nerodni. To je sicer dobrodošla lastnost pri tistih hladilnikih, ki jih vgradimo v kuhinjo in nanje pozabimo, a v mnogih drugih okoljih se veliko bolje znajde mini hladilnik, ki svojo nalogo prav tako dobro opravlja, hkrati pa je bistveno bolj praktičen za uporabo in enostaven za premikanje. Navsezadnje lahko že pri vgradnji koristimo eno izmed prednosti takšnega hladilnika, še posebej če ga je treba prenašati po stopnicah. Zato, ker je kompakten in lahek, bo mini hladilnik našel svoje mesto v različnih okoljih. Večji hladilniki se lahko uporabljajo le v kuhinji, pa še v tem primeru s postavitvijo v prostor že omejimo možnost morebitnih kasnejših prilagoditev, saj je premikanje hladilnika precej zapleteno. Kompaktni hladilnik pa se bo lepo podal v mnoge druge prostore – mini hladilnik lahko postavimo tudi v delavnico ali garažo, izjemno priljubljen pa je na terasah, ki so opremljene z letno kuhinjo.

Kaj zmore mini hladilnik?

Velikost je lahko zavajajoča. V resnici ima mini hladilnik povsem primerljivo zmogljivost v primerjavi z velikimi hladilniki – samo zaradi manjše kapacitete namreč še ni manj zmogljiv. Pravzaprav bo kompakten hladilnik svojo notranjost še prej in bolj učinkovito ohladil, tako da je takšna naprava uporabna tudi v nekaterih posebnih primerih, ko potrebujemo zanesljivo in zmogljivo delovanje. Poleg tega ima lahko tudi mini hladilnik nekatere napredne funkcije, predvsem sisteme, ki delujejo v ozadju in skrbijo za varčno delovanje ter zanesljivo uravnavanje temperature. Sodobni mini hladilniki omogočajo enostaven nadzor preko digitalne nadzorne plošče, morda pa ponudijo tudi druge bombončke, na primer samodejno odpiranje na senzor. To pomeni, da lahko mini hladilnik prevzame tudi vlogo glavnega hladilnika v domači kuhinji, saj tudi s svojo kapaciteto pokrije potrebe manjšega gospodinjstva. Ne gre namreč le za hladilnike, ki ponudijo dovolj prostora za nekaj pločevink, temveč so lahko tudi takšni hladilniki precej veliki.

 

Klimatske naprave

V vročih poletnih dneh ne moremo svojega časa predolgo preživljati v zaprtem prostoru – soočimo se namreč z visokimi temperaturami, pred katerimi nas ne zavarujejo niti debele stene sodobnih stanovanj. A vseeno včasih nimamo izbire. Morda obtičimo v stanovanju, morda pa smo prisiljeni skozi celih osem ur ždeti na delovnem mestu. V takšnih primerih je nujno poskrbeti za vzdrževanje udobne klime v notranjosti prostorov. Za to običajno poskrbijo klimatske naprave, ki so učinkovito sredstvo proti rekordno visokim temperaturam okolice. Tudi v najbolj vročih poletnih dneh bodo kakovostne klimatske naprave zmogle zaprte prostore ohladiti na udobno temperaturo, pravzaprav lahko ozračje v notranjosti skoraj poljubno prilagajamo lastnim željam. To seveda velja ob predpostavki, da imamo dobro klimo – nekatere naprave niso dovolj zmogljive ali pa so prostori preprosto preveliki, da bi jih lahko uspešno ohladili. Kljub temu ostajajo klimatske naprave še vedno najbolj priporočljiva izbira v boju proti visokim temperaturam. Za vsak primer je možno najti optimalen hladilni sistem.

Klimatske naprave

Katere klimatske naprave so najboljše?

Sodobne klimatske naprave so zelo zmogljive in zanesljive, ne moremo pa reči, katera naprava se bo najbolje obnesla. Na voljo imamo namreč zelo raznoliko zbirko različnih naprav, poleg tega izbiro narekujejo tudi lastnosti prostora in želje uporabnika. V nekaterih primerih pride v poštev le najbolj zmogljiva klima, v drugih pa bo povsem zadostna že cenovno ugodna prenosna klima. V vsakem primeru je treba hlajenje prostorov premišljeno načrtovati in šele nato izbrati ustrezne naprave. Ne moremo pričakovati univerzalne rešitve. Na srečo pa imamo na voljo klimatske naprave, ki pokrijejo vse potrebe, če se le posvetimo izbiri. Sodobne klime so običajno inverterske in pametno upravljajo svoje delovanje, omogočajo tudi natančno nastavitev hlajenja in tudi avtomatizacijo. Pogosto jih je možno povezati v pametni sistem, tako da lahko hlajenje nadzorujemo na daljavo

Preverite celotno ponudbo klimatskih naprav tukaj.

Načrtovanje in oblikovanje kuhinje

Vsak prosto v stanovanju ima pomembno vlogo in mora svojo nalogo tudi dobro opravljati. Kako zadovoljni bomo z njim je odvisno od opreme, pa tudi od oblike in podobe prostora. Posebej kritični so ti razmisleki pri načrtovanju kuhinje, saj je to osrčje doma in en izmed prostorov, ki je najbolj izpostavljen redni uporabi. Poleg tega ravno s kuhanjem oziroma domačo pripravo hrane tudi močno vplivamo na kakovost bivanja v stanovanju in splošni življenjski slog – vsekakor ne gre za zanemarljivo nalogo. Veliko pozornosti gre torej nameniti že načrtovanju, oblikovanju in opremljanju prostora, saj si lahko le tako zagotovimo dolgoročno zadovoljstvo pri uporabi kuhinje.

Ključne značilnosti kuhinje

Ni nujno, da bo treba za dober rezultat slediti splošnim smernicam ali modnim trendom. Pametno je oblikovati kuhinjo po naročilu, torej glede na potrebe in želje končnih uporabnikov. Čeprav so sestavljeni kompleti opreme nadvse privlačni in večinoma tudi precej cenejši, se splača investirati v skrbno oblikovanje in premišljeno opremljanje prostora. Še posebej to velja za kuhinje, ki niso pravilno oblikovane. Zelo pomembno je, da opremo prilagodimo optimalnemu poteku dela. Kombiniramo delovne in odlagalne površine, predvidimo dovolj prostora za shranjevanje, hkrati pa že v načrt vključimo vso potrebno kuhinjsko opremo in male gospodinjske aparate. Smiselno je vse prilagoditi funkcionalnosti, tudi podrobnosti – pri vsakdanji uporabi se namreč na dolgi rok hitro izkažejo tudi manjše pomanjkljivosti in sitnosti, ki jih sprva lahko zanemarimo.

Seveda svoje doda tudi dekoracija oziroma podoba prostora, ne smemo pa te pretirano poudarjati na račun funkcionalnosti. Kuhinje morajo biti v vsakem primeru dovolj svetle in prostorne, upoštevati pa je treba tudi posebne razmere, do katerih pride pri redni uporabi – temperaturne spremembe, visoka vlažnost, madeži, vonjave … Gre za prostor, ki ga je precej težko povsem prilagoditi željam glede izgleda, nenazadnje je veliko dela že s tem, da ohranjamo red in čistočo.

https://si.gorenje.com/

Vhodna vrata po meri

Z vhodom v dom se predstavljamo okolici, hkrati pa odločamo o tem, kako se bodo obiskovalci počutili, ko pridejo na obisk. Seveda pa bodo najpogostejši uporabniki vhoda sami stanovalci, ki se bodo vsakodnevno večkrat sprehodili skozi vhodna vrata. Pomembno je torej, da je vhod do potankosti prilagojen svojemu namenu, tako s funkcionalnostjo kot z izgledom. K temu pripomorejo tudi vhodna vrata po meri, ki omogočajo naročniku, da povsem prikroji značilnosti vrat in s tem v veliki meri vpliva na lastnosti celotnega vhoda. Vrata so namreč najpomembnejši element, z njimi smo tudi v neposrednem stiku, ko se odpravljamo iz doma ali vračamo domov. Izbiri in oblikovanju tega elementa gre torej posvetiti dovolj pozornosti. Vhodna vrata po meri je možno prilagoditi tako, da bodo res navdušila ob vsaki uporabi, predvsem pa se bodo odlično obnesla na dolgi rok. Seveda bo treba za to nameniti nekaj denarja, pa tudi dovolj pozornosti pri oblikovanju, a vhodna vrata so le ena, poleg tega bodo kakovostna vhodna vrata po meri brez težav zdržala več deset let, tako da vseeno ne gre za preveliko investicijo.

Napredna vhodna vrata po meri

Kaj lahko ponudijo napredna vhodna vrata po meri? Prilagoditi je možno različne elemente vrat. Posebej priljubljeni so napredni mehanizmi zaklepanja in odklepanja, ki omogočajo enostavno uporabo vrat. Vrata na prstni odtis recimo namesto ključa zahtevajo le pritisk na senzor, kar je veliko bolj hitro in enostavno, poleg tega ni treba iskati ključev. Pogosto imajo vhodna vrata po meri vgrajen digitalni domofon s kamero in sistem za oddaljeno upravljanje, tako da jih je možno odkleniti na daljavo. Morda jih lahko odklenemo kar iz avta, nato pa v stanovanje enostavno vstopimo tudi s polnimi rokami. Seveda pa vhodna vrata po meri omogočajo tudi vse mogoče estetske prilagoditve, zasteklitev, kombinacije materialov in druge prilagoditve za čudovit končni izgled!

www.pirnar.si/vhodna-vrata/za-arhitekte/

Dober vzglavnik ne koristi le spancu

Če želimo mirno spati, se moramo zvečer namestiti v udobno in dobro opremljeno posteljo. Za spanje ne potrebujemo veliko, mora pa biti vsak kos opreme, ki ga potrebujemo, svojemu namenu povsem prilagojen. Še posebej to velja za vzglavnik, ki ima zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega spanca. S tem ne pripomore le k prijetnemu občutku, ko se zjutraj zbudimo spočiti in pripravljeni na izzive novega dne, temveč tudi na dolgi rok koristi zdravju telesa in duha. Ne pozabimo, da prespimo kar tretjino življenja, tako da ima čas, preživet v postelji, velik vpliv na življenje zunaj nje. Dober vzglavnik pomaga pri zdravem razvoju telesa, predvsem preprečuje nastanek bolečin in naposled poškodb, ki se prikradejo v primeru nepravilne lege telesa med spanjem. Seveda pa je zelo pomembno tudi to, da se dobro počutimo že v trenutku, ko ležemo k počitku. Na to vpliva vsa oprema v spalnici, seveda tudi vzglavnik, s katerim smo pri spanju stalno v stiku.

Lastnosti, ki jih ima dober vzglavnik

V dober vzglavnikse splača investirati, seveda pa bo treba dobre izdelke najprej znati prepoznati. Ponudba je na tem področju precej pestra, izbiro pa še dodatno otežijo široki cenovni razponi. Obstaja nevarnost, da se v želji po ugodnem izdelku odločimo za vzglavnik, ki svoje naloge ne bo dobro opravil, zato se je pri izbiri bolje osredotočiti na dejanske lastnosti izdelka, ne na ceno. Najbolj pomembno je, da izberemo ergonomsko oblikovano blazino ustrezne trdote. Najbolje se bo verjetno obnesel vzglavnik s prilagodljivim polnilom, saj ima vsak uporabnik svoje potrebe pri spanju. Pametno se je pozanimati tudi o materialih, ki lahko povzročijo motnje pri spanju, še posebej pri osebah z alergijami. Splošna kakovost izdelka pa odloča o pričakovani življenjski dobi, na kar moramo biti tudi pozorni, saj verjetno pričakujemo dolgoletno redno uporabo.

Najcenejša elektrika za optimalen izkoristek sodobnih naprav

Pri vsakdanjih opravkih si v veliki meri pomagamo z raznimi napravami, ki so zelo zmogljive in nadvse učinkovite pri svojem delu. Poganjajo jih različni mehanizmi, ki zahtevajo določen vir energije – lahko delujejo na ročni pogon, običajno pa gre za motorje, ki delujejo na elektriko ali tekoče gorivo. Ravno v tem se izkaže velika prednost sodobnih električnih naprav – najcenejša elektrika je namreč zelo ugoden vir energije in ponuja tem napravam izjemen izkoristek. Ta se kaže v dolgoročni uporabi brez posebej visokih stroškov. Prednosti električnega pogona se kažejo pri vseh mogočih napravah, v zadnjem času izstopajo predvsem električni avtomobili, pri katerih se najcenejša elektrika pretvori v kilometre brezskrbne vožnje po cesti brez omembe vrednih stroškov. Seveda imamo na voljo še celo vrsto drugih električnih naprav, od kosilnic in druge vrtne opreme do manjših pripomočkov za delo po hiši. V vsakem primeru je najcenejša elektrika velika prednost in bistveno zniža stroške obratovanja teh naprav v primerjavi s potratnimi napravami na tekoča goriva ali druge vire energije.

Najcenejša elektrika za ogrevanje

Enake prednosti ponuja najcenejša elektrika ogrevalnim sistemom, ki veljajo za posebej potratne in na dolgi rok pomenijo veliko finančno breme za stanovalce. Ravno zato se splača presedlati na električni ogrevalni sistem, ki je bistveno učinkovitejši in ponuja odličen izkoristek energije, hkrati pa najcenejša elektrika tudi pri dolgoročnemu delovanju ogrevanja ne povzroči visokih stroškov. Na voljo so različni sistemi, ki lahko optimalno izkoristijo te prednosti – električno ogrevanje ponuja na izbiro predvsem IR panele, električne radiatorje in učinkovito nizkotemperaturno talno ali stensko gretje, za rezervo pa so uporabni tudi razni električni grelci, ki sicer veljajo za nekoliko bolj potratne. Stroški so seveda odvisni tudi od cene električne energije, najcenejša elektrika v primerjavi z dražjimi dobavitelji naredi znatno razliko in upravičuje premišljeno izbiro najbolj ugodnega dobavitelja.

Obiščite spletno stran www.petrol.si in se prepičajte o ugodni ponudbi.

Kombinirani štedilnik in druga vsestranska kuhinjska oprema

V kuhinji potrebujemo kar nekaj opreme, če želimo ta prostor kar najbolje izkoristiti. Poleg tega je pomembno, da se opremimo z dobrimi napravami in aparati, saj je od teh pripomočkov v veliki meri odvisen uspeh kulinaričnega ustvarjanja, pa tudi sama izkušnja pri delu v kuhinji. S pravo opremo bo kuhanje enostavno in uspešno, predvsem pa prijetno in zabavno. V mnogih primerih se najbolje izkaže vsestranska oprema, ki kombinira različne funkcionalnosti. To je lahko kombinirani štedilnik, ki je izjemno priljubljena izbira v običajnih kuhinjah, poznamo pa tudi druge naprave, ki ponujajo celo vrsto funkcionalnosti. Kombinirani štedilnik je seveda nepogrešljiv za hitro in enostavno pripravo jedi, s svojimi funkcionalnostmi pa odpira možnosti za raznovrstno kulinarično ustvarjanje. Pomaga pri pripravi raznih jedi, pri tem pa uporabniku dopušča dovolj prilagodljivosti, da zagotovi odličen rezultat. Ne glede na to, ali gre za pripravo enostavnega obroka ali pa za kuhanje celotnega družinskega kosila, se bo kombinirani štedilnik izkazal kot nepogrešljiva oprema. Še posebej pomembno je to seveda v večjih gospodinjstvih, ki se redno soočajo s kuhanjem za celo družino.

Kombinirani štedilnik močno olajša kuhinjsko delo

Gotovo je ena izmed nujnih odlik kuhinjske opreme ta, da delo poenostavi. Že tako težko najdemo čas za ustvarjanje v kuhinji, zato si običajno ne moremo privoščiti potrpežljivosti pri rokovanju s kuhinjskimi napravami. Kombinirani štedilnik tega ne zahteva, svoje delo bo opravil hitro in učinkovito, tudi povsem osnovni uporabniki se bodo pri uporabi te naprave dobro znašli. Za nameček je kombinirani štedilnik pri svojem delu zelo uspešen, saj v vsakem primeru ponudi najboljšo možnost za pripravo hrane. Sodobni štedilniki ponujajo zelo veliko načinov kuhanja in peke, kombinacija s pečico pa spekter možnosti še razširi. Poleg tega ima lahko kombinirani štedilnik tudi druge dodatne funkcionalnosti, ki olajšajo delo v kuhinji tudi zahtevnejšim uporabnikom. Preglete ponudbo štedilnikov na strani www.merkur.si.