Arhivi Kategorije: finance

Srebrne palice so priljubljena oblika investicije

Srebro ima zaradi svojih lastnosti izjemno veliko uporabnost v različnih vejah industrije, vedno bolj pa je zanimivo tudi za mnoge investitorje. Najbolj priljubljeni obliki varčevanja so investicije v kovance in srebrne palice.

 

Po nekaterih informacijah je srebro izjemno redka kovina, katere količina naj bi zadostovala le še za približno 10 let. Zaradi svoje priljubljenosti, lahko vse oblike naložbenega srebra danes kupite v nekaterih bankah, zlatarnah in trgovinah s plemenitimi kovinami, ki so vam dostopne praktično na vsakem koraku.

Srebrne palice so priljubljena oblika investicije

Srebrne palice so najboljši način vlaganja v srebro

 

Zaradi vse večjega povpraševanja, so postale srebrne palice celo donosnejša naložba kot pa na primer naložbeno zlato. Podobno kot zlato, jih izdelujejo talilnice in kovnice zlata, pri čemer je čistoča srebrnih palic 99,9%.

 

Zaradi nižje cene, običajno vlagatelji najpogosteje povprašujejo po srebrnih palicah teže 20g, 50g, 100g, 250g, 500g ali 1000g, prav tako pa se priljubljene tudi manjše srebrne palice, ki so težke le eno unčo.

 

S srebrnimi palicami do varne naložbe

 

Ko se odločata za nakup srebrnih palic, je potrebno vedeti, da mora kupec zaenkrat še vedno plačevati DDV, kar tudi vpliva na donosnost vaše naložbe. Ne glede na to, pa se dolgoročno vlaganje v srebrne palice še vedno splača.

 

Vlaganje v srebrne palice pa ima še eno prednost. Vlagateljem daje še večjo stopnjo zanesljivosti in stabilnosti naložbe, ki je v večini primerih neodvisna od gospodarske situacije v državi in v svetu. Zato je takšna oblika investicije primerna za vse tiste, ki si želite tudi varne naložbe za vašo prihodnost.

 

 

Na https://edisongold.com/ si lahko ogledate aktualne cene zlata in srebra.

 

Naložbe, tradicionalne in sodobne

Naložbe so lahko sodobne ali tradicionalne investicije. Lahko bi jih imenovali tudi tradicionalne ali sodobne naložbe. Tradicionalne so tiste, ki obstajajo v uporabi že veliko časa, obstajajo danes ter bodo tudi v prihodnosti. Vsi poznamo izraz varčevanje v nogavici ali varčevanje v banki. Tradicionalne bančne naložbe imajo danes tudi sodobno obliko, njihovo vlogo prevzemajo tudi druge finančne institucije.

Naložbe je smiselno razpršiti
Če potrebujemo višje vsote, ki smo jih že vložili, vzajemni skladi ne poznajo težave z nelikvidnostjo naložb

Varčevanje v nogavici na sodoben način

Varčevanje v nogavici pomeni imeti doma celotno premoženje ali del premoženja v gotovini. Danes dobesedno v nogavico nalagajo le redki, bolj sodobna izvedba so razni sefi ali druge oblike za bolj ali manj varno shranjevanje večjih vsot gotovine. Mnenja o smiselnosti shranjevanja večjih vsot gotovine doma so zelo različna. Za nekatere so to zastarele investicije ali naložbe, drugim dajejo občutek varnosti kljub tveganju kraje.

Sodobnejša oblika je denar na banki oz. bankomat, ki nudi dostop do gotovine ob vsaki uri. Ker pa bankomati od časa do časa odpovejo oziroma ne nudijo možnost dviga višjih vsot gotovine, ostajajo nekateri zvesti sodobni različici varčevanja v nogavici.

Obstajajo pa tudi kombinacije določenega deleža premoženja v sodobni različici varčevanja v nogavici, zraven pa so prisotne zelo različne naložbe. To so lahko naložbe v vzajemni sklad, investicijski sklad, varčevanje v skladih in podobno. Takšna kombinacija je manj tvegana od delnic, vendar omogoča likvidnost najvišje stopnje v primeru potreb po višjih vsotah. V primeru potreb po višjih vsotah so lahko nekatere naložbe ne likvidne oziroma jih ne moremo takoj ali dovolj hitro pretvoriti v gotovino. Vzajemni skladi te ovire ne poznajo.

Dodatno imajo lahko v času potreb po višjih vsotah lahko naložbe v delnice ali druge naložbe nižjo vrednost, ko so jo imele v času nakupa ali na splošno v preteklosti. Večinoma pa naštete težave reši razpršitev premoženja, ki pomeni imeti tako naložbe v sklade ali varčevanje v skladih, kot tudi dostop do gotovine v primeru izrednih dogodkov ali nenadnih potreb po gotovini.

 

Je vlaganje v zlato v današnjih časih še profitabilno

Denar vlagamo  v veliko stvari. Najpogosteje v nepremičnine in to celo življenje. Kmalu ugotovimo, da temu ni konca in da nam stvar ne koristi v smislu dobičkonosnosti. Nekateri so pri tem malce bolj previdni. Na hitro si naredijo hiše, opremijo jih le z najnujnejšo opremo, zunaj pred hišo pa stoji poceni avto, ki ne porabi prav dosti goriva. Misli imajo drugje. Po glavi jim hodi nakup zlata, kajti zavedajo se, da je potrebno nekaj denarja vložiti tudi v to, da bomo lahko nekoč brezskrbno uživali svoje življenje.

Strokovnjaki in stari mački nam znajo povedati, da se nakup zlata več kot le izplača. Zlato je namreč plemenita kovina, ki ima brezčasno vrednost. Lahko ga vnovčimo kjer koli na svetu in je izredno dragoceno darilo, ki nima prave primerjave. Lahko mu rečemo tudi hranilec vrednosti, saj njegova cena nikoli ne pade.

Zlato bo skoraj vedno dobičkonosno, ter likvidno

Nakup zlata pa je že od nekdaj veljal za pravo odločitev. Ljudje, ki se tega res zavedajo, so ga kupili, še preden so se lotili zidanja svoje hiše in nakupa avtomobila. Svoj prvi privarčevani denar so namenili zlatu. Sedaj so lahko mirni in točno veda, da bodo v času kakršne koli krize zmagovalci, ki jih ne bo skrbelo za prihodnost.

Zlato lahko hranimo v različnih oblikah in na različnih koncih. Kaj se nam v resnici najbolj splača, nam bodo znali povedati izkušeni svetovalci, ki vam bodo povedali, da nakup zlata nima niti ene same slabe lastnosti, ki bi vas lahko ogrozila. Za nekatere je to najboljša naložba v vseh možnih časih. Več informacij pa tukaj.

Postopek osebnega stečaja in njegove pasti

Postopek osebnega stečaja v osnovi ponudi rešitve za dve težavi. Poplačilo upnikov v prvem, v drugem pa denarna sanacija samega sprožitelja.  Velikokrat pa se zgodi, da gredo ljudje v postopek z lahko glavo in pričakujejo dober razplet. V nadaljevanju članka pa lahko preberete o pasteh, v katere se lahko ujamete v tem početju.

Ali lahko postopek osebnega stečaja ogoljufamo tako, da pred prijavo stečaja prodamo zelo vredne stvari kot so avto, nepremičnina itn.? Zakon pravi, da v tem primeru lahko stečajni upravitelj poseže po vzvodu imenovanem izpodbijanje, če je sprožitelj v zadnjih treh letih pred prijavo stečaja odsvajal. Torej, stečajni upravitelj nas bo temeljito preiskal, tudi našo preteklost, katere ne moremo skriti. Bomo tvegali s pisanjem premoženja na druge osebe tekom našega življenja?

Videli smo, da se lahko predmeti hitro vrnejo nazaj v stečajno maso in postanejo predmet prodaje. Prav tako se moramo zavedati tudi tega, da je skupno premoženje zakoncev ali zunajzakonskih partnerjev, četudi je v zemljiško knjigo vpisan samo partner. Tako bo tudi taka stvar romala na seznam stečajne mase, v okviru katere se bo tudi prodajala.

Kdo pa je stečajni upravitelj postopka osebnega stečaja? Tega imenuje sodišče, katero nadzoruje premoženjsko stanje dolžnika. Tega mora dolžnik obvestiti o vseh stvareh, katere smo že prej omenjali.

Koliko časa ima dolžnik, da zapusti svojo nepremičnino? To mora narediti v treh mesecih po sklepu sodišča, v nasprotnem primeru pa velja sklep sodišča. Hišo se proda, premoženje pa je razdeljeno med upnike.

Kaj se zgodi v primeru zlorabe institucije osebnega stečaja? V tem primeru lahko vsi upniki zahtevajo izpodbijanje odpusta obveznosti.

Varčevanje z naložbenim zlatom

Dejansko lahko varčujemo na ogromno različnih načinov. Med njimi so nekateri načini bolj tvegani, kot so vrednostni papirji, drugi pa so varčevalcu veliko bolj prijazni. V zadnjem času je znano, da se vedno več ljudi odloča za naložbe v naložbeno zlato, saj zlatu vrednost ne pada, ampak bolj raste, v primerjavi z ostalimi možnosti investicij kot so vrednostni papirji, nepremičnine in podobno.

Še ena dobra stran investicije v naložbeno zlato je njegova lastnost, da ga je možno kadarkoli na kateri svetovni borzi prodati po trenutno aktualni ceni.

Dejansko je tudi iz psihološkega vidika naložbeno zlato veliko bolj sproščena in pomirjena, saj imamo v roki dejansko nekaj, kar lahko otipamo in ima neko težo, medtem kot pri na primer vrednostnih papirjih tega občutka nimamo.

Hramba zlata je pomembna stvar in si jo lahko uredimo tudi samo, v kakšni bančnih sefih ali sefih vgrajenih v naš dom, lahko pa ga imamo tudi shranjenega pri našem prodajalce, saj naj bi večina prodajalcev naložbenega zlata omogočala tudi njegovo shranjevanje.

Cene zlata na borzi dejansko vseskozi variirajo, tako kot tudi pri vseh ostalih vrednostnicah in investicija, kar pa je seveda nekaj povsem normalnega. Vsi, ki se tudi spoznajo na razne investicije,  so istega menja, pri vlaganju v zlato je potrebno namreč da ste pozorni na medvalutno tveganje in morebitne več deset procentne vzpone ali padce, kar nam tudi poda dejstvo, da zlato vsekakor ne more biti kratkoročna naložba, saj se je tudi že zgodilo, da je zlato beležilo konstantne padce kar nekaj mesecev skupaj, čez čas pa se je zadeva totalno obrnila in vrednosti zlata so začele zelo hitro narašačati.

Nakup podjetja, poslovna odločitev

Nakup podjetja je poslovna odločitev kupca ali kupcev.

V osnovi nakup podjetja ni bistveno različen od nakupa drugih dobrin na trgu. razlike so v podrobnostih oziroma v specifičnosti nakupa. Ko na trgu izvedemo nakup dobrine s tem prevzamemo in poravnamo vse obveznosti kupca . Z nakup podjetja pa to ni vedno možno oziroma obstajajo primeri, ko kupcu ostanejo neporavnane obveznosti kupljenega podjetja oziroma njegovih lastnikov. Takšni nakupi niso posebnost, bolj so zanimivi zaradi prodajne cene. Za nakup podjetja, ki ima neporavnane obveznosti oziroma jih z nakupom prevzame nase kupec, je velikokrat značilna simbolična cena. Brez vedenja za neporavnane obveznosti se nam zdi cena naravnost nora ali smešna. Vendar postane nekaj čisto drugega, ko k smešni ali nori nakupni ceni dodamo obveznost. Niso redki primeri, ko je možno nakup podjetja izvesti z poravnavo kupnine v višini enega eura ali druge podobne simbolične cene. Kot rečeno, pa dejansko vrednost predstavljajo prištete neporavnane obveznosti. Neporavnane obveznosti so od primera do primera različne. Lahko gre za denarne obveznosti, obveznosti do delavcev, obveznosti do okolja podjetja oziram družbe ter številne druge obveznosti. V vsakem primeru je jasno, da nakup podjetja ni tako enostaven, kot se na prvi pogled zdi. In je zgolj v osnovi podoben nakupu dobrin, ki jih kupujemo vsak dan. Zato so za nakup potrebni strokovnjaki, ki v takem primeru ugotovijo obveznosti, katere prevzame nase kupec. Ti bodo znali oceniti obveznosti, ter kot končni rezultat dela oceniti dejansko vrednost ali podati predloge za nadaljnje aktivnosti v zvezi z nakupom. Bistvo ocene je skrben finančni pregled bilanc, računov, dokumentacije in vsega, kar lahko vpliva na obveznosti po nakupu. Podati predloge za nadaljnje aktivnosti pa pomeni, svetovanje v zvezi z pripravi nove za kupca in prodajalca zanimive ponudbe, pogajalskih aktivnosti, plačilom in podobno.

Nakup podjetja je zelo zanimiva aktivnost, ki zahteva tako strokovnost kot tudi dobrega trgovca.

https://www.alta.si/

Alta skladi, razpršeno tveganje

Alta skladi prinašajo razpršitev tveganja .

Alta skladi predstavljajo združeno premoženje več vlagateljev. Z združenim premoženjem večjega števila vlagateljev upravlja registrirana družba. Združeno premoženje vlagateljev je razdeljeno enakomerno. To pomeni, da ga sestavljajo enaki osnovni deli. Strokovno osnovni del imenujemo točko, več delov pa točke vzajemnega sklada. Prednost, ki ga imajo Alta skladi pred drugimi investicijami je predvsem združeno večje število vrednostnih papirjev oziroma finančnih instrumentov. S tem dosežemo zmanjšanje tveganje, ki je sicer pri vrednostnim papirjih prisotno ter predstavlja za naložbenika nevarnost ustvarjanja izgube. To Alta skladi dosežejo z razpršitvijo tveganje na večje število vrednostnih papirjev oziroma finančnih instrumentov. Praktično to pomeni, da dogajanje na finančnih trgih oziroma na drugih področjih, ki imajo vpliv, lahko vpliva na posamezen vrednostni papir oziroma finančni instrument. Redkeje pa vpliva na več posameznih vrednostnih papirjev oziroma finančnih instrumentov. Zato Alta skladi padec vrednosti enega vrednostnega papirja ublažijo z pozitivnim stanjem drugih v portfelju. Cilji naložbenikov so različni, zato temu primerno obstaja ponudba, ki nudi različne možnosti. Nekaterim naložbenikom je pomembno, da je donos večji, kot v drugih klasičnih naložbah. Kakšen donos je njihov cilj pomeni hkrati kriteriji izbire. Dve različni možnosti za doseganje naložbenega cilja predstavljata delnice in obveznice oziroma delniški in obvezniki Alta skladi. Kako uspešni smo kaže tečajnica vzajemnih skladov. Na njej lahko vsaka oseba prepozna doseženo ali potencialne možnosti. Doseženo pomeni, da je naložba skladno z tečajem dosegla določeno vrednost. Potencialna možnost pa pomeni informacijo, koliko bi lahko naložba prinesla, če bi se odločili zanjo. Pri tem je potrebno vedeti, da gre za staro informacijo, novo oziroma novejšo bo oblikovala prihodnost. Za bolj ambiciozne pa pomeni gibanje tečajev in njihovo spremljanje učna ura. Bolj kot je spremljanje podrobno, več informacij pridobimo, več se naučimo. Korak naprej lahko predstavlja realna ali namišljena investicija. Realna je nakup, namišljena pa namišljen nakup.

Alta skladi so dobra izbira.

http://varcevalnica.alta.si/

Delnice, izberimo posrednika

Delnice omogoča pridobiti ali prodati izbrani borzni posrednik .

Zanj delnice niso edini posel s katerim se ukvarja. Omogoča lahko tudi upravljanje portfelja , ki je za naložbenika zelo koristna aktivnost. Portfelj lahko vsak naložbenik oblikuje po svoje, pri tem koristijo izkušnje iz preteklosti, njegovo znanje, način odločanja in druge lastnosti. Kako različen je naložbenik, kaže lahko prav delnice. Na trgu se vrednost delnic oblikuje skladno s ponudbo in povpraševanjem. Naložbenik je preko borznega posrednika lahko prisoten na obeh straneh. Ko prodaja predstavlja ponudbo trgu, ko se zanima ali izvede nakup delnice, pa je na strani povpraševanja. To lahko izvede na različne načine, temu primerno so se oblikovali različni načini naročil. Namenjeni so izogibanju nejasnosti, pri izvajanju naročil, dodatno se temu primerno za vsak nakup delnice ali njeno prodajo izda dokument, na katerem so jasno zapisane vse lastnosti naročila. Tako imamo lahko tržno ali limitirano naročilo. Tržno naročilo pomeni, da naložbenik prodaja ali kupuje po tržni vrednosti, to je vrednosti, ki se je na dogovorjeni dan oblikovala. V primeru, da trgovalni dan na borzi prinaša višjo ceno od prejšnjega trgovalnega dne, bo nakup dražji, prodaja pa bo prinesla več dobička. Obratno je v primeru, ko se cena zniža. Za nakup delnice po limitiranem naročilu pa je možno prodati ali kupovati po ceni, ki jo določi naložbenik. Iz tega sledi, da je limitirano naročilo izdano takrat, ko je cena nakupa ali prodaje pomembna, naložbenik pa lahko prenese morebitno neuspešno prodajo ali neuspešen nakup. Obratno je primeru tržnega naročila. Takrat se naložbenik sprijazni z tržno ceno na borzi, pripravljen jo je sprejeti, ker prodaja ali nakup morata biti izvedena, lahko pa gre tudi pričakovanje dobrega tržnega dne.

Dve osnovni naročili za delnice dopolnjujejo še druga naročila, ki imajo drugačne pogoje, razlikujejo se v času izvedbe, prikazu, izvedbi in drugih lastnostih oddanega naročila.

več

Prodaja podjetja, namenska ali nepredvidena

Prodaja podjetja je lahko namenska aktivnost , lahko pa gre tudi za nepredvidljivo situacijo.

Namenska prodaja podjetja je takrat, ko je ustanovitev podjetja pomenila aktivnost z namenom kasnejše prodaje. Znano je, da ustanovitev traja, zahteva določene aktivnosti, ter mora ustrezati določenim zakonom. Kupec na drugi strani za vse to nima bodisi časa, nima ustreznih znanj, nima izkušenj in podobno. Nanj pa računa lastnik, kateremu pomeni prodaja podjetja njegovo pridobitno dejavnost. V ta namen je podjetje ustanovljeno in praktično takoj po ustanovitvi pripravljeno za prodajo. Taka poslovna poteza ima jasen namen in cilj za tako kupca kot tudi prodajalca. Odločitev je pogosta na področjih, kjer obstajajo z ustanovitvijo povezane določene ovire. Kupec, ki ga zanima prodaja podjetja je tujec, ki želi poslovati v državi, ne zna pa jezika, ni mu znan poslovni sistem, ni mu znana zakonodaja ali se preprosto ne želi ukvarjati z ustavljanjem, želi preprosto pridobiti podjetje. Ter seveda za izvedene potrebne aktivnosti povezane z ustanavljanjem osebo primerno nagraditi. Tako je prodaja podjetja v tem primeru čisti posel. Kar pa je ena od možnosti. Za lažje razumevanje je treba razmišljati v smeri prodaje in nakupa, ki ni nič kaj dosti drugačna aktivnost, kot za vse z enako osnovno. Na eni strani imamo osebo, ki želi prodati in na drugi strani osebo, katera želi kupiti. Namen nakupa, pri katerem so skrajšani postopki, je le eden. Obstaja tudi prodaja podjetja, ki ni predvidena in pridobi na veljavi in pomenu postopoma, skozi poslovanje. Podjetje podjetnik ustanovi z namenom opravljanja pridobitne dejavnosti. Ker se skozi čas in poslovanje stvari spreminjajo, lahko vse skupaj privede do tega, da lastništvo več ni smiselno oziroma več koristi prinaša prodaja. Na strani kupca je razmišljanje v podobno v smislu iskanja najbolj ugodne rešitve.

Prodaja podjetja lahko za kupca pomeni številne koristi, ki jih samostojno ne bi mogel pridobiti.

Finančni trgi, ugodna menjava

Finančni trgi je priložnost, da se izvede ugodna menjava .

Ugodna menjava je v tem primeru mogoča predvsem zaradi vsega kar ponujajo finančni trgi. Transakcijski stroški , konkurenčne cene in številne druge prednosti omogočajo dobro izmenjavo blaga, vrednostnih papirjev ter vsega ostalega s čimer je mogoče trgovati. Poznamo kapitalski, valutni, denarni in terminski trg. Finančni trgi so že dolgo časa uveljavljen način menjave, glede na njene lastnosti se lahko ocenjuje stanje, razpoloženje in druge lastnosti gospodarske dejavnosti. O tem so zgovorne aktivnosti, kot je pridobivanje sredstev bodisi na dolgi ali kratki rok. Dostopnost je večja, zadolževanje poteka brez kakršnih koli omejitev, na drugi strani pa lahko poznamo obraten scenarij. Posledično finančni trgi omogočajo, da se kot pregovorno pravimo obrača denar bodisi lažje ali težje. V prvem primeru bo to vplivalo na poslovanje vseh drugih udeležencev, na koncu se bo to poznalo pri gospodarskih rezultatih, zdravju gospodarstva. Obratno pa finančni trgi, kjer izmenjava ni tako dobra šepajo, gospodarstvo slabi, zdravje gospodarstva ni več podobno zdravemu človeku ampak bolniku. Kot po tekočem traku se poledice prenesejo preko vseh udeležencev na celotno strukturo, okrevanje je temu primerno bolj zahtevno. Kateri finančni trgi bodo za udeležence bolj zanimivi je zelo odvisno. Danes je svet postal globalna vas, kar pomeni, da lokalne ali regionalne meje še zdavnaj niso več ovira oziroma prepreka pred iskanjem gospodarski priložnosti. Dostopnost je večja, bistveno več pa je informacij. Pri iskanju preko lokalnih in regionalnih meja pa je potrebno zavedanje, da oddaljenost prinese tudi nekatere negativne lastnosti. Lokalno ali regionalno okolje morda na prvi pogled ni tako ugodno, kot so to drugi globalni trgi. Vendar imamo v primeru raznih negativnih scenarijev večjo varnosti, veliko lažje ukrepamo proti nepravilnemu ravnanju, proti nespoštovanju dogovorjenega in podobno.

Finančni trgi so danes veliko bolj dosegljivi kot nekoč, s tem pa imamo pridobljene tako dobre kot manj dobre priložnosti.

 

http://www.alta.si/Izobrazevalne_vsebine/financni_trgi