Arhivi Kategorije: Hujšanje

Zdravo hujšanje z zdravo prehrano

Kaj hitro se zgodi, da se nam začnejo na telesu nabirati odvečni kilogrami, običajno v obliki maščobnih oblog. Za to lahko obstajajo različni vzroki, v vsakem primeru pa gre v bistvu za isti problem – telo prejema odvečne zaloge energije, ki jih ne more porabiti, zato jih skladišči. Za zdravo hujšanje moramo torej nasloviti ta problem, najbolje tako, da ciljamo na presežek vnosa energije. To pomeni, da je najboljši pristop tisti, ki se začne v kuhinji. Ravno s hrano namreč v telo vnašamo energijo, ki se nato skladišči v maščobnih oblogah. Prekomeren vnos energije lahko učinkovito omejimo že tako, da preprosto zmanjšamo porcije hrane, ki jo uživamo. Zdravo hujšanje je v tem koraku povsem enostavno in ne zahteva velikih prilagoditev. Pomembno je, da hitro uravnamo vnos energije, za kar lahko zadošča že tak enostaven ukrep. Šele nato se lahko lotimo oblikovanja jedilnika, ki bo na dolgi rok ustrezen za zdravo hujšanje.

Zdravo hujšanje z zdravo prehrano

Živila za zdravo hujšanje

Za zdravo hujšanje izberemo prehrano, ki bo telesu koristila, ne le z vidika ustrezne kalorične vrednosti, temveč tudi z ustrezno kombinacijo ključnih hranil. Pogosto je za prekomerno telesno težo kriv neuravnotežen vnos makrohranil, recimo če uživamo hrano, ki je sestavljena pretežno iz ogljikovih hidratov ali maščob. Zdravo hujšanje zahteva uravnavo hranilne vrednosti živil, ki jih uporabljamo. Predvsem moramo omejiti vnos sladkarij in mastne hrane. Najboljšo izbiro predstavljajo živila rastlinskega izvora, pri katerih načeloma nimamo težav z zelo neuravnoteženimi hranilnimi profili. Tako je lahko zdravo hujšanje sestavljeno iz vegetarijanske hrane, kar pa ni nujno. Tudi meso je lahko dobrodošla sestavina na zdravem jedilniku, pa tudi druga živila živalskega izvora so s svojo hranilno vrednostjo pogosto zelo koristna. Pomembno je, da ne pretiravamo – zadosten vnos vseh makro- in mikrohranil zagotovimo z uravnoteženo prehrano, ki jo sestavljajo zdrava živila različnih vrst.

Kako zmanjšati obseg pasu?

Če se lotevamo hujšanja, nas običajno zanimajo kar se da konkretne številke, s katerimi lahko spremljamo svoj napredek. Pogosto se osredotočamo predvsem na kilograme, ki pa niso edini relevanten podatek. Pozorni smo tudi na svojo postavo, torej nas zanima še obseg pasu. Včasih se lotimo prav ciljnega hujšanja, ki bi nas privedel do idealnih številk te vrste. A kako učinkovito zmanjšati obseg pasu? Na voljo imamo več opcij, je pa prava rešitev odvisna od začetnega stanja. Velike razlike so med tistimi, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, in tistimi, ki jih skrbi le postava. Čisto možno je sicer, da bodo nekateri ukrepi enaki, navsezadnje je vedno priporočljiva kombinacija zdrave prehrane in rednega gibanja. Če želimo shujšati, je pametno ustrezno prilagoditi jedilnik, kar je običajno prva naloga, hkrati tudi najbolj učinkovita. Redno gibanje je vedno priporočljivo, ni pa nujno, da se bo treba za manjši obseg pasu posebej naprezati v fitnesu ali pri kakšnih drugih aktivnostih. Naposled pa imamo za oblikovanje čudovite postave na voljo tudi profesionalne storitve, ki se jih včasih splača preveriti.

Kako zmanjšati obseg pasu?

Prehrana za manjši obseg pasu

Odvečni kilogrami in večji obseg pasu so običajno posledica prekomernega uživanja hrane, torej kaloričnega presežka, ki se v telesu shrani v obliki maščobnih oblog. Prav te so običajno krive za to, da imamo tudi okoli pasu nekaj centimetrov več, kot bi si morda želeli. Prav je torej, da ravno s prehrano naslovimo prekomerne kilograme in prevelik obseg pasu. Najlažje v izhodišču tako, da preprosto zmanjšamo vnos kalorij v svoje telo. Ni se treba takoj lotevati velikih sprememb ali strogega posta, drastične diete na dolgi rok ne delujejo. Za ustrezen obseg pasu in redno hujšanje je pametno ubrati bolj zadržan pristop, ki s stalnim kaloričnim primanjkljajem kuri zaloge energije v telesu. Seveda pa je vedno priporočljivo na jedilnik uvrstiti zdrava živila z uravnoteženim hranilnim profilom.

Tukaj preverite na kaj vse morate paziti med hujšanjem.

Zdrava prehrana

Zdrava prehranaSodoben življenjski slog narekuje hiter ritem, še posebej pri prehrani pa pogosto kar ni časa za to, da bi nekoliko pomislili, kaj je pametno dati na krožnik in čemu se je bolje izogniti. Še posebej to velja v primeru, da se le za kratek čas ustavimo na posameznih obrokih in si hrane ne pripravljamo sami. Zdrava prehrana zahteva kar nekaj truda in časa, pa tudi poznavanja splošnih priporočil, zato mnogi to področje kar nekoliko zanemarjajo. Ker pa gre za ključno komponento zdravega življenja, ima lahko to zelo slabe posledice. Zdrava prehrana v veliki meri vpliva na zdravje telesa in počutje človeka, s tem pa konkretno tudi na počutje pri vseh vsakdanjih aktivnostih in drugih izzivih. Ne moremo torej zanemariti prehrane, ki ima tako pomemben vpliv na naše življenje. Zdrava prehrana upravičuje investicijo truda in časa, pa tudi denarja. Splača se pripraviti prilagojen jedilnik, ki bo telesu zagotovil vsa potrebna hranila, ob tem pa bo navdušil tudi z odličnimi obroki, ki bodo povsem zasenčili tudi nezdravo prehrano.

Zdrava prehrana za tiste, ki nimajo veliko časa

Zanimivo je, da lahko zdrav jedilnik brez večjih težav vzdržujejo tudi tisti, ki za pripravo posebnih obrokov nimajo veliko časa. Le malo je potrebno, saj je lahko zdrava prehrana sestavljena iz čisto enostavnih obrokov. Te pripravimo takrat, ko si lahko vzamemo nekaj minut časa, nato pa jih uživamo ob vsakdanjih obveznostih in opravkih, ne da bi morali zaradi pomanjkanja časa posegati po nezdravih opcijah. Pogosto je prav to težava, zaradi katere zdrava prehrana ni prva izbira – nimamo na voljo enostavne rešitve, medtem ko so nezdrave opcije vedno pri roki. Če se lotimo priprave enostavnih obrokov, lahko to težavo rešimo. Seveda pa lahko veliko naredimo tudi s tem, da najdemo lokale, kjer imamo na voljo zdrave opcije in pazimo na to, da je zdrava prehrana prioriteta, ko jemo v restavracijah.

Kako shujšati v trebuh?

Pri hujšanju si v glavi pogosto oblikujemo različne cilje, na katere merimo. Običajno želimo odpraviti kakšne posebej trdovratne maščobne obloge, kar je pogost cilj tistih, ki so že izgubili glavnino svojih odvečnih kilogramov. Posebej kritične so obloge okoli trebuha, ki se lahko izkažejo za zelo vztrajne. Kako shujšati v trebuh? Verjetno z običajnimi pristopi ne bo šlo, niti s tistimi tehnikami, ki so bile prej učinkovite. Posebej moramo ugotoviti, kako shujšati v trebuh, saj gre za drugačne maščobne obloge, ki se ne bodo pustile kar tako odpraviti. A rešitev bo gotovo možno najti, tako da ni treba prehitro obupati. Če se ukvarjamo s tem, kako shujšati v trebuh, smo verjetno s hujšanjem že dosegli določen učinek, pri katerem pridejo bolj do izraza posamezne maščobne obloge, torej imamo dobro motivacijo in razlog za optimizem. Najti moramo le še učinkovite rešitve za ta nov izziv – kako shujšati v trebuh?

Kako shujšati v trebuh?

Zakaj je težko ugotoviti, kako shujšati v trebuh?

Maščobne obloge na trebuhu so precej trdovratne in jih ne bo možno enostavno odstraniti. Različne tehnike ne ponujajo pravega učinka. A zakaj? Pričakovali bi, da bomo s pridnim hujšanjem odstranili tudi te obloge. Temu ni tako, saj so maščobne obloge okoli trebuha zadnje, ki še ponujajo telesu bogato zalogo dodatne energije za uporabo v sili. Težko bo ugotoviti, kako shujšati v trebuh, saj moramo pri tem telo prepričati, da ne potrebuje zalogo energije, ki jo hrani prav za najnujnejše primere. Ker imamo vedno na voljo dovolj hrane in ne opravljamo kakšnih posebej dolgotrajnih fizičnih naporov, ne potrebujemo velikih maščobnih oblog, a vseeno bo vnos hrane hitro našel pot do trebušnih oblog. Kako shujšati v trebuh? Najboljšo rešitev ponujajo prilagojeni vadbeni programi, ki jih kombiniramo s premišljeno oblikovanim jedilnikom. V nekaterih primerih pridejo v poštev tudi profesionalni tretmaji ali naprednejši posegi.

ITM ali indeks telesne mase

Če ste se v življenju kdaj spopadali s kilogrami ali to počnete ravno v tem trenutku, potem zagotovo brskate tudi po različni koristni literaturi, s pomočjo katere bi radi prišli do dobrih nasvetov. Pri tem ste zlasti pozorni na to, katera živila smete uživati in katera ne. Predvsem pa je pomembno tudi to, da se zadosti gibate in privoščite dovolj spanca. Vse to namreč vpliva na uspešno izgubo kilogramov. Pri brskanju pa ste zagotovo naleteli tudi na kratico ITM. Z njo so vas najverjetneje soočili že v šolskih klopeh. Povedali so vam, da je ITM oziroma indeks telesne mase razmerje med telesno težo in višino posameznika. Če torej želite izračunati svoj ITM, potem morate svojo telesno težo oziroma maso deliti s kvadratom telesne teže višine v metrih, In kaj vam to pove? ITM vam pove, v katero kategorijo sodite. Če je vaš ITM, na primer, med 18,5 in 25, potem imate normalno telesno težo. Za vse ostale vrednosti vam je na spletu na voljo poseben obrazec, s pomočjo katerega vam bo hitro jasno, ali imate premalo, preveč ali ravno prav kilogramov.

ITM ali indeks telesne mase

ITM je razmerje med telesno težo in višino posameznika

ITM vam bodo zmerili tudi strokovnjaki, ko jih boste obiskali zato, ker si boste želeli varno shujšati. Sicer pa si indeks telesne mase na zelo preprost način lahko hitro izračunate tudi sami. Najlažji način do izračuna pa vam ponujajo določene spletne strani, kjer v posebna polja vtipkate potrebne podatke za izračun. Rezultat dobite avtomatsko in to v najkrajšem možnem času. Pod izračunom je praviloma postavljena tabela, kjer si lahko pogledate, kaj pomeni vaša izračunana vrednost ITM. Sicer pa vam bo več o tem povedal strokovnjak, s katerim boste skupaj pripravili tudi dober načrt za hujšanje in za dober način življenja na sploh. Morda vam bo predlagal tudi več gibanja in spanja.

Preberite več o tem Kaj vam pove Indeks telesne mase.

Z gibanjem do vitkega telesa

Shujšamo lahko na dva načina – z omejitvijo vnosa energije v telo ali s povečanjem porabe energije. V vsakem primeru je treba telo spodbuditi, da začne porabljati energijo, ki je shranjena v maščobnih oblogah, torej je treba ustvariti kalorični primanjkljaj. Lahko manj jemo ali pa se več gibamo, večinoma pa se seveda za učinkovito in zdravo hujšanje poslužujemo obeh metod. Najbolj učinkovite bodo vaje za hujšanje v kombinaciji z zdravo in uravnoteženo prehrano, ki ustvarja ustrezen kalorični primanjkljaj. Redno gibanje poskrbi za dodatno porabo energije, tako da telesa ne poganja le energija, ki jo sproti vnašamo s hrano, temveč mora porabljati tudi energijo, ki je na zalogi. To vodi v uspešno izgubo kilogramov, naposled pa do vitkega in zdravega telesa.

Vaje za hujšanje

Vaje za hujšanje

K hujšanju pripomore vsako gibanje, saj telo potrebuje energijo za vsako fizično (in mentalno) dejavnost. Za začetek se torej ni treba obremenjevati s tem, katere vaje za hujšanje so najbolj učinkovite. To posebej velja za tiste, ki imajo veliko odvečnih kilogramov in želijo začeti postopoma izgubljati težo. Dovolj je, da se vsak dan odpravimo na sprehod in da se vsake toliko tudi doma ali v službi malo razgibamo. Posebne vaje za hujšanje niso potrebne, le da telo giba in porablja energijo.

Kasneje je specifičen trening vsekakor lahko koristen, še posebej za tiste, ki nimajo več le namena izgubiti kilograme, temveč ciljajo na vitko in izklesano telo. V tem primeru bo smiselno v shujševalni režim uvesti nekatere vaje, ki krepijo mišice in oblikujejo telo. Te vaje pripomorejo k hujšanju le toliko, kolikor s porabo energije ustvarijo kalorični primanjkljaj, vendar lahko močno spremenijo podobo telesa in poudarijo učinke hujšanja. Najprej je treba izgubiti maščobne obloge, potem pa se bodo hitro pokazale mišice, ki jih razvijamo s temi vajami. Z rednim in postopnim treningom je možno dodati piko na i splošnemu hujšanju. Preizkusite vaje, ki jih najdete na lineasnella.si.

Zdravo hujšanje je lahko enostavno

Ob poplavi takšnih ali drugačnih diet, ki se po večini končajo z neuspehom, se lahko človek upravičeno vpraša, ali zdravo hujšanje sploh obstaja. Pri tem pa pozablja, da se je izgubljanja odvečnih kilogramov potrebno lotiti postopoma, saj v takšnem primeru uspeh zagotovo ne bo izostal. Poleg tega pa boste na tak način kar najbolje poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje. V nadaljevanju članka vam razkrivamo nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli za zdravo hujšanje.

Hujšanje

6 super trikov za zdravo hujšanje

  • Nikoli ne jejte pred televizijo, saj boste izgubili nadzor nad tem, kaj ste sploh pojedli. Zdravo hujšanje zahteva, da jeste za mizo. Če se le da, se med tem tudi pogovarjajte, saj bodo tako možgani imeli čas, da dobijo signal o sitosti.
  • Zdravo hujšanje poteka z majhnimi spremembami. Najprej opustite kakšno nezdravo razvado, kot je na primer tablica čokolade pred spanjem. S tem seveda ne mislimo, da se čokolade sploh ne smete več dotakniti. Privoščite si jo v obliki koščka ali dveh, najbolje bo, da posežete po temni, grenki različici.
  • Priporočamo vam, da si hrano naložite na manjše krožnike. Tako boste dobili občutek, da je vaš krožnik poln, vseeno pa boste pri obroku pojedli manj. Upoštevajte tudi barvo krožnikov: modra naj bi apetit zmanjševala, rdeča ali oranžna pa apetit samo še spodbudita.
  • Zdravo hujšanje naj sestavljajo zdravi prigrizki, ki jih imejte vedno na zalogi. Sem sodijo narezano sadje, kandiran ingver, takšna ali drugačna narezana zelenjava in podobno. Pijete lahko tudi kavo, ki ste ji dodali manj mastno mleko.
  • Pred vsakim obrokom popijte kozarec vode. Tako si boste napolnili želodec in dobili občutek, da ste siti. Na splošno čez dan popijte dovolj vode, nikoli ne pijte šele takrat, ko začutite, da ste žejni.
  • Za zdravo hujšanje je pomembno tudi to, da boste v hrani uživali. Pazite le na to, kaj jeste in koliko boste pojedli. Tudi drobnim užitkom se ni potrebno povsem odpovedati, pomembno je le to, da boste v vsem zmerni.

Za še več informacij ter nasvetov obiščite stran lineasnella.si.

Za zdravo hujšanje potrebujete tudi pravo hrano

Se zavedate, da bi morali izgubiti nekaj kilogramov, pa vsaj malo pazite na to, da ne uživate ravno sladkarij in pa slanih prigrizkov in ne uživate ravno tiste čisto nezdrave prehrane kot so hamburgerji s številnimi prelivi, pa se kilogrami sicer ne nabirajo več, vendar pa jih tudi zgubljate ne?

Napaka, ki jo dela večina ljudi, saj zdravo hujšanje ni samo to, da ne uživate ravno nezdrave hrane, ampak tudi to, da uživate pravo, zdravo hrano. Vendar pa se velikokrat zgodi, da ljudje naletijo na težavo, da niti ne vedo, kakšen je zdrav način prehranjevanja in zato tudi posledično ne, kakšno je zdravo hujšanje.

hujšanje v trebuh
Izbor živil je pomemben pri izgubi teže

Zdravo hujšanje zahteva čim bolj polnozrnato prehrano in pa jedi brez sladkorja z veliko vlakninami in vitamini

Ste to že tolikokrat slišali in prebrali, da vam gre že na živce? No, pa poglejmo, kakšno je torej zdravo hujšanje s pravilno prehrano. Torej, v prehrani so najbolj pomembne vlaknine. Veliko prevečkrat pozabljamo nanje, češ da povzročajo potem bolečine v črevesju. Vendar pa, poznate indijski trpotec, ki ima bistveno več vlaknin kot pa kakšen fižol, kar je za zdravo hujšanje izrednega pomena? Veste, da je za zjutraj granola, kosmiči, kakav in pa kokos, po možnosti tudi goji jagode ali pa brusnice z jogurtom ali pa mlekom idealen zajtrk? Veste, da je smiselno uživati pred kosilom tudi kakšno sadje, še posebej so dobri citrusi? Potem za kosilo se nikar ne izogibajte mesu ali pa polnozrnatim testeninam, le uporabite čim več tudi zelenjave in pa solate, ki ji po možnosti primešajte pravilna semena. Seveda, poskrbite lahko tudi za to, da se po kosilu še vedno posladkate, le namesto sladkorja uporabite naravna sladila kot je npr. stevia.

Torej, če si želite zdravo hujšanje, najprej zavijte v trgovino z zdravo hrano, povprašajte za vse nasvete in prav gotovo vam bodo svetovali in čisto vse povedali, kaj je dobro s čim kombinirati in kaj tudi kdaj zaužiti.

Kako shujšati v trebuh je aktualno vprašanje sodobnega časa

Kako shujšati v trebuh je aktualno vprašanje sodobnega časa. Vprašanje kako shujšati v trebuh, si pogosto zastavljamo ob zavedanju poslabšanega izgleda telesa. Na drugi strani imamo velikokrat pred očmi osebe iste starosti, ki težav s prekomerno telesno težo nimajo. Še bolj očitno pa postane vprašanje kako shujšati v trebuh ob ogledu lepotnih idealov. Lepotni ideali so osebe, ki popolno postavo prikazujejo v reklamnih spotih ali na razne načine.

Hujšanje v trebuh je vedno aktualno vprašanje

Izklesana postava po lastni meri

Pojem izklesana postava je danes kot vprašanje kako shujšati v trebuh pogosto napačno dojet. Izklesana postava ne pomeni nujno tudi zdravega in širšim množicam dostopnega načina življenja. Gre lahko za aktivnosti, ki močno vplivajo na prehranjevanje ter življenjski ritem. Prehrana je lahko optimizirana za povečanje mišične mase, temu cilju pa je podrejen lep del dneva. Zato mora biti odgovor na vprašanje kako shujšati v trebuh individualen, enako individualno pa izklesana postava. Izboljšanje postave prinese že zdravo prehranjevanje, redno gibanje, dovolj počitka, izogibanje stresu in drugim negativnim vplivom iz okolice ter niz drugih razmeroma preprostih in dostopnih aktivnosti. Prenesti zatečene prehranjevalne navade v območje zdravega prehranjevanja zahteva kar nekaj discipline. Telo mora biti optimalno nahranjeno glede na potrebe. Kar pomeni dovolj energije v času potreb. Odgovor na vprašanje kako shujšati v trebuh je zato lahko že uvesti obilen zajtrk ter proti času počitka postopoma zmanjševati obroke. Praktično to pomeni, da v času počitka počiva tudi večji del organizma. Tipična napaka je opuščanje zajtrka ter obilna večerja pred spanjem. Na eni strani imamo pomanjkanje energije v času potreb, na drugi pa preobremenitev prebavnega sistema ter ustvarjanje balasta v organizmu. Neizkoriščena hrana se bo namreč tako ali drugače kopičila v telesu, dodatno po nepotrebnem obremenjujemo prebavni sistem. Hkrati pa negativno vplivamo na kakovost spanja in regeneracije. Izboljšane dobre navade na številnih drugih področjih so lahko prav tako dober odgovor na vprašanje kako shujšati v trebuh. Za več nasvetov o hujšanju v trebuh obiščite blog Linea Snelle.

Zdravo hujšanje ni oblikovanje postave za vsako ceno

Zdravo hujšanje predvsem ne pomeni oblikovanje postave za vsako ceno. Optimalna telesna teža in lepa postava sta starodavni človekovi želji, ki se hkrati skozi čas razvijata in prilagajata novim okoliščinam življenja. Zdravo hujšanje zato ni odkritje sodobnega sveta, ampak že zelo staro odkritje. Ko je človek živel bistveno bolj povezan z naravo, se je moral hočeš nočeš ravnati po njenih zakonih in danostih. Napredek je prinesla stalna naselitev, ki je med drugim zahtevala sposobnost zagotavljanja živeža preko celega leta. Kdor je imel neoviran dostop do hrane je imel že takrat težave s preveliko telesno težo. Hkrati so že takrat poznali modrosti prehranjevanja in prilagajanja za točno določene potrebe. Organizirana vojska je bila vedno dobro nahranjena ali je strmela k temu cilju, saj sicer ni bila sposobna opravljati svojih nalog.

Bolj kot hrana je bila problematična voda, zaradi pomanjkanja vode so se še pred stoletjem ustavile bitke. Nasprotje je bilo že takrat znano zdravo hujšanje, v krščanstvu ga poznamo kot post. Ravna se po naravi, natančneje po prvi pomladanski polni luni. Čas posta je koledarsko zelo naravno uvrščen, saj gre za prehod med zimskim in poletnim časom.

V zimskem času se marsikdo bolje počuti s kakšnim kilogramov več, poleti pa ravno obratno strmi k kakšnemu kilogramu manj. Zdravo hujšanje v tem primeru poskrbi za pripravo na čas, v katerem bo več gibanja na prostem ter drugih aktivnosti. Ker gre za izgubo kakšen kilogram odvečne telesne teže v dobrem mesecu dni, lahko takšno početje imenujemo zdravo hujšanje.

Optimalna telesna teža je trend

Danes je trend optimalne telesne teže in lepe postave moč videti v zelo intenzivni izvedbi. V tem primeru je zdravo hujšanje lahko vprašljivo. Mnoge javnosti znane osebe hujšajo kot za stavo, iz dneva v dan je mogoče videti spremembe preko nekaj mesecev starih slik in posnetkov hujšanja prej/potem. Prav tako je lepa postava zelo cenjen ideal, mogoče nekoliko bolj pri ženskem spolu. Tudi v najmanjšem mestu ali kraju je vse povsod moč videti modno revijo lepih postav vseh starostnih generacij. Najbolj navdihujejo predstavnice, ki so postavo izklesale preko najprej izgube odvečnih kilogramov, nato pa s korenito spremembo življenjskega sloga. Prav tako je tudi pri moških vprašanje zdravo hujšanje praktično vedno prisotno.

Najprej se seveda koristi razne krajšnice, kot so zadrževanje diha ali izbira oblačil, ki optično popravijo postavo. Vedno pa je hkrati aktualno vprašanje kako izvesti zdravo hujšanje, da ne bo treba zadrževati diha, oblačiti posebna oblačila in podobno. Na drugi strani imamo posameznike, ki so s tem problemom že zdavnaj razčistili ali se z njim celo niso nikoli soočili. Vprašanje kako izvesti zdravo hujšanje ni aktualno za tiste, ki imajo dedno prirojeno hitro prebavo in optimalnost hranjenja, se radi gibajo ter so na splošno ambiciozni in zvesti načelom zdravega življenja. Prirojenost odlične presnove in prirojenost optimalnosti hranjenja sta hkrati lahko tudi lastnosti, ki se jih je moč ali navaditi ali izboljšati. Verjetno veljata za najboljši odgovor na vprašanje kako izpeljati zdravo hujšanje.

Dobra prebava je osnova zdravja in lepe postave

Dobra prebava je osnova ne zgolj dobrega zdravja, optimalne telesne teže in lepe postave. Z dobro prebavo lahko brez stranskih učinkov iz točno določene količine hrane, točno določene kvalitete dobimo največ energije za človeške funkcije. V tem primeru je odgovor na vprašanje kako izpeljati zdravo hujšanje v slogu znanega reka : dobra peč vse pokuri.

Prebavo lahko izboljšamo z povečanjem aktivnosti, saj se mora v tem primeru telo aktivneje odzvati na izkoriščene zaloge energije. Optimalnost hranjenja pa zagotovi tako osnove za nadomeščanje izgubljene energije ter ustvarjanje zaloge, kot tudi omogoča telesu počitek po opravljenem procesu presnove. Največji pospešek pri prehodu na bolj zdrav način življenja nam da aktivni življenjski slog, ki nas lahko ukalupi v nove navade zaradi novo nastalih potreb. Zdravo hujšanje je predvsem uravnavanje teže vedno in aktivno.