Arhivi Kategorije: Ostalo

Splača se izbrati vodovodne cevi višje kakovosti

Vodovodne inštalacije imajo v vsakem stanovanju izredno pomembno vlogo, še bolj kritične so lahko v drugih objektih. Običajno so očem skrite in jih vgradimo v samo strukturo objekta že pri gradnji, večinoma poteka napeljava pod zemljo ali skozi zidove. To pomeni, da kasneje težko posegamo v vodovodni sistem in ne moremo enostavno opravljati kakšnih prilagoditev. Že v izhodišču moramo zelo dobro opraviti vsa dela, ki so povezana s tem, sicer ne moremo pričakovati dobrega rezultata na dolgi rok. Največji problem nastane, če začnejo vodovodne cevi puščati, saj bo v tem primeru potrebna velika renovacija.

Kakovostne vodovodne cevi zmanjšujejo tveganja za takšne težave. Pozorni moramo biti sicer na mnoge različne faktorje, ki odločajo o tem, kako zanesljivo bodo lahko cevi svoje delo opravljale na dolgi rok in pod raznimi obremenitvami. A gotovo lahko dobre rezultate pričakujemo predvsem pri kakovostnih ceveh, ki jih ponujajo priznani proizvajalci.

vodovone cevi

Namestitev vodovodnih cevi

Drugi pomemben faktor, ki vpliva na dolgoročno zadovoljstvo z vodovodnimi inštalacijami, pa je vgradnja vodovodne cevi. Za to izberemo pravega mojstra, ki lahko dobavi kakovostne materiale in zanesljivo opravi svoje delo. Sanitar se ukvarja prav s takšnimi storitvami in brezhibno namesti vodovodne cevi ter druge elemente sodobnega vodovodnega sistema, tako da smo lahko prepričani, da bomo tudi na dolgi rok povsem zadovoljni s takšno napeljavo.

Cena vodovodnih cevi

Z višjo kakovostjo samih vodovodnih cevi in tudi storitev pri vgradnji lahko seveda pričakujemo tudi nekoliko višje stroške. A končna cena je odvisna od različnih dejavnikov, seveda tudi od izbranih materialov, a v večji meri od kompleksnosti in obsežnosti same vodovodne napeljave. To pomeni, da moramo že vnaprej pomisliti tudi na stroške, izvajalec bo pripravil okvirni izračun že pred začetkom del. Ne smemo pa posebej varčevati, saj gre za sistem, ki mora brezhibno delovati več desetletij.

Optimalna telesna teža

Kar pogosto se soočamo s težavami zaradi odvečnih kilogramov, a prav tako neugodna je lahko premajhna telesna teža, ki je pravzaprav še bolj nevarna. Podhranjenost lahko vodi v številne zaplete in zdravstvene težave, ki hitro pokažejo hude posledice. Seveda tudi prekomerna teža ni zdrava in lahko vodi v hude težave, a običajno te ne nastopijo tako hitro. Pomembno je torej, da vzdržujemo težo v nekem zdravem razponu, ki je odvisen od različnih dejavnikov, predvsem od starosti in spola, pa tudi od telesne aktivnosti in zgradbe telesa. Kakšna je optimalna telesna teža? Vsak bo moral številko izračunati zase, ob tem pa bo treba premisliti, ali ta ocena drži. V nekaterih primerih so odstopanja povsem pričakovana, recimo pri športnikih, ki dajejo večji poudarek mišični masi, pogosto so težji od splošne populacije. Nekateri športniki pa bi bili radi lažji, tako da izstopajo na spodnji strani spektra optimalne teže. Za večino populacije pa je priporočljiva telesna teža, ki jo izračunamo na podlagi starosti in spola, kar dobra orientacija, le držati se je je treba.

Telesna teža se nadzoruje s prehrano telesna teža

Vzdrževanje optimalne teže ni nujno enostavno, a prav tako ni nujno, da bo pretirano zahtevno. Dobro je namreč znano, da se telesna teža nadzoruje s prehrano. Čeprav se močno izpostavlja tudi pomen rednega gibanja in nasploh zdravega življenja, za težo najbolje poskrbimo v domači kuhinji. Če mislimo le na kilograme, potem se posvetimo uravnavanju kaloričnega vnosa glede na to, kakšno porabo pričakujemo. Na kratko – telesna teža je odvisna od tega, koliko jemo. Na ta način lahko uspešno vzdržujemo primerno težo. Drugače je v primeru, da nam težave s težo povzročajo kakšni drugi vzroki, recimo bolezni. Če je tako, je pametno ubrati drugačen pristop, koristimo lahko tudi storitve profesionalnih lepotnih salonov, kjer se tudi telesna teža lahko uspešno naslovi.

Preberite več.

Uteži za domači fitnes

Vadba v profesionalnem fitnesu ponuja mnoge prednosti, ne more pa se približati fleksibilnosti, ki jo imamo v domačem fitnesu. Le nekaj nujne opreme potrebujemo in že imamo tudi doma lahko pravi fitnes, ki nam omogoča izvedbo razgibane vadbe in krepitev telesa na različne načine. Prav vse mišične skupine je možno krepiti že z dokaj osnovno opremo, v osrčju domače vadbe pa so pogosto uteži. Vadba z utežmi je zelo vsestranska in lahko ponudi odlične rezultate. Prav tako lahko z utežmi dopolnimo druge vaje, predvsem tiste, pri katerih lahko sicer za obremenitev uporabimo kar lastno težo. Za kar najboljši učinek torej potrebujemo ustrezne uteži. Na tem področju ima profesionalni fitnes lahko prednost, saj gotovo ponuja zelo širok nabor raznovrstnih uteži. Te se ne razlikujejo le po velikostih oziroma težah, temveč tudi po sami zasnovi, kar odloča o tem, za katere vaje jih lahko uporabimo. Pri izbiri izdelkov za domači fitnes moramo biti torej pozorni na to, da posegamo po utežeh, ki nam odpirajo kar največ možnosti za izvedbo raznovrstnih vaj.

uteži

Nakup uteži za lastno uporabo

Imamo pa to srečo, da kupujemo uteži za lastno uporabo, torej lahko opremo dodobra prilagodimo svojim željam in potrebam. Ne potrebujemo res širokega nabora izdelkov, le tiste, s katerimi si bomo res najbolj pomagali. Začetniki bodo rade volje kupili kak večji komplet, ki omogoča hitro napredovanje in prilagodljivo vadbo, hitro pa se izkaže, da tudi za uteži pogosto velja manj je več. Ugotovimo namreč, kako je vaje najbolje opravljati in kakšne obremenitve pri svoji vadbi potrebujemo, morda se bo izkazalo, da potrebujemo le manjši komplet uteži. Na srečo so v ponudbi športnih trgovin na voljo različni kompleti in tudi posamezni izdelki, ti pa so še dodatno prilagodljivi. Nakup opreme za domači fitnes torej odpira vse potrebne priložnosti za odlično končno izkušnjo.

Poglejte ponudbo uteži na hervis.si.

Borelioza – simptomi

Klopne bolezni so lahko zelo nevarne in imajo trajne posledice, zato je pomembno, da jih znamo hitro prepoznati in pravočasno ukrepati. Predvsem moramo poznati tiste najpogostejše, med katerimi izstopa borelioza. Simptomi so na srečo zelo značilni in jih lahko hitro prepoznamo, tako da je prognoza dokaj dobra, prav tako lahko veliko naredimo že s preventivo. Povsem varni sicer ne moremo biti, saj prenaša borelijo kar 40% slovenskih klopov, tako da je tveganje vedno prisotno, če preživljamo veliko časa v naravi. Na srečo okužba ni takojšnja, bakterija rabi nekaj časa, da prodre v človeško telo in razvije okužbo – če klopa odstranimo v 24 urah po vbodu, je tveganje za razvoj okužbe dokaj majhno. Vseeno se lahko razvije borelioza, simptomi pa se pokažejo z nekolikšnim zamikom. Najbolj značilen simptom je gotovo borelijski madež, ki se pojavi pri praktično vseh bolnikih. Gre za razbarvan rdeč kolobar z jasnim robom, običajno velik okoli 5 centimetrov ali več v premeru okoli mesta vboda. Tako vemo, da je okužba res borelioza, simptomi namreč niso vedno povsem značilni, borelijski madež pa ne pušča dvomov.

Če se razvije borelioza, simptomi ne vključujejo le madežaBorelioza – simptomi

 

Borelijski madež je simptom, ki jasno sporoča, da se je razvila borelioza. Simptomi pa se razvijejo tudi drugod po telesu, ko okužba napreduje, zato moramo biti pozorni tudi na te. Problem je v tem, da so znaki okužbe v veliki meri podobni simptomom gripe, prekrivajo pa se tudi z nekaterimi drugimi klopnimi boleznimi, predvsem s klopnim meningoencefalitisom. Brez značilnega madeža torej težko ugotovimo, ali je okužba res borelioza, simptomi niso povsem jasni. S tem lahko tudi zamudimo najboljše obdobje za začetek zdravljenja z antibiotiki, zato je pomembno, da vestno spremljamo mesto vboda in smo pozorni na morebitne spremembe. Preostali simptomi sume na boreliozo le še potrjujejo, priporočljivo je kar takoj obiskati zdravnika.

Več o tem kako prepoznati simptome lymske borelioze, si lahko preberete tudi tukaj.

Se pri pnevmatikah splača varčevati?

Nakup pnevmatik je lahko velik strošek, še posebej, če kupujemo cel komplet in če potrebujemo tako zimsko kot letno zbirko. Pravzaprav v tem primeru tudi najcenejše gume ne bodo ravno prijazne do denarnice – tudi, če damo za posamezno pnevmatiko le 50 evrov, bo strošek dosegel 400 evrov, kar ni malo. Seveda pa je čisto možno, da že en sam komplet to številko močno preseže, saj so tako zimske kot letne gume višjega kakovostnega razreda bistveno dražje, za komplet bo treba morda odšteti tudi 700, 800 ali več evrov. Se splača brskati med ugodnejšimi izdelki?

Veliko je odvisno od tega, za kakšen namen pnevmatike pravzaprav potrebujemo. Čisto možno se je stroškom povsem izogniti, če na primer avtomobila v zimskem času sploh ne uporabljamo. Tudi tak drastičen ukrep pride včasih v poštev. Ali pa, da kupimo poceni pnevmatike in hkrati močno zmanjšamo kilometrino v zimskih razmerah. Poanta je v tem, da lahko na različne načine pri nakupu pnevmatik povsem brezskrbno varčujemo, ne da bi imela takšna odločitev hude posledice – nenazadnje so tudi poceni pnevmatike povsem v redu, če jih ne izpostavljamo res zahtevnim razmeram.

poceni pnevmatike naj bodo še vedno kvalitetne

A večinoma si takšnih kompromisov ne moremo privoščiti in želimo avtomobil normalno uporabljati tudi v zahtevnih zimskih razmerah. V tem primeru pridejo poceni pnevmatike v poštev le, če so res kakovostne in njihova cena ni posledica slabše kvalitete. Nekatere prepričljive pnevmatike vsekakor lahko najdemo v ugodnih ponudbah, a najprej se prepričajmo, da gre res za zanesljive gume – to sporočajo testi.

Lahko nabavimo vsaj cenejše letne gume?

Te resda niso izpostavljene tako delikatnim razmeram, kot jih srečujemo v zimskem času, a to še ni zadosten razlog, da izberemo poceni pnevmatike v toplejšem delu leta. Sicer so letne gume že v izhodišču večinoma nekoliko cenejše, a tudi od teh je veliko odvisno, zato velja isto načelo pri izbiri.

Nakup kartuš in tonerjev za tiskalnike

Sedela sem v lokalu na kavi med službenim odmorom in poslušala debato pri sosednji mizi. Mlada gospodična je dejala svojemu sogovorniku, da ji je šef naročil da mora kupiti tonerje in kartuše na zalogo za vse tiskalnike v njihovem podjetju. Vprašala je sogovornika, naj ji sploh pove v čem je razlika med kartušami in tonerji za tiskalnike. Sogovornik ji je povedal, da se kartuše uporablja pri navadnih tiskalnikih, tonerje pa pri laserskih tiskalnikih. Običajno sam nakup tiskalnika ni tako drag, kot potem redno kupovanje kartuš in tonerjev, ko jih porabimo. Zato se splača dobro preveriti sploh kakšen tiskalnik kupiti, da ne bomo kasneje razočarani nad ceno redne uporabe in menjave tonerja ali kartuše. Kartuše praviloma veliko hitreje zmanjkajo kot tonerji, a so slednji precej dražji za nakup.

Preberi več Nakup kartuš in tonerjev za tiskalnike

Energijsko varčne hiše se ponašajo z marsičim

Vedno več družin se odloči za tako imenovane varčne hiše. Z izbiro katere koli EKO hiše lahko že isti trenutek vplivamo na boljšo prihodnost. S tako gradnjo direktno zmanjšamo emisije ogljikovega dioksida ter tudi porabo fosilnih energetskih virov. Pri tem namreč izkoriščamo tudi alternativne vire energije, predvsem zrak ter sonce. Energijsko varčne hiše nam prav tako omogočajo, da lahko prav v celoti uresničimo svoje želje po obliki in tudi po zunanjem videzu. Tovrstna gradnja nam namreč dopušča izjemno veliko možnosti.

Tako imenovane EKO hiše morajo zadoščati določenim kriterijem
Vprašamo se, katera hiša je v resnici varčna. Strokovnjaki pravijo, da je varčna hiša tista hiša, ki zadošča vsem kriterijem, ki jih postavlja tako imenovani Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije.

Toplotna izolativnost ter ogrevanje
Energijsko varčne hiše so znane po tem, da imajo visoko toplotno izolativnost. To v praksi pomeni nižje stroške ogrevanja ali hlajenja ter tudi kakovostno zaščito. Poleti seveda pred toploto, pozimi pa pred mrazom. Ugodno bivalno klimo pa v varčni hiši lahko dosežemo z izbranim sistemom za ogrevanje. Tu pogosto mislimo na plinske peči, kamine, talno ogrevanje ter podobno. Energijsko varčne hiše morajo četrtino energije za ogrevanje pridobiti iz alternativnih virov. Najboljša možna izbira so seveda sončni kolektorji ali pa toplotna črpalka za sanitarno vodo. Ta namreč zagotavlja udobje tople vode čez vse leto.
Energijsko varčne hiše torej postajajo vedno bolj priljubljene, saj se ljudje še kako dobro zavedamo, kaj nas čaka v bližnji prihodnosti, če se tudi sami ne bomo hitro podvizali ter ukrepali. Več o njih pa si preberite na spletni strani enega izmed izdelovalcev teh hiš, najdete ga tukaj http://www.aplushisa.si/.

Zaščitite svoje telo s kakovostno motoristično opremo

Za motoristično opremo smatramo tako opremo za motor, kot tudi oblačila in zaščito za motorista. Kvalitetna motoristična oprema igra pomembno vlogo pri preprečevanju prometne nesreče in telesnih poškodb.

Čelada rešuje življenja

Najpomembnejša motoristična oprema je vsekakor motoristična čelada. Slednja zaščiti našo glavo in naš vrat pred poškodbami, ki bi bile potencialno usodne. Čelado izbiramo glede na funkcionalnost, obliko in vrsto vaše vožnje. Najpogosteje motoristi uporabljajo zaprte ali preklopne čelade. Zaprte čelade so primerne za večjo hitrost in so najbolj razširjene med motoristi. Preklopne čelade so podobne zaprtim, vendar imajo dvižni vezir in zaščito brade. Posebej primerna so za ljudi z očali.

Motoristična oblačila in obutev

Motoristična oprema (yogi.si) sestoji tudi iz motoristične jakne, hlač, rokavic in škornjev. Vsa oblačila morajo biti vodotesna in odporna na vse vremenske razmere. Dobra zračnost je pogoj ne samo pri oblačilih, temveč tudi pri obutvi. Oblačila morajo imeti dodatne obloge in ščitnike na komolcih, kolenih in hrbtu. Čevlji morajo biti ojačeni z jeklom, a hkrati tudi udobni in zračni. Pogoj pri vseh oblačilih je trpežnost, odpornost na udarce in udobnost.

Shranjevanje oblačil in prtljage

Dopustovanje z motorjem je nadvse prijetno. Pri tem je pomembno, da imate na motorju dovolj prostora za shranjevanje opreme, rezervnih oblačil, šotora in spalne vreče. Motoristična oprema mora biti na varnem pred vremenskimi pogoji in zaščitena pred krajo. Vse to dosežete z nakupom motorističnega kovčka. Kovček zagotavlja idealni prtljažni prostor in udobno vožnjo brez nadležne teže nahrbtnika na naših ramenih.

Dodatna motoristična oprema

Svojo vožnjo lahko popestrite z namestitvijo kamere ali fotoaparata. Kamero enostavno namestite na svojo čelado ali krmilo s priloženim lepilom. Snemanje poti in krajev do končne destinacije boste s kamero ovekovečili v visoki resoluciji. Kamere so odporne na tresljaje, veter in druge vremenske razmere ter omogočajo snemanje tudi drugih športnih aktivnosti. Pri izbiri kamere se vsekakor odločite za vodotesno kamero.

Delovna mesta, vedno izziv

Delovna mesta so vedno zaposlitveni izziv .

Izzivi so del življenja vsake osebe, z njimi se vedno soočamo. Zaposlitev je za mnoge izziv, s katerim uresničujejo številne osebne cilje, svoj pomen pa ima tudi širše. Okolje, kjer je manjša brezposelnost ima večje možnosti za razvoj in napredek. Številni praktični primeri kažejo, da gre dobro okolju in družbi, kjer delovna mesta niso težava oziroma je za vsakega, kateri je pripravljen poprijeti za delo vedno dovolj priložnosti. Največji izziv je najti zaposlitev , predvsem to velja za prvo iskanje. Takrat predvsem manjkajo delovne izkušnje, ki jih mnogi potencialni delodajalci zahtevajo od kandidatov, kateri kandidirajo za ustrezna delovna mesta. Iskanje je lahko s tem oteženo, zaradi tega pa vseeno ne velja obupati. Svoje boljše možnosti moramo poiskati preko priložnosti, ki se nudijo. Iskanje lahko opravimo na več načinov. V prvi vrsti moramo najti prosta delovna mesta, ki se v danem trenutku ponujajo. Eden osrednjih virov tovrstnih informacij je Zavod za zaposlovanje, zelo uspešno alternativo pa predstavlja zaposlitven portal. Njegova prednost je dejstvu, da se je na trgu izpostavljen konkurenci, zato išče konkurenčne prednosti. Prav te, pa lahko iskalcem zaposlitve koristijo. Velikokrat so rešitve na dlani že takoj, ko jih obiščemo. Prva stran je zanje največkrat odločilna, zato zaposlitveni portal že na prvi strani ponudi več možnosti iskanja oz. delovna mesta po različnih kriterijih iskanja. Tako lahko obiskovalec išče na način, ki mu je najboljši in po njegovem prepričanju prinese najboljše rezultate. Možnosti prinašajo iskalniki, ki preko najbolj učinkovitih kriterijev iskanja ponudijo rešitev. Druga je možnost je iskanje preko izpostavljenih delovnih mest, tretja preko izpostavljenih delodajalcev, obstajajo pa še številne druge možnost. V vseh primerih so delovna mesta izpostavljena, kar pomeni, da je lahko izbor enostavnejši za osebo, ki jih išče.

Delovna mesta je potrebno iskati z veliko mero optimizma ter prilagajanja trenutnim razmeram na trgu dela.

Pomirjanje, posledica preobremenjenosti

Pomirjanje zahteva prevelika obremenjenost človeka .

Preobremenjenost človeka je danes pogosta napaka. Velikokrat se zgodi z željo doseči več, kot smo dejansko sposobni. Problem velikokrat tiči v ne zavedanju meja svojih sposobnosti, tekmovalnosti, ter drugih podobnih vzrokih. Včasih nas zaslepi napredek, ki ponuja doseganje večjih učinkov v istem času. Kar pomeni, da v krajšem času naredimo več. Razliko v času, pa namesto za pomirjanje, počitek, sprostitev in regeneracijo, namenimo doseganju večjih učinkov. Kar zna biti v veliko primerih tudi nesmisel, posebno, če se zavemo delovanja človekovega organizma. Človeški organizem je sposoben ustvariti več v določenem obdobju, vendar potrebuje po doseženem tudi temu primeren počitek in pomirjanje, ki pa se pri sodobnem človeku ne zgodi. O pomenu počitka, obnove energije in podobnem znajo veliko povedati in so primer dobre prakse vrhunski športniki in naprednejši rekreativci. Gledalci in opazovalci od daleč vidijo predvsem njihove vrhunske rezultate, ne vidijo pa na drugi strani tako priprave na rezultat, kot tudi ne obnovo sposobnosti po doseženem rezultatu in pomirjanje v času prevelike napetosti. Tako priprave, kot tudi obnova omogočata, da se doseže rezultata. Priprave pred rezultatom, obnova pa po rezultatu oziroma služi naslednjemu rezultatu. Obnova je v tem primeru kompleksen niz aktivnosti, ki se dogajajo takoj ali kmalu po doseženem rezultatu. Posameznik bi si to moral vzeti za zgled pri lastnih presežkih zmogljivosti, čim prej po doseženih rezultatih. Na žalost se to ne zgodi, posledično pa se kopičijo posledice. Pomirjanje in regeneracija ni lenarjenje, ampak priprava na aktivnosti. Človek lahko dobro deluje zgolj takrat, ko je njegova pripravljenost optimalna. Psiha in red v glavi se velikokrat zanemarja. Predstavljamo si lahko, da je človek sposoben določene aktivnosti opraviti dobro, ko je to sposoben. Pri tem pa ni pomembna zgolj moč, ampak tudi njen kakovosten nadzor. Pomirjanje lahko razumemo tudi kot resetiranje računalnika.

Pomirjanje je pomembna aktivnost.