Arhivi Kategorije: Prehrana

Jedilnik za hujšanje naj vam pripravi strokovnjak

Večina med vami se je že kdaj lotila hujšanja. A ker si že na začetku niste postavili jasno začrtanih ciljev, ste hitro obupali. Morda ste si pripravili dober jedilnik za hujšanje, popolnoma pa ste pozabili na to, da bi vam tudi nekaj gibanja povsem koristilo. Jedilnik za hujšanje ste morda dobili na dobri spletni strani, morda vam ga je posredoval kdo od sorodnikov ali prijateljev, pri tem pa ste pozabili, da mora biti jedilnik narejen tudi glede na vsakega posameznika posebej. Zato je najpomembneje, da vam jedilnik za hujšanje pripravi kar strokovnjak za prehrano. Pri nas je na srečo kar nekaj takšnih strokovnjakov, ki vam svoje storitve pa tudi izdelke ponujajo po spletu, in sicer po zelo dostopnih cenah. Ko boste pričeli hujšati po jedilniku, ki je bil posebej pripravljen za vas, se boste hitro bolje počutili, kilogrami se bodo hitro pričeli topiti. Strokovnjak vam bo predlagal tudi najprimernejšo vrsto rekreacije.

jedilnik za hujšanje

Jedilnik za hujšanje se pripravi glede na vsakega posameznika posebej

V življenju zelo pogosto pozabljamo na to, da so določene stvari namenjene samo določenim ljudem in ne vsem hkrati. To pogosto velja tudi za prehranjevanje. Majhen otrok se zagotovo ne more prehranjevati tako kot vi. Predvsem tukaj mislimo na količino zaužite hrane in seveda tudi na vrsto. To je pomembno tudi pri samem hujšanju. Jedilnik za hujšanje, ki ga boste morda dobili na spletu, ni nujno, da bo ustrezal vašim navadam in niti ne vašemu telesu. Zato je izjemno pomembno, da si jedilnik za hujšanje pripravite skupaj s strokovnjakom. Z njim lahko navežete stik preko spletne pošte ali telefonskega pogovora ter se dogovorite za prvo srečanje. Na njem bosta sestavila učinkovit jedilnik za hujšanje, ki se ga boste morali za dobre uspehe držati kar nekaj časa. Nekateri jedilniki za hujšanje so sestavljeni tako, da jih lahko uporabljate tudi v primeru, če ne hujšate.

Oglejte si tudi Najboljši vodič za zdravo hujšanje.

Moka brez glutena je osnovno živilo brezglutenskih diet

Moka je osnovno živilo za vse pekovske izdelke, slaščice in kekse, zato je za bolnike s celiakijo prva stvar na katero pomislijo, kako se bodo sploh lahko odrekli kruhu. Vendar pa je stvar popolnoma odveč. Seveda je nujni ukrep, da se je potrebno odpovedati kruhu in izdelkom, ki so izdelani iz pšenične moke, če pa gre za izdelke, v katerih je moka brez glutena, je strah popolnoma odveč.

Moka brez glutena

V katerih žitih je gluten in v katerih ne

Da bomo natančno vedeli, v katerih vrstah moke je gluten in v katerih ne, moramo najprej poiskati informacije o tem, kaj sploh gluten je. Gluten je beljakovina, ki jo najdemo le v zrnih določenih žit. Največ glutena je v pšenični moki, zato so pšenični pekovski izdelki v primeru brezglutenske diete strogo prepovedani. Poleg pšenice pa najdemo gluten še v rži, piri, ječmenu in ovsu, torej se je potrebno izogibati tudi mokam iz teh vrst žit.

Na drugi strani pa nam je na voljo tudi moka brez glutena. V to skupino uvrščamo ajdovo, koruzno, proseno, riževo, kvinojino, konopljino in tapiokino moko.

Uporaba moke brez glutena

Moka brez glutena, ne glede na to katero vrsto izberemo, je enako dobra kot pšenična moka. Seveda pa je potrebno biti pri pripravi pekovskih izdelkov nekoliko previden, saj gluten vsebuje snov lepek, ki daje kruhu posebno strukturo. Če boste delali kruh iz moke brez glutena, potem bo ta nekoliko bolj zbit in tudi testo bo bolj močnato.

Če se odločite za peko sladic, lahko uporabite tudi moke iz različnih vrst semen, oreščkov in drugih plodov. Zelo priljubljena je mandljeva moka, lešnikova moka, orehova moka ali pa moka iz lanenih semen.

Moka brez glutena vam je na dosegu rok

Medtem ko je bilo še nedolgo nazaj zelo težko dobiti živila brez glutena, in so bili bolniki s celiakijo bolj kot ne prepuščeni samemu sebi, pa je danes ponudba brezglutenskih živil zelo pestra.

Brez težav lahko že v vsaki malce bolje založeni trgovini dobite številne brezglutenske izdelke, med katerimi je tudi moka brez glutena. Prav tako pa lahko poiščete tudi testenine, piškote in druge sladice, ki so izdelane iz brezglutenske moke.

 

Za zdravo hujšanje potrebujete tudi pravo hrano

Se zavedate, da bi morali izgubiti nekaj kilogramov, pa vsaj malo pazite na to, da ne uživate ravno sladkarij in pa slanih prigrizkov in ne uživate ravno tiste čisto nezdrave prehrane kot so hamburgerji s številnimi prelivi, pa se kilogrami sicer ne nabirajo več, vendar pa jih tudi zgubljate ne?

Napaka, ki jo dela večina ljudi, saj zdravo hujšanje ni samo to, da ne uživate ravno nezdrave hrane, ampak tudi to, da uživate pravo, zdravo hrano. Vendar pa se velikokrat zgodi, da ljudje naletijo na težavo, da niti ne vedo, kakšen je zdrav način prehranjevanja in zato tudi posledično ne, kakšno je zdravo hujšanje.

hujšanje v trebuh
Izbor živil je pomemben pri izgubi teže

Zdravo hujšanje zahteva čim bolj polnozrnato prehrano in pa jedi brez sladkorja z veliko vlakninami in vitamini

Ste to že tolikokrat slišali in prebrali, da vam gre že na živce? No, pa poglejmo, kakšno je torej zdravo hujšanje s pravilno prehrano. Torej, v prehrani so najbolj pomembne vlaknine. Veliko prevečkrat pozabljamo nanje, češ da povzročajo potem bolečine v črevesju. Vendar pa, poznate indijski trpotec, ki ima bistveno več vlaknin kot pa kakšen fižol, kar je za zdravo hujšanje izrednega pomena? Veste, da je za zjutraj granola, kosmiči, kakav in pa kokos, po možnosti tudi goji jagode ali pa brusnice z jogurtom ali pa mlekom idealen zajtrk? Veste, da je smiselno uživati pred kosilom tudi kakšno sadje, še posebej so dobri citrusi? Potem za kosilo se nikar ne izogibajte mesu ali pa polnozrnatim testeninam, le uporabite čim več tudi zelenjave in pa solate, ki ji po možnosti primešajte pravilna semena. Seveda, poskrbite lahko tudi za to, da se po kosilu še vedno posladkate, le namesto sladkorja uporabite naravna sladila kot je npr. stevia.

Torej, če si želite zdravo hujšanje, najprej zavijte v trgovino z zdravo hrano, povprašajte za vse nasvete in prav gotovo vam bodo svetovali in čisto vse povedali, kaj je dobro s čim kombinirati in kaj tudi kdaj zaužiti.

Prehrana športnika je pogoj za doseganje ciljev

Prehrana športnika je osnovna potreba in pogoj za doseganje rezultatov. Prehrana športnika mora hkrati zagotoviti vse potrebno za delovanje organizma med nastopom ali treningom ter hkrati čim manj obremenjevati organizem. Delovanje mišic, možganov in celotnega sistema na splošno zagotavlja srce, ki s kisikom obogateno kri pošilja preko žil do porabnikov.

Časovni intervali prehranjevanja

Uživanje hrane ali pijače pred, med in po nastopih se mora čim prej spremeniti v učinke. Pred in po nastopih je prehrana športnika bolj enostavna, kot prehrana športnika med nastopi oziroma tekmami.

Med nastopi je telo v gibanju, pred in po nastopih pa v mirovanju oziroma je bistveno manj aktivno. Zato mora prehrana športnika med gibanjem upoštevati motenost procesa z številnimi aktivnostmi. Na zahtevnost prehranjevanja med gibanjem nas opozarjajo številne bolečine in težave, pogosto so povezane z želodcem ter presnovo na sploh. Športnik namesto potrebne energije in drugega potrebnega, začuti bolečine, pomanjkanje energije in podobno. Poleg bolečin in drugih težav je prehrana športnika obremenjena z pravilnim količinskim in časovnim nadomeščanjem porabljenega.

prehrana športnika naj bo raznolika
Prehrana športnika mora biti količinsko ustrezna in redna

Pri konstantnih in ponavljajočih se aktivnostih si športniki pogosto pomagajo z jemanjem ustrezne količine hrane ali tekočine v določenih časovnih intervalih. Predvsem pa mora biti prehrana športnika med aktivnostjo zagotovljena pred pomanjkanjem ali prvimi znaki pomanjkanja. Takrat je v večini primerov že prepozno, škoda je že povzročena. Zato mora biti prehrana športnika med vadbo izvedena še predno se pojavljajo znaki pomanjkanja. Pravilni čas oziroma interval določajo športniki ali rekreativci na različne načine.

Nekateri preprosto po določenem času zaužijejo hrano in tekočino ter jemanje po potrebi ponavljajo v enakomernih intervalih. Praktično to lahko pomeni vsake pol ure, vsako uro ali ustrezno drugo časovno enoto. Določena časovna enota je po potrebi prilagojena, glede na predvideno ali izvedeno večjo oziroma drugačno obremenitvijo. Praktično predvidena večja obremenitev zahteva, da se izvede prehrana športnika ustrezno prej ter v večji količini primerno ustrezni količini.

prehrana

Zdravo hujšanje ni oblikovanje postave za vsako ceno

Zdravo hujšanje predvsem ne pomeni oblikovanje postave za vsako ceno. Optimalna telesna teža in lepa postava sta starodavni človekovi želji, ki se hkrati skozi čas razvijata in prilagajata novim okoliščinam življenja. Zdravo hujšanje zato ni odkritje sodobnega sveta, ampak že zelo staro odkritje. Ko je človek živel bistveno bolj povezan z naravo, se je moral hočeš nočeš ravnati po njenih zakonih in danostih. Napredek je prinesla stalna naselitev, ki je med drugim zahtevala sposobnost zagotavljanja živeža preko celega leta. Kdor je imel neoviran dostop do hrane je imel že takrat težave s preveliko telesno težo. Hkrati so že takrat poznali modrosti prehranjevanja in prilagajanja za točno določene potrebe. Organizirana vojska je bila vedno dobro nahranjena ali je strmela k temu cilju, saj sicer ni bila sposobna opravljati svojih nalog.

Bolj kot hrana je bila problematična voda, zaradi pomanjkanja vode so se še pred stoletjem ustavile bitke. Nasprotje je bilo že takrat znano zdravo hujšanje, v krščanstvu ga poznamo kot post. Ravna se po naravi, natančneje po prvi pomladanski polni luni. Čas posta je koledarsko zelo naravno uvrščen, saj gre za prehod med zimskim in poletnim časom.

V zimskem času se marsikdo bolje počuti s kakšnim kilogramov več, poleti pa ravno obratno strmi k kakšnemu kilogramu manj. Zdravo hujšanje v tem primeru poskrbi za pripravo na čas, v katerem bo več gibanja na prostem ter drugih aktivnosti. Ker gre za izgubo kakšen kilogram odvečne telesne teže v dobrem mesecu dni, lahko takšno početje imenujemo zdravo hujšanje.

Optimalna telesna teža je trend

Danes je trend optimalne telesne teže in lepe postave moč videti v zelo intenzivni izvedbi. V tem primeru je zdravo hujšanje lahko vprašljivo. Mnoge javnosti znane osebe hujšajo kot za stavo, iz dneva v dan je mogoče videti spremembe preko nekaj mesecev starih slik in posnetkov hujšanja prej/potem. Prav tako je lepa postava zelo cenjen ideal, mogoče nekoliko bolj pri ženskem spolu. Tudi v najmanjšem mestu ali kraju je vse povsod moč videti modno revijo lepih postav vseh starostnih generacij. Najbolj navdihujejo predstavnice, ki so postavo izklesale preko najprej izgube odvečnih kilogramov, nato pa s korenito spremembo življenjskega sloga. Prav tako je tudi pri moških vprašanje zdravo hujšanje praktično vedno prisotno.

Najprej se seveda koristi razne krajšnice, kot so zadrževanje diha ali izbira oblačil, ki optično popravijo postavo. Vedno pa je hkrati aktualno vprašanje kako izvesti zdravo hujšanje, da ne bo treba zadrževati diha, oblačiti posebna oblačila in podobno. Na drugi strani imamo posameznike, ki so s tem problemom že zdavnaj razčistili ali se z njim celo niso nikoli soočili. Vprašanje kako izvesti zdravo hujšanje ni aktualno za tiste, ki imajo dedno prirojeno hitro prebavo in optimalnost hranjenja, se radi gibajo ter so na splošno ambiciozni in zvesti načelom zdravega življenja. Prirojenost odlične presnove in prirojenost optimalnosti hranjenja sta hkrati lahko tudi lastnosti, ki se jih je moč ali navaditi ali izboljšati. Verjetno veljata za najboljši odgovor na vprašanje kako izpeljati zdravo hujšanje.

Dobra prebava je osnova zdravja in lepe postave

Dobra prebava je osnova ne zgolj dobrega zdravja, optimalne telesne teže in lepe postave. Z dobro prebavo lahko brez stranskih učinkov iz točno določene količine hrane, točno določene kvalitete dobimo največ energije za človeške funkcije. V tem primeru je odgovor na vprašanje kako izpeljati zdravo hujšanje v slogu znanega reka : dobra peč vse pokuri.

Prebavo lahko izboljšamo z povečanjem aktivnosti, saj se mora v tem primeru telo aktivneje odzvati na izkoriščene zaloge energije. Optimalnost hranjenja pa zagotovi tako osnove za nadomeščanje izgubljene energije ter ustvarjanje zaloge, kot tudi omogoča telesu počitek po opravljenem procesu presnove. Največji pospešek pri prehodu na bolj zdrav način življenja nam da aktivni življenjski slog, ki nas lahko ukalupi v nove navade zaradi novo nastalih potreb. Zdravo hujšanje je predvsem uravnavanje teže vedno in aktivno.

Sladkorna bolezen dieta, osebne značilnosti

Sladkorna bolezen dieta ima nekatere osebne značilnosti . Osebne značilnosti ima sladkorna bolezen dieta posebne za točno določeno osebo. Dobri nasveti lahko pomagajo tako osebi, kot tudi osebam, ki s sladkornim bolnikom živijo. Zanje je sladkorna bolezen dieta nujna, vsem, ki poleg njih živijo pa koristna za kakovost življenja tako bolnikov kot njih samih. Sladkorna bolezen dieta ima svoja pravila, katera se je potrebno v čim večji meri držati.

Čim večja mera pomeni, da je sladkorna bolezen dieta lahko enaka v velikem številu primerov, hkrati pa je lahko sladkorna bolezen dieta od primera od primera različna. Sladkorna bolezen dieta je življenjsko vodilo sladkornih bolnikov. Bolezen se odkrije v točno določenem odboju življenja. Skupaj z odkritjem sledjo navodila za prehrano in mnoge druge aktivnosti. Največkrat se slednje lahko priporočijo splošno, lahko pa gre za nekatere posebnosti. Z prehrano sladkornega bolnika morajo biti seznanjene tudi osebe, ki na tak ali drugačen način živijo s sladkornim bolnikom. V otroštvu so to v prvi vrsti starši ter skrbniki. Z odraščanjem se bolniki lahko na različne načine začnejo vključevati v družbo. V prvi vrsti so to njihovi vrstniki, sorodniki, prijatelji staršev ter druge osebe. Za vse te je dobrodošlo, da so seznanjeni z boleznijo. Dovolj je vedeti, da gre za bolnika v njihovih vrstah. Zelo koristno pa je vedenje osnovnih značilnosti bolezni, predvsem pa koristnih ukrepov v primeru Natalih težav.

Slednje lahko nastanejo zaradi znanih zdravstvenih značilnosti bolnika. Hitro in kakovostno ukrepanje je pri težavah nujno. V veliki meri težave lahko odpravijo že bolniki sami. Slednji so s temi težavami najbolje seznanjeni, zato so sami sebi najboljši zdravnik. Ostalim je dobrodošlo vedenje osnovnih značilnosti pomoči. Z njimi lahko pomagajo bolniku pri morebitnih nastalih težavah. Dobro poznavanje bolnika je nujno ali vsaj dobrodošlo. Osnove reševanja pa pomagajo predvsem soudeleženim, ter jih motivirajo na ustrezen način. Sladkorna bolezen dieta je rešitev težav, ki pestijo bolnike.

http://enemon.si/izdelek/enemon-diabetes-jabolko-cimet/

Prehrana otrok je pomembna

Prehrana otrok je pomembna za zdrav razvoj .

Zdrav razvoj prehrana otrok omogoča z zagotavljanjem hranilnih učinkovin. Hranilna vrednost je od primera do primera različna. Prehrana otrok mora zagotavljati predvsem optimalno hranilno vrednost. Dobra prehrana otrok se poleg tega zaveda, da imajo otroci lahko različne prehranjevalne potrebe. Včasih se zgodi, da odrasli preprosto pretiravajo. Prehrana otrok mora skrbeti za razvoj sposobnosti. V dobi odraščanja so potrebe drugačne, kot v primeru odraslih oseb. Prehrana otrok mora nuditi vse potrebne koristne snovi za zdrav in kakovosten razvoj. Dobra prehrana otrok je predvsem naravna. Danes je naravna in zdrava prehrana velikokrat težje dosegljiva kot si mislimo. Naravna hrana je tista prehrana, ki je pridelana na naravne načine z čim naj umetnimi snovmi. Prepričanost v naravnost prehrane je zelo pomembna. Največkrat smo z naravnostjo zadovoljni takrat, ko smo vanjo prepričani z veliko verjetnostjo. Zagotavljajo nam jo pridelovalci hrane v katere imamo zaupanje. Največkrat se zaupanje gradi skozi daljše časovno obdobje. Več kot je dobrih izkušenj na daljše časovno obdobje, boljša je naša prepričanost v naravnost pridelane hrane. Nekaj lahko na tem področju storimo tudi sami. Seveda moramo imeti za to ustrezne pogoje. Celotnih potreb seveda ne bomo mogli zagotoviti oziroma jo bomo težje zagotovili. Lahko pa si zagotovimo možnosti. Danes je teh možnosti različno veliko. V nekaterih primerih je dostopnost do možnosti večja, v drugih pa manjša. Zelo pomembno je tudi zavedanje, da lahko zase in svoje otroke največ storimo sami. Prehrana je zelo pomembna lastnost človekovega življenja. Toliko bolj pomembna je za osebe, ki jo zagotavljajo tudi za mlajše generacije. Koristno je tudi, da mlajše generacije spoznajo pomembnost naravne prehrane. To je mogoče tako, da so vključeni v proces pridelave hrane skladno s svojimi sposobnostmi. Otroci so velikokrat veseli, če imajo možnost vključevanja v proces pridelave prehrane.

Prehrana otrok omogoča njihovo prihodnost, hkrati pa tudi prihodnost družbe.

Več o tem

Vlaknine, pozitivni učinki

Vlaknine zaznamujejo pozitivni učeniki .

Hranila, ki vsebujejo vlaknine so predvsem zelenjava, žitarice in sadje. Zelenjava, ki vsebuje vlaknine je mnogovrstna. Tipični predstavniki zelenjave, ki vsebuje vlaknine so : brokoli, špinača, grah, blitva, artičoke, zelje, sušen grah, fižol, leča, čičerika, oreščki, mandeljni, lanena semena, arašidi, pražena soja. Sadje, ki vsebuje vlaknine, je predvsem suho sadje. Primer suhega sadja so marelice, suhe slive, rozine, dateljni. Sadje bogato z vlakninami je tudi jagodičje, borovnice, maline, jagode, robide. Žitarice, ki imajo vlaknine v bogatih količinah so polnozrnati žitni izdelki, polnozrnate testenine, polnozrnati kosmiči. Vlaknine vsebujejo tudi polnozrnate žitarice kot so kokice, koruza, rjavi riž, ječmen. Zdrava prehrana se zaveda pomena vlaknin. Sodijo skupino koristnih živil. Koristna živila so vsa živila, ki imajo veliko pozitivnih in manj negativnih učinkovin. Zavedati se velja, da lahko pozitivne učinkovine spremenimo v negativne učinkovine sami. Določena učinkovina je lahko pozitivna v optimalni količini. V primeru, da je količina prevelika ali premajhna, s lahko pojavijo večje ali manjše težave. Tipičen primera težav je lahko prebava. Proces prebave je aktivnost, ki iz hrane izloči hranljive snovi in vse druge koristne, ter tudi maj koristne snovi. Zelo pomembno je, da je prebava optimalno uravnovešena in enakomerno aktivna. Optimalno uravnovešena prehrana ima optimalne kolikšne in kakovost. Količina je lahko različna glede na osebne značilnosti. Tako so lahko različne zahtevane kokice glede na starost, spol, aktivnosti in druge značilnosti. Kakovost je zelo različna glede na zaužito hrano. Hrana je lahko različna v različnih lastnostih. V primeru, da govorimo o enakih hrani je lahko različna njena pridelava, skladiščenje ter mnoge druge lastnosti. Vse te lastnosti lahko učinkujejo različno na človeka in njegovo zdravje. Zelo pomembni in koristni so predvsem naravni načini. Razlikujejo se od umetnih načinov. Zdravi načini so vedno bolj iskani v današnjem vsakdanjiku.

Vlaknine morajo odrasli ljudje uživati, za dosego pozitivnih učinkov.

http://www.enemon.si/otrobi/

Omega 3 je maščobna kislina

Omega 3 je maščobna kislina z dvojno vezjo.

Za človeka je omega 3 esencialna maščobna kislina pomembna zaradi učinkovin, katere preprečujejo bolezni srca in ožilja . Do odkritja omega 3 maščobnih kislin je vodila obsežna mera raziskav in strokovnega dela. Maščobne kisline omega 3 so sledile odkritju maščobnih kislin omega 6. Znanstveniki so maščobne kisline omega 6 prepoznali kot bistvene za normalen razvoj otroka. Ker je zdravje otrok zelo pomembno, so se raziskave nadaljevale in poglabljale, pri tem pa na žalost prezrle druge možne rešitve. Omega 3 maščobne kisline so tak primer, pred časom praktično prezrte možne rešitve. Njihovo pospešeno raziskovanje se je začelo šele pred desetletji. Zelo pomembno pri omega 3 maščobnih kislinah je ugotovitev, da je za doseganje pozitivnih učinkov in učinkovin, potrebno skrbno odmerjanje količine. Z večjimi količinami omega 3 maščobnih kislin namreč ne dosegamo večjega učinka, kot to nekateri zmotno mislijo. Optimalna količina znaša procent skupnega vnosa kalorij. Pri takšnem odmerku maščobne kisline omogočajo normalno rast in razvoj. Poleg človeku, so maščobne kisline omega 3 zelo koristne tudi za nekatere živalske vrste. V prehrano lahko vnašamo omega 3 maščobne kisline na različne imajo pa vrsto dobih blagodejnih učinkov. Astmatikom pomagajo, ker omilijo vnetje pljučnih tkiv. Otrokom in starostnikom pomagajo omega 3 maščobne kisline, ker povečujejo gostoto krvi. Učinki se s tem ne nehajo, saj pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, preprečujejo zmanjšanje mišične mase, pomaga pri zdravljenju srca in oživlja. Zelo pomembno je zavedanje, da so bolezni srca in ožilja pogost pojav med populacijo različnih starosti. Pri tem so zaskrbljujoče predvsem ugotovitve o povišanem holesterolu v krvi ter slabih prehranskih navadah. Predvsem so za zdravje neprimerne razne oblike maščob, katere so del vsakdanje hitre prehrane, torej našega prepogostega jedilnika.

Omega 3 esencialne maščobne kisline so pomembne za zdravo počutje, zato se velja dobrih učinkovin zavedati čim prej.

Več si preberite tukaj.

Debelost in slabe prehranske navade

Debelost je za mnoge posameznike težava, s katero se spopadajo celo življenje, nikoli pa jim je ne uspe zares odpraviti. V naši debelost ni zaželene. Estetske norme narekujejo, da morajo biti ljudje vitki. Tisti posamezniki, ki so že po naravi nekoliko bolj nagnjeni k temu, da skladiščijo energijo v maščobne celice, imajo s tem največ težav. Vendar pa ne smemo pozabiti tudi na to, da je eden izmed najbolj močnih dejavnikov, ki vplivajo na debelost prekomerno hranjenje.

Veliko ljudi ima težave s prekomerno telesno težo preprosto zato, ker se ne zaveda, koliko energije oziroma kalorij vnese vase vsak dan. Ali ste vedeli, da ima en sam deciliter gazirane pijače ali soka lahko med 50 in 100 kalorij? Potreben dnevni vnos za športno neaktivno osebo, ki opravlja pretežno sedeče delo, pa je med 1800 in 2200 kalorij. En liter soka na dan lahko torej predstavlja med 30 in 50 odstotki potrebnega kaloričnega vnosa za vzdrževanje telesne teže. Debelost torej ne nastane kar tako, ampak nanjo vplivamo predvsem z lastno nevednostjo, koliko vnašamo vase.

Kalorična vrednost hrane mora postati vodilo pri planiranju naših jedilnikov. Če se odločimo, da bomo imeli pod nadzorom, koliko česa pojemo in popijemo, bomo s tem že na dobri poti. Človek si mora postaviti nek določen okvir kalorij in se ga držati določeno obdobje – kakšnih 14 dni. Če v tem času vzdržuje enako telesno težo, to pomeni, da poje na ravni vzdrževanja. S takšno količino hrane se debelost ne bo odpravila. V naslednjem koraku je potrebno vnos nekoliko znižati, vendar ne preveč (za kakšnih 200 kalorij), in telesna teža bo začela počasi padati.

Debelost ni le estetsko nezaželena, ampak se z njo povezujejo tudi številne bolezni. Oseba, ki je predebela, obremenjuje srce in druge notranje organe. Zato zdravniki debelost označujejo kot enega izmed najbolj močnih dejavnikov, ki povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt.