Arhivi Kategorije: Prehranski dodatki

Za zdravo hujšanje potrebujete tudi pravo hrano

Se zavedate, da bi morali izgubiti nekaj kilogramov, pa vsaj malo pazite na to, da ne uživate ravno sladkarij in pa slanih prigrizkov in ne uživate ravno tiste čisto nezdrave prehrane kot so hamburgerji s številnimi prelivi, pa se kilogrami sicer ne nabirajo več, vendar pa jih tudi zgubljate ne?

Napaka, ki jo dela večina ljudi, saj zdravo hujšanje ni samo to, da ne uživate ravno nezdrave hrane, ampak tudi to, da uživate pravo, zdravo hrano. Vendar pa se velikokrat zgodi, da ljudje naletijo na težavo, da niti ne vedo, kakšen je zdrav način prehranjevanja in zato tudi posledično ne, kakšno je zdravo hujšanje.

hujšanje v trebuh
Izbor živil je pomemben pri izgubi teže

Zdravo hujšanje zahteva čim bolj polnozrnato prehrano in pa jedi brez sladkorja z veliko vlakninami in vitamini

Ste to že tolikokrat slišali in prebrali, da vam gre že na živce? No, pa poglejmo, kakšno je torej zdravo hujšanje s pravilno prehrano. Torej, v prehrani so najbolj pomembne vlaknine. Veliko prevečkrat pozabljamo nanje, češ da povzročajo potem bolečine v črevesju. Vendar pa, poznate indijski trpotec, ki ima bistveno več vlaknin kot pa kakšen fižol, kar je za zdravo hujšanje izrednega pomena? Veste, da je za zjutraj granola, kosmiči, kakav in pa kokos, po možnosti tudi goji jagode ali pa brusnice z jogurtom ali pa mlekom idealen zajtrk? Veste, da je smiselno uživati pred kosilom tudi kakšno sadje, še posebej so dobri citrusi? Potem za kosilo se nikar ne izogibajte mesu ali pa polnozrnatim testeninam, le uporabite čim več tudi zelenjave in pa solate, ki ji po možnosti primešajte pravilna semena. Seveda, poskrbite lahko tudi za to, da se po kosilu še vedno posladkate, le namesto sladkorja uporabite naravna sladila kot je npr. stevia.

Torej, če si želite zdravo hujšanje, najprej zavijte v trgovino z zdravo hrano, povprašajte za vse nasvete in prav gotovo vam bodo svetovali in čisto vse povedali, kaj je dobro s čim kombinirati in kaj tudi kdaj zaužiti.

Prehrana športnika je pogoj za doseganje ciljev

Prehrana športnika je osnovna potreba in pogoj za doseganje rezultatov. Prehrana športnika mora hkrati zagotoviti vse potrebno za delovanje organizma med nastopom ali treningom ter hkrati čim manj obremenjevati organizem. Delovanje mišic, možganov in celotnega sistema na splošno zagotavlja srce, ki s kisikom obogateno kri pošilja preko žil do porabnikov.

Časovni intervali prehranjevanja

Uživanje hrane ali pijače pred, med in po nastopih se mora čim prej spremeniti v učinke. Pred in po nastopih je prehrana športnika bolj enostavna, kot prehrana športnika med nastopi oziroma tekmami.

Med nastopi je telo v gibanju, pred in po nastopih pa v mirovanju oziroma je bistveno manj aktivno. Zato mora prehrana športnika med gibanjem upoštevati motenost procesa z številnimi aktivnostmi. Na zahtevnost prehranjevanja med gibanjem nas opozarjajo številne bolečine in težave, pogosto so povezane z želodcem ter presnovo na sploh. Športnik namesto potrebne energije in drugega potrebnega, začuti bolečine, pomanjkanje energije in podobno. Poleg bolečin in drugih težav je prehrana športnika obremenjena z pravilnim količinskim in časovnim nadomeščanjem porabljenega.

prehrana športnika naj bo raznolika
Prehrana športnika mora biti količinsko ustrezna in redna

Pri konstantnih in ponavljajočih se aktivnostih si športniki pogosto pomagajo z jemanjem ustrezne količine hrane ali tekočine v določenih časovnih intervalih. Predvsem pa mora biti prehrana športnika med aktivnostjo zagotovljena pred pomanjkanjem ali prvimi znaki pomanjkanja. Takrat je v večini primerov že prepozno, škoda je že povzročena. Zato mora biti prehrana športnika med vadbo izvedena še predno se pojavljajo znaki pomanjkanja. Pravilni čas oziroma interval določajo športniki ali rekreativci na različne načine.

Nekateri preprosto po določenem času zaužijejo hrano in tekočino ter jemanje po potrebi ponavljajo v enakomernih intervalih. Praktično to lahko pomeni vsake pol ure, vsako uro ali ustrezno drugo časovno enoto. Določena časovna enota je po potrebi prilagojena, glede na predvideno ali izvedeno večjo oziroma drugačno obremenitvijo. Praktično predvidena večja obremenitev zahteva, da se izvede prehrana športnika ustrezno prej ter v večji količini primerno ustrezni količini.

prehrana

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 so maščobne kisline , ki jih človek v telesu ne more ustvariti.

Naše telo sicer lahko ustvari omega 3 maščobne kisline, vendar je ustvarjanje zelo počasno in neučinkovito. Ker človek maščobne kisline omega 3 ne more sam hitro in učinkovito ustvariti jih mora pridobivati iz okolice. Zelo pomemben vri so morski rastlinski plankton. Z drugo besedo morski rastlinski plankton imenujemo tudi fito plankton. Morski rastlinski plankton je hrana morskim sesalcem in morskim ribam. Na ta način se maščobne kisline kopičijo v maščobah morskih rib. Maščobne kisline lahko dobimo tudi tako, da z krmo, ki vsebuje ribjo moko ali ribje olje, krmimo perutnino. Na ta način dobimo jajca in meso, z pomembnimi količinami maščobne kisline.. Znanstveniki so na omega 3 maščobne kisline postali pozorni šele v zadnjem obdobju. Pred tem so bile omega 3 maščobne kisline zapostavljene v primerjavi z drugimi maščobnimi kislinami. Znanstvene raziskave zadnjih obdobji kažejo, da so omega 3 maščobne kisline bistvene za življenje, varujejo nas pred boleznimi, koristne so za zdravje, pomagajo pri zdravljenju. Med vsemi omega 3 maščobnimi kislinami so še posebej pomembne dolgoverižne maščobne kisline. Optimalno količino omega 3 maščobnih kislino dobimo z ustrezno prehrano. Priporočljivo je, da tedenski jedilnik vsebuje vsaj dve porciji morskih rib. Dojenčkom do dopolnjenega prvega leta starosti ni priporočljivo uživanje morskih rib. Za otroke starejše od enega leta je priporočljivo uživanje petdeset gramov morskih rib na teden. Mladostnikom je priporočljivo tedensko uživanje dvesto gramov morskih rib na teden, odraslim pa štiristo gramov morskih rib na teden. Poleg rib obstajajo tudi živila, ki so obogatena z omega 3 maščobnimi kislinami. Živila obogatena z omega 3 maščobnimi kislinami so testenine, kruh, sokovi, jajca, mlako. Omega 3 maščobne kisline lahko dobimo tudi na druge načine, na primer z nekaterimi prehranskimi dodatki.

Omega 3 maščobne kisline so priporočljiv del vsakega zdravega jedilnika.

Z izdelki Basica poskrbite za kislo-bazično ravnovesje svojega telesa

 

Basica so prehranska dopolnila, ki pomagajo našemu telesu do razkisanja. Basica je prehransko dopolnilo, ki se uporablja za zaščito organizma pred boleznimi, ki jih povzroča oksidativni stres. Strupi iz okolja, kot so različni onesnaževalci zraka, težke kovine, pesticidi, UV žarki, nasičene maščobe v hrani, poživila, kot so tobak in alkohol, nepravilna telesna vadba ali različna zdravila, kot so npr. peroralni kontraceptivi pospešujejo tvorbo prostih radikalov, ki so glavni vzrok za oksidativni stres. Učinek prehranskega dopolnila Basica temelji na njegovi edinstveni zmožnosti, da v prebavnem traktu deluje kot aktivni filter in z vezavo prostih radikalov zmanjšuje oksidativni stres ter očisti telo, preden bi ti lahko poškodovali naš organizem. Zakisanost telesa ali acidoza je stanje porušenega kislinsko bazičnega ravnovesja v telesu. Kislinsko bazično ravnovesje je pogosto porušeno zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov. Kisli odpadki nenehno nastajajo pri presnovnih procesih v telesnih celicah. Basica izdelki so prehranska dopolnila, s katerimi se lahko uspešno borimo proti zakisanosti telesa. Lahko jih jemljemo kot prehransko dopolnilo, in sicer prav vsak dan, neodvisno od obrokov, ki jih tekom dneva užijemo. Vsi izdelki Basica vsebujejo organsko vezane mineralne snovi in mikroelemente, ki so v človeškem telesu izjemnega pomena. Izdelki Basica so izdelani v Nemčiji in se kontrolirajo po strogih merilih, zato se lahko na prehranska dopolnila Basica vedno zanesemo. Prehranska dopolnila Basica so v obliki granulata, ki ga lahko preprosto primešamo v jedi, kot tablete, kot topni prašek ali kot mikroperle, ki jih lahko neposredno zaužijemo. Praktična pakiranja omogočajo, da lahko prehranska dopolnila Basica uporabimo doma, v službi, ali pa na poti, tudi bazične tablete so majhne, zato jih lahko povsem zlahka pogoltnemo. Zakisanost telesa pospešuje izgubo kalcija, povzroča slabo oskrbo tkiv s kisikom in zmanjšuje mentalne sposobnosti, z prehranskimi dopolnili Basica pa se lahko temu uspešno upremo.

Srce, življenjsko pomemben organ

Srce je ritmično utripajoč organ .

Poglavitna naloga, ki jo srce ima je oskrba organizma z krvjo. Na ta način je omogočeno delovanje organov . Slaba preskrba s krvjo se kaže v mnogih bolj ali manj vidnih znakih. Srce ni vedno glavni krivec za slabo preskrbo s krvjo, včasih se vzroke najde v prirojenih organih, kateri vplivajo na slabo prekrvavitev človeškega telesa. Na drugi strani lahko za boljšo prekrvavitev vplivamo samo. Potrebno je nekaj volje in zavedanja, da z svoje zdravje lahko največ naredimo sami. Fizična aktivnost, dobra prehrana ter zdravo razmišljanje je porok za krepitev srca, posledično boljše delovanje celotnega organizma. Fizična aktivnost okrepi srce preko povečane intenzivnosti delovanja. S tem ko se srce navadi na pospešeno delovanje, so zagotovljene boljše podporne funkcije, ki sodelujejo. Boljše delovanje organov pomaga k boljšim aktivnostim na drugih področjih vsakdanjika. Zdravo razmišljanje srce krepi nezavedno, dobro je, da se izvaja spontano. Ko se človek odloča med rekreacijo in poležavanjem mu mora zdravo razmišljanje povedat kaj je boljše. Predvsem aktivnejši rekreativci in resnejši športniki poznajo oba dela treninga in krepitve sposobnosti. Počitek je del treninga, zato ga je potrebno vključiti v proces vadbe. Ločiti pa je treba med poležavanjem in počitkom. Počitek je zavestna prekinitev aktivnosti, poležavanje pa je znak, da se aktivnosti nočejo izvajati. Namensko lahko srce krepimo z posebnimi športi, v splošnem pa je vsaka aktivnost dobra. Športi se v zdravstvenem pomenu ločijo tudi po tem, koliko prispevka nudijo določenim organom, delom telesa in njihovim sposobnostim in zmožnostim. Znani so športi, ki so recimo najboljši za krepitev preskrbe pljuč z kisikom. Posledično je v krvi več kisika, saj je znano, da so pljuča in srce v tesni navezi pri delovanju. Kakšen šport je za nas najboljši pa vemo sami.

Srce je ritmično delujoč organ, ki ga velja krepiti za izboljšanje splošnega zdravja in počutja.

Probiotiki in hialuronska kislina

V tem članku bom govoril o dveh sestavinah, ki sta sicer naravno prisotni v našem telesu ampak ne v zadostni količini. Govorili bomo o probiotikih in pa hialuronski kislini.

Hialuronska kislina je naravna sestavina našega telesa, največ se je nahaja v vezivnih in živčnih tkivih ter sklepih, najdemo pa jo tudi v koži, okoli očesnih zrkel in še marsikje.Kot sem že rekel, največ jo je v okolici človeških sklepov, tam se pojavlja kot sinovialna tekočina, njena naloga je podmazovanje sklepov, ta tekočina pa je znana kot najbolj spolzka snov na svetu.

Posebnost hialuronske kisline je ogromna sposobnost zadrževanja vode glede na lastno težo. V človeškem telesu ima predvsem nalogo mazanja sklepov in vračanja elastičnosti človeškega tkiva ter kože. Hialuronsko kislino dandanes uporabljamo pri veliko različnih procesih v zdravstvu, pogosto pa je uporabljena tudi v kozmetičnih izdelkih.

Probiotiki pa so za človeško telo koristni mikroorganizmi, telo jih proizvaja samo, najdemo pa jih v črevesju. Kot sem že rekel, jih telo proizvaja samo, vendar v ne zadostni količini. V telo jih lahko vnašamo kot prehranski dodatek ali pa s pomočjo prehrane. Največ probiotikov vsebujejo jogurti in mlečni izdelki. Probiotiki uravnavajo delovanje človeškega prebavnega sistema in so koristni pri marsikateri bolezni in povečevanju imunske odpornosti telesa. Z omenjenima dvema živiloma si lahko krepko izboljšate kvaliteto življenja če jih jemljete v večjih koncentracijah, te enostavno vzemite v obliki naravnega prehranskega dodatka.

Srčno popuščanje, srčna bolezen

Srčno popuščanje je srčna bolezen . Srce ima za poglavitno nalogo črpanje krvi v vse dele telesa. Srčno popuščanje nastane, ko srce več ni sposobno načrpati optimalne količine krvi. Optimalna količina krvi, katero srce mora načrpati je pomembno za delovanje človeškega telesa. Vzrokov za nastanek je več. Najpogostejša vzroka za srčno popuščanje sta povišan krvni tlak in koronarna bolezen srca. Povišan krvni tlak je posledica arterijske hipertenzije, drugi najpogostejši vzrok zaradi katerega nastane srčno popuščanje pa je zoženje koronarnih arterij. V primeru, ko se koronarne arterije zožijo srčna mišica nima zagotovljene optimalne količine krvi. Premajhna količina krvi pa pomeni, da srčna mišica nima zagotovljenih optimalnih pogojev za delovanje.

Srčno popuščanje nastane tudi iz drugih razlogov. Drugi razlogi iz katerih nastane srčno popuščanje so virusna obolenja srčne mišice, bolezni srčnih zaklopk. Srčno popuščanje lahko nastane tudi zaradi prekomernega uživanja alkoholnih pijač. Večkrat za srčno popuščanje ni jasnega vzroka. V takih primerih se velikokrat vzroke pripiše prirojenosti. V primeru prirojenosti napak govorimo o idiopatskih kardiomiopatijah. Napake prirojenosti se kažejo v razširjenem, togem ali zadebeljenem srcu.

Premalo krvi v posameznih organih ali srčno popuščanje nastopi v primeru, ko srce zaradi popuščanja ne mora načrpati optimalne količine krvi obogatene s kisikom. Optimalno količino krvi srce obogati v sodelovanju z pljuči, ter jo takšno, obogateno z kisikom pošlje po celem telesu. Pljuča , njihova okvara, nepravilno delovanje in napake, so velikokrat vzrok za srčno popuščanje. Težka sapa se odraža kot posledica zastoja krvi v pljučih. Zastoj krvi v pljučih nastane zaradi prevelikega napora, kateremu je izpostavljeno človeško telo. Težje oblike nastopijo tudi v primeru človekovega mirovanja. Najhitrejša pomoč težke sape je zmanjšanje ali prenehanje aktivnosti, pomoč lahko nudi tudi dvignjeno vzglavje. Srčno popuščanje se lahko kaže tudi v zatekanju jeter in nog. V obeh primerih kri zaostaja.

Srčno popuščanje lahko nastane tudi zaradi nepravilnega jemanja zdravil.

V boju s stresom pomaga tudi magnezij

Magnezij je rudnina, ki je telesu izjemnega pomena, celo takoj za kalcijem druga najbolj pomembna. Magnezij je poznan kot odlično odvajalo, poleg tega pa je ključnega pomena za številne vitalne procese, ki se v telesu odvijajo. Pomemben je za pravilen srčni utrip, za boljšo funkcijo mišic, če je v telesu dovolj magnezija, ima človek veliko manj težav z mišičnimi krči, kar je še posebej pomembne podatek za vse, ki se tako ali drugače ukvarjajo s športom. Magnezij je velika pomoč v boju proti stresu, z njegovo pomočjo lahko blažimo glavobol, se upiramo migrenskim glavobolom, pomaga nam tudi pri težavah s prehladom, z njegovo pomočjo se zmanjšajo škodljivi učinki, ki jih na telesu pusti kajenje.

Magnezij normalizira zvečane vrednosti holesterola v krvi, zmanjšuje možnost za zamašitev žil s plavljenimi snovmi in strdke v ožilju, krče in celo motnje srčnega mišičevja in srčni infarkt. Magnezij je za človeka izjemnega pomena. V današnjem času se velikokrat zgodi, da se v človeškem organizmu pojavi pomanjkanje magnezija. Telo sicer lahko nekaj časa magnezij pridobiva na takšen način, da ga črpa iz kostnih depojev, pa tudi preko ledvic, toda pri dolgotrajni in dodatni izgubi magnezija skozi kožo in ledvice, se pri človeku pojavijo nekateri simptomi. Takšni simptomi so pritisk v glavi, omotica, zaspanost, nervoza, glavobol, tudi migrena, nervoza, motnje v delovanju srca, včasih pa tudi tako imenovana gluhota mišic, krči, vrtoglavica, hipertonija. Strokovnjaki ocenjuje, da v današnjem času trpi za pomanjkanjem magnezija kar 5 do 10 % prebivalcev v industrijsko najbolj razvitih državah. Pomanjkanje magnezija je tako velikokrat sokrivo za številne bolezni sodobne civilizacije, predvsem za bolezni srca in krvnega obtoka.

Magnezij je esencialni element, najdemo pa ga praktično povsod, spaja se s kalcijem, s katerim sodeluje pri izgradnji kosti, sklepov, mišičnega tkiva ter pri izgradnji človeškega ter živalskega zobovja.

http://www.vivalis.si

Proteinski in vitaminski napitki

Danes je na trgu ogromno raznih prehranskih dopolnil v različnih oblikah, v tabletah, kapsulah, praških, napitkih in še bi lahko naštevali. Seveda moramo pri takih stvareh vedno upoštevati, da gre za dopolnila in ne nadomestila. Glede na prehrano, ki smo jo deležni v teh časih, pa se velikokrat zgodi, da nam umanjka katera izmed pomembnih hranilnih snovi. Takrat je seveda dobro, da se tudi mi poslužimo prehranskega dopolnila. Prehranska dopolnila, predvsem proteinski in vitaminski napitki, pa so še kako pomembni za profesionalne športnike in prav tako tudi za rekreativce.

Proteini imajo v prehrani športnika zelo pomembno vlogo, saj pomagajo pri regeneraciji in gradnji mišic. Tega se vsak športnik dobro zaveda, povečanje uživanja proteinov pa se lotijo tudi tisti, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram. Proteinski napitki so odlična rešitev za športnike in za vse tiste, ki želijo povečati vnos proteinov v svoje telo. Seveda se proteinski napitki zelo razlikujejo, tudi po vsebnosti proteinov in ne le po okusu, ceni in tako dalje. Svoj proteinski napitek pa si lahko tudi vi kupite kar preko spleta in sicer v športni spletni trgovini Factorystore. Če vam v tej trgovini nobeden od ponujenih napitkov ne bo ustrezal, pa obiščite katero izmed drugih trgovin.

Za naše zdravje pa so pomembni tudi vitamini in minerali. Vitaminski napitki bodo poskrbeli za vašo odpornost, zdravje in normalno funkcioniranje telesa. Tudi vitaminske napitke si lahko privoščite preko spleta in sicer v različnih okusih, količinah in podobno. Za ponudbo vitaminskih napitkov torej tudi vi poglejte na spletno stran www.factorystore.si . Privoščite si napitke, ki bodo izboljšali vaše počutje in zdravje ter pomembno vplivali na vašo vzdržljivost pri športu.

Zakisanost telesa ali acidoza

Zakisanost telesa je osnova prav vseh bolezni, za katerimi trpi sodoben človek. Uravnotežena bazičnost telesa ima pri našem zdravju pomembno vlogo, saj lahko naše telo normalno funkcionira le v pravilnem kislinsko bazičnem razmerju. Zakisanost telesa je stanje porušenega kislinsko bazičnega ravnovesja v telesu. Kislinsko bazično ravnovesje je v telesu pogosto porušeno zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov, ki nastanejo pri presnovnih procesih v telesnih celicah. Sodobni človek, ki živi moderno, nemirno in velikokrat zelo stresno življenje in se poleg tega nezdravo prehranjuje, živi v onesnaženem okolju in je telesno zelo malo ali pa skoraj nič aktiven zelo povečuje zaskisanost svojega telesa. Zakisanost telesa je znak porušenega kislinsko bazičnega ravnovesja, in je vzrok za številna huda obolenja. Zakisanost telesa delovanje telesa oslabi, hkrati pa poveča potrebo po mineralih. In, ko v človeškem telesu enkrat primanjkuje mineralov, sili človeka, da minerale črpa iz organizma.

Tako lahko zakisanost telesa neposredno vpliva na izgubljanje kalcija iz kosti, s tem se zmanjšuje kostna masa, kar pa vodi v pojav številnih bolezni. Ko ugotovimo, da smo si telo zakisali, je prvi in hkrati najbolj pomemben ukrep ta, da poskušamo iz tkiv in iz limfe odplakniti čim več kisline. V telesu so skoraj vsi strupi v obliki kislin, zato jih je treba nevtralizirati. Prva stvar je, da na dan popijemo od dva do tri litra čiste izvirske ali prečiščene vode. Izogibati se je treba vodi iz plastenk. Najbolj hitro delujemo v boju proti zakisanosti telesa tako, da uživamo sveže pripravljene sokove, ki jih pripravimo iz sveže zelenjave, najboljša sta korenje in rdeča pesa. Zakisanost telesa lahko rešimo tako, da iz prehrane izločimo rafinirani sladkor, sladke pijače, živila živalskega izvora, kot so meso, mesni izdelki, jajca, mleko, mlečni izdelki, škrobnate jedi, še posebej tiste iz bele moke, dovoljena pa so živila, ki delujejo bazično.

Vir: spletna stran