Arhivi Kategorije: Vrt

Sodobne motorne kosilnice

Že zelo dolgo časa so prav motorne kosilnice nepogrešljiv spremljevalec pri vzdrževanju zunanjih površin. Res pa je, da tehnologija na tem področju zelo hitro napreduje, danes imamo na razpolago širok nabor naprednih naprav, ki jih izkoristimo z odličnim učinkom pri košnji zelenic. Tako na domačih vrtovih kot na večjih zelenih površinah izkoristimo zmogljive kosilnice, ki zagotavljajo odlično uporabniško izkušnjo.

Najbolj zadovoljni bodo bržkone tisti, ki se opremijo s kakovostno sodobno opremo. Hitro lahko odkrijemo mnoge prednosti sodobne tehnologije, ki nam pri košnji zelo pomaga. Priljubljene so električne kosilnice, pa tudi drugi napredni modeli so izjemno prepričljivi. Vsekakor se splača preleteti ponudbo motornih kosilnic na https://www.lopa.si/kosilnice, kjer najdemo pester nabor različnih možnosti.

motorne kosilnice

Motorne kosilnice z električnim pogonom

Velik del te ponudbe predstavljajo električne kosilnice, ki precej izstopajo, če govorimo o sodobnih motornih kosilnicah. Električni motor ima namreč kar nekaj prednosti v primerjavi z bencinskim. Predvsem so te kosilnice bolj prijetne za uporabo, saj delajo tiho in učinkovito, ne sproščajo izpušnih plinov in ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. Električne kosilnice imajo daljšo življenjsko dobo in so nasploh bolj prijazne do uporabnikov.

Električni motor omogoča tudi izdelavo raznih posebnih modelov, ki se še posebej izkažejo v različnih zahtevnejših situacijah. Prednosti električnih motorjev so očitne pri nahrbtnih kosilnicah, še bolj morda izstopajo robotske kosilnice. Takšno ponudbo se vsekakor splača izkoristiti, saj so nam na voljo zelo napredne kosilnice, s katerimi bomo dosegli odlične rezultate.

Tudi bencinske motorne kosilnice so zelo napredne

Zahtevnejši uporabniki se sicer ne bodo omejili le na električne motorne kosilnice, čeprav so te zelo prepričljive. Na večjih površinah in pri zahtevnejših izzivih se namreč še vedno najbolje izkažejo motorne kosilnice na bencin, ki suvereno opravijo z delom na terenu. To so tudi sedežne kosilnice in vrtni traktorji, ponudba pa je zelo široka in gotovo skriva pravo rešitev za prav vsakega kupca.

Najlepša korita za rože poudarijo lepoto cvetja

Ko se začnejo toplejši dnevi in ko nastopi pomlad, se veliko žensk ter tudi kakšen moški, vsako leto začne posvečati vrtnarjenju. Vsakdo si rad okrasi balkon ali teraso z okrasnim cvetjem, ki bo vsem članom družine lepšalo pomladne in poletne dni.

Seveda pa moramo za okrasitev vrta ali balkona s cvetjem, kupiti vse potrebne pripomočke, s katerimi bomo lahko pripravili cvetlične lonce. Vsekakor potrebujemo tudi dobra korita za rože, ki jih bomo lahko postavili na različna mesta našega balkona.

cvetlično korito

Korita za rože so lahko izdelana iz različnih materialov

V trgovinah lahko najdemo različna korita za rože. Vsaka gospodinja si bo lahko izbrala takšna korita za rože, ki se bodo najlepše podala v njihovo okolje. Če imamo rustikalen domač vrt, bomo zagotovo potrebovali kamnita korita, ki so izredno lepa ampak tudi precej težka in nepriročna za premikanje.

Če imamo cvetje zasajeno kar na balkonu, pa je najbolje za do naša korita za rože izdelana iz plastike ali kovine. Plastika je najlažji material, ki ga brez težav dvignemo in prenesemo. Edina slabost plastike je ta, da so plastična korita za rože običajno precej krhka in se tako hitro polomijo, če se korito prevrne.

Aluminijasta korita za rože

Vedno več kupcev pa posega po aluminijastih koritih za rože, ki so izredno trpežna in odporna na vse vremenske razmere. Vsekakor morajo biti korita za rože tudi elegantna in lepa, zato nam najboljši proizvajalci aluminijastih korit za rože zagotavljajo lepo in elegantno obliko ter barvo korit po naših željah.

Okrasna korita za rože dajo vašemu domu poseben pečat

Pravijo, da je lepo imeti rože v svojem domu in njegovi okolici, vendar se je potrebno zavedati, da si je za njihovo vzgojo potrebno vzeti tudi veliko časa in energije. Ne le, da je rože potrebno redno zalivati, ampak jih je potrebno tudi redno obtrgati in pregledati pred morebitnimi boleznimi. Le na takšen način bodo naše rože krasile podobo našega doma, kateremu dajo še poseben pečat različna okrasna korita za rože.

okrasna korita za rože

Okrasna korita za rože so izdelana iz različnih materialov

Glina, keramika, plastika in še kaj, je le nekaj materialov, iz katerih so izdelana okrasna korita za rože. Izbira materialov je zelo pestra, njihov izbor pa bolj pomemben kot si na prvi pogled sploh lahko mislimo, saj pomembno vplivajo tudi na življenjsko dobo okrasnih korit za rože. Za zunanji prostor sta tako najboljša izbira les in terakota, ki sta izjemno odporna, medtem , ko plastika postane sčasoma zaradi nizkih temperatur krhka.

Naslednji dejavnik, ki vpliva na izbor materialov je tudi ta, ali bomo okrasna korita za rože v zimskih mesecih prestavljali na mesta, ki so zaščitena pred zmrzaljo. V tem primeru lahko izberemo tudi plastična korita, saj so na drug strani tudi lažja za prenašanje, kot pa na primer okrasna korita za rože, ki so izdelana iz terakote.

Okrasna korita za rože so različnih oblik in velikosti

Izbira korit za rože je dandanes izjemno široka, tako da lahko vsak ljubitelj rož poišče okrasna korita za rože, ki so zanj najbolj primerna in tudi všečna. Poleg pestre izbire materialov, imamo na izbiro veliko različnih velikost in oblik, s katerimi bomo ustvarili popoln videz našega doma. Velikost in oblika pa nista pomembni zgolj iz estetskega vidika, ampak tudi praktičnega. Če so okrasna korita za rože manjša, je potrebno vedeti, da je potrebno pogostejše zalivanje kot pa v primeru večjih korit.

Manjša okrasna korita za rože lahko postavimo na manjše police, če pa so pravokotnih oblik, so idealna za okenske police ali balkone. V tem primeru jih je potrebno redno zalivati, poleti celo vsak dan, saj bo voda iz manjših korit hitreje izhlapela kot pa iz večjih korit.

Industrijsko čiščenje

Vsi smo vajeni običajnega gospodinjskega čiščenja. Običajno primemo v roke metlo, krpo in podobne pripomočke, nato pa se kar ročno lotimo raznih smeti, umazanije in madežev. To je povsem zadostno za čiščenje hiše, pa tudi rezultati so precej prepričljivi. A če bi se na ta način lotili čiščenja kakšnih večjih prostorov ali odprtih površin, bi hitro spoznali mnoge pomanjkljivosti. Prav zato postavlja industrijsko čiščenje povsem drugačna pravila in zahteva uporabo prilagojenih naprav. Kateri pripomočki se še posebej izkažejo?

Visokotlačni čistilci

Pri industrijskem čiščenju je treba izbrati kakovostno opremo priznanih proizvajalcev. Nadvse uporaben je na primer visokotlačni čistilec Lavor, ki se še kako izkaže tudi v zahtevnejših okoljih. Zelo pomembno je, da takšno napravo pozorno izberemo – resda gre za precej univerzalen pripomoček, a ravno zato si ne moremo privoščiti napačne izbire. Visokotlačni čistilec Lavor je seveda na voljo v različnih izvedbah in prilagojen različno zahtevnim uporabnikom. V vsakem primeru pa gre za zmogljivo in zanesljivo napravo, ki bo zmogla dolgotrajno in zahtevno rabo. Prav v tem se visokotlačni čistilec Lavor in druge profesionalne naprave ločijo od tistih za domačo rabo.

visokotlačni čistilec Lavor

Druga specializirana oprema

Pri industrijskem čiščenju pridejo v poštev še pometalci, razni sesalci, čistilci oken in podobni specializirani pripomočki. Pomembno je, da imamo vedno na razpolago pravo rešitev za določeno nalogo. Pometalci so na primer nepogrešljivi pri pometanju večjih površin, saj na roke gotovo ne bi zmogli hitro in učinkovito obdelati tako velikih prostorov. Industrijski sesalci so pogosto prilagojeni zahtevnejšim nalogam in so prav tako nepogrešljivi. Čistilcev oken pa verjetno sploh ni treba omenjati – za čiščenje steklenih površin se profesionalna oprema še posebej izkaže, saj zagotavlja odlične rezultate na zahtevni površini.

Tako pometalci kot sesalci, razni čistilci in druge naprave industrijske kakovosti prinašajo določene lastnosti, po katerih jih hitro prepoznamo kot napredne naprave za zahtevnejše uporabnike. Predvsem omogočajo redno uporabo preko celotnega delovnika.

Skrivnosti hidroponike

Hidroponika predstavlja privlačen hobi, ki lahko prinese tudi zelo zadovoljive rezultate. Da ne omenjamo tistih, ki ta način gojenja rastlin izkoriščajo tudi za zaslužek. V vsakem primeru gre za učinkovito metodo, katere pa se moramo lotiti premišljeno in s pravo opremo.

Oprema za hidroponiko

Ni vseeno, katero opremo izberemo za hidroponiko. Pri tem močno pomagajo nekateri priznani proizvajalci, ki ponujajo izdelke preko celotnega spektra. En med temi je GHE, ki je znan predvsem po Aeroflo hidroponičnih sistemih, ki že vključujejo praktično vse potrebno za začetek tovrstnega gojenja rastlin. GHE je odlična izbira za tiste, ki se želijo brezskrbno lotiti novega projekta ter uživati v dobrih rezultatih.

Seveda pa je oprema zelo odvisna od tega, kaj in kako pravzaprav gojimo. Morda bomo potrebovali še različne luči, ventilacijski sistem in druge pomembne elemente. V nekaterih primerih ponuja dobre rešitve tudi GHE, morda pa bo treba pobrskati še po ponudbi drugih proizvajalcev.

Gnojila in sredstva za rast

Za uspešno pridelavo rastlin je ključnega pomena uporaba ustreznih sredstev. Pri hidroponiki je to še posebej izrazito, saj ne uporabljajo običajne prsti in moramo vse potrebne materiale zagotoviti sami. Spet imamo na izbiro različna sredstva in različne proizvajalce. Bio Bizz na primer ponuja zelo prepričljivo zbirko naprednih sredstev, ki se uporabljajo za izboljšanje rezultatov v posameznih fazah rasti.

Gnojilo za rast Bio Bizz

 

Z Bio Bizz sredstvi tako lahko vplivamo na cvet ali plod, prav tako lahko okrepimo korenine ali splošno zdravje rastline. Gre za napredna sredstva, ki jih uporabljajo predvsem tisti, ki so na tem področju že nekoliko bolj izkušeni in dobro vedo, kaj potrebujejo. Bio Bizz na takšne potrebe zelo dobro odgovarja, morda pa ni tako primeren za začetnike.

Bodo pa začetniki posegli po kakšnih univerzalnih gnojilih in vsestranskih medijih. Na tem področju je izbira morda lažja, saj gre za univerzalne izdelke, ki pokrivajo zelo širok spekter potreb raznovrstnih rastlin.

Vrt, kmetija v malem

Vrt je kmetijska površina v bližini bivanjskih objektov.

To značilnost ima vrt že veliko časa, tudi velike kmetije so takšne površine imele v bližini doma. Razlog je bil preprost: sveža zelenjava ter okrasne rastline na dosegu roke. Praktično je to pomenilo, od doma kvečjemu nekaj minut hoda oddaljena površina. Vse ostale površine so bile bolj oddaljene, na njih se je vzgajalo druge kulture. V urbanih naseljih ima pogosto vrt poleg zelenjave tudi sadovnjak. Pri klasičnih kmetijah so bile vzgoji sadja namenjene ločene in največkrat bolj od doma bolj oddaljene površine. V urbanih naseljih so površine večinoma omejene, zato ima vrt bistveno bolj skoncentrirano sestavo. Torej imamo zelenjavo, sadje, okrasne rastline ter vse ostalo bistveno bolj strnjeno na manjši površini. V izjemnih primerih je vrt v urbanih naseljih večja površina, ki bi zadoščala za pravcato majhno kmetijo. Takšne površine so bodisi ostanek nekdanje večje površine, ki je lastniku ostala. Ali pa investitor namenoma kupi večjo površino za na splošno večjo kakovost bivanja. V tem primeru vrt k večji kakovosti bivanja prispeva z pridelki, lahko pa tudi z površino. Večja površina namreč pomeni, da so lastnik in drugi prebivalci bolj oddaljeni od sosedov ter tudi hrupa ulice oziroma drugega vsakdanjega dogajanja. Takšne primere najdemo v nekaterih starih mestih, kjer imamo poleg strnjenega naselja večjo zeleno površino kot del parcele. Površina je dovolj velika, da bi na njej lahko postavili naselje z vsaj ducatom klasičnih hiš. Imeti takšen vrt oziroma zeleno površino v mestu je danes prestiž ter tudi zelo dobra investicija. Zelene površine na urbanih območjih so vedno iskane, zanimanje bo zagotovo tudi v prihodnosti. Višina investicije je odvisna od stopnje urbanizacije, povpraševanja in ponudbe ter od drugih dejavnikov. Cena je ob nastajanju ali pred začetkom nastajanja naselja razumljivo nižja, ob bolj ali manj dokončni podobi urbanega področja pa neprimerno višja.

Vrt je vedno dobra investicija. Preverite naše izdelke v spletni trgovini.

Vrtne kosilnice

Urejanje vrtov zna biti za določenega moškega prava mora, razen če se posveti košenju trave z  novo kosilnico. Najbolj priljubljene so samohodne bencinske kosilnice. V tej rubriki vam bomo prestavili vse kar potrebujete vedeti o bencinskih kosilnicah. Ne bomo se preveč posvečali večjim kosilnicam na sistem striženja, vendar na rotacijske kosilnice. Rotacijsko bencinske kosilnice so naprave ki s pomočjo rotacije in rezila natančno kosijo travo. Poznamo dve obliki kosilnic, ena je samohodna in druga je prilagojena na visoke hribe.

Bencinske kosilnice

Bencinske kosilnice se med seboj razlikujejo po velikosti, moči in tehnologiji. Zelo je zaželeno, da ima funkcijo 4 kolesnega pogona, saj vam bo resnično olajšala košnjo. To se posebej pozna pri košenju večjih površin.

Konstantno rinjenje kosilnice skozi travnate površine je precej naporno. Ena izmed pomembnih lastnosti je tudi prilagodljivost odvažanja pokošene trave. Poleg vertikalnega izhoda pri košenju, lahko namestimo tudi košaro v zadnji del. S tem si olajšamo čas, ki bi ga namenili pometanju ali grabljenju. Mašino poganja sam bencin, vendar poleg dodajna goriva moramo vzporedno dovajati tudi olje.

Bencinske kosilnice so precej potratne in pomankanje olja lahko resno poškoduje mehanske dele. Dobrodošla je lastnost nastavljivo krmilo glede na višino. To omogoča, da pri košnji ne škodujemo hrbtenici. Vsaka kosilnica ima svoj motor zato se glede tehnologij posvetujte s prodajalci, ki vam bodo znali obrazložiti različne tipe.

Cene vrtnih kosilnic

Cene bencinskih kosilnic se gibljejo od 100 do 800 € predvsem odvisno od dodatkov, zanamke in kakovosti. Vpliva pa tudi sama velikost in širina košenja, saj to vpliva na celotno velikost bencinske kosilnice.