Arhivi Kategorije: zdravje

Invalidski vozički za notranjo in zunanjo uporabo

Za uporabnike invalidskih vozičkov je značilno, da so pretežno vezani na njih. Njihova mobilnost in samostojnost je praviloma odvisna predvsem od invalidskega vozička. Ravno zato je še toliko pomembneje, da je voziček za invalida povsem prilagodljiv njegovim potrebam.

Na trgu so na voljo invalidski vozički za notranjo in za zunanjo uporabo. Večina tovrstnih vozičkov, ki je oblikovana za zunanjo uporabo, še zdaleč ni primerna tudi za uporabo v zaprtem oziroma v notranjem prostoru. Gume in kolesa vozičkov so namreč zasnovani za grobe in ne za gladke površine. Prav tako so invalidski vozički za zunanjo rabo preveliki za prehod skozi klasično zasnovana vhodna vrata.

Invalidski vozički

Ročni in električni invalidski vozički

Sicer pa vozičke za invalide delimo tudi na ročne oziroma manualne in na električne. Ročni tip vozička je mehanski in se deli na zložljive in nezložljive oziroma na takšne s trdim okvirjem. Invalid mora za uporabo ročnega vozička imeti zdrave ter krepke roke, prav tako tudi možnost vsaj delnega nadzora nad svojim zgornjim delom telesa. Takšna vrsta vozičkov se imenuje tudi aktivni ali standardni voziček.

Vsi zložljivi invalidski vozički imajo podoben zložljiv sistem

Obstajata torej dva osnovna tipa ročnih vozičkov za invalide. To so zložljiv in nezložljiv tip. Za zložljive je značilno, da imajo prav vsi podoben zložljiv mehanizem. S pomočjo preklopnega mehanizma podnožnikov ter s pomočjo potiskanja sedeža navzgor se voziček zoži po širini. Takšen tip vozička je še posebej priporočljiv za osebe, ki niso samostojne, nimajo prav veliko moči v zgornjem delu telesa.

Ena od možnosti pa so tudi invalidski vozički s trdim okvirjem oziroma nezložljivi. Ena od ključnih prednosti tega tipa je, da imajo manj premičnih delov. To pomeni, da so na splošno veliko bolj čvrsti pa tudi bolj trpežni v primerjavi z zložljivimi. Dobrodošli so predvsem za tiste invalidne osebe, ki imajo več moči v zgornjem delu telesa ter želijo biti bolj samostojni.

Vozički za invalide omenjenih tipov so na voljo za nakup in za izposojo. Odlična ponudba s tovrstno opremo vam je po dostopni ceni na voljo tudi v priznani spletni prodajalni. Na istem mestu lahko izbirate še med drugimi kakovostnimi medicinskimi pripomočki.

 

Zaprtje pri otrocih

Zaprtost pri otroku je lahko resen problem, vendar je v veliki večini rešljiv dokaj preprosto. Pomembno je samo to, da kmalu prepoznate vse simptome in kar najhitreje tudi odreagirate na dano situacijo. V spodnjem besedilu se nahaja nekaj nasvetov, kako izboljšati prebavo oziroma preprečiti zaprtost pri otroku.

Zaprtost je problem, ki se ga zagotovo vsi dobro zavedamo, vendar pri otroku je nekoliko drugače. Saj ne znajo ravno opisati svojih težav, predvsem pa se jih ne zavedajo. Zaradi tega je pomembno, da starši oziroma skrbniki odreagirajo kar najhitreje.

Preprečevanje zaprtosti pri otroku

Zaprtost je ponavadi posledica nepravilne prehrane. Zaprtost pri otrocih je lahko posledica uživanja premalo svežega sadja ali zelenjave in prevelikega odmerka sladkih stvari. Vemo da imajo vso otroci radi sladkarije, pa vendar je pomembno, da je teh v otrokovi prehrani čim manj in da hrana čim bolj temelji na uravnoteženih obrokih.

Vzroki so seveda lahko tudi drugje, na primer kot posledica zadrževanja blata otroka. To se lahko zgodi zaradi igre ali drugih vzrokov. Predvsem je pomembno, da svojega otroka o tem sprašujete, da zaprtost preprečite.

Zaprtje pri otrocih

Simptomi zaprtosti pri otroku

Zaprtost pri otroku se kaže na več načinov, prvi simptom je zagotovo boleč trebušček, napenjanje. To so seveda povsem nenevarni simptomi, preprosto odhiteti v lekarno in povprašate farmacevta o izdelkih, ki pri tem pomagajo.

Ko pa se pojavijo hujše težave, torej dlje časa trajajoče, ali pa ob odvajanju opazimo kri, zraven pa sta prisotna še slabost in bruhanje, potem pa je to znak, da odpeljemo otroka k zdravniku. Ta bo naredil preiskave in odkril, če je za to težavo slučajno odgovorna kakšna presnovna bolezen. Če je temu tako, potem bo odredil primerno zdravljenje.

Preventiva pri zaprtosti otrok

Zaprtost pri otrocih seveda lahko ob manjših simptomih odpravite tudi sami. Po navadi vam bodo zdravniki ali farmacevti predpisali osmotska odvajala, ki delujejo tako, da povečajo količino vode v lumnu črevesja in na ta način preprečujejo zaprtost. Seveda pa obstajajo tudi druga.

Zaprtost pri otrocih v manjših oblikah torej ni noben problem, ki ga ne bi morali rešiti sami. Mogoče bo potreben le obisk lekarne. V kolikor pa se pojavijo resni problemi, pa je potrebno oditi k zdravniku.

Zdravo hujšanje z zdravo prehrano

Kaj hitro se zgodi, da se nam začnejo na telesu nabirati odvečni kilogrami, običajno v obliki maščobnih oblog. Za to lahko obstajajo različni vzroki, v vsakem primeru pa gre v bistvu za isti problem – telo prejema odvečne zaloge energije, ki jih ne more porabiti, zato jih skladišči. Za zdravo hujšanje moramo torej nasloviti ta problem, najbolje tako, da ciljamo na presežek vnosa energije. To pomeni, da je najboljši pristop tisti, ki se začne v kuhinji. Ravno s hrano namreč v telo vnašamo energijo, ki se nato skladišči v maščobnih oblogah. Prekomeren vnos energije lahko učinkovito omejimo že tako, da preprosto zmanjšamo porcije hrane, ki jo uživamo. Zdravo hujšanje je v tem koraku povsem enostavno in ne zahteva velikih prilagoditev. Pomembno je, da hitro uravnamo vnos energije, za kar lahko zadošča že tak enostaven ukrep. Šele nato se lahko lotimo oblikovanja jedilnika, ki bo na dolgi rok ustrezen za zdravo hujšanje.

Zdravo hujšanje z zdravo prehrano

Živila za zdravo hujšanje

Za zdravo hujšanje izberemo prehrano, ki bo telesu koristila, ne le z vidika ustrezne kalorične vrednosti, temveč tudi z ustrezno kombinacijo ključnih hranil. Pogosto je za prekomerno telesno težo kriv neuravnotežen vnos makrohranil, recimo če uživamo hrano, ki je sestavljena pretežno iz ogljikovih hidratov ali maščob. Zdravo hujšanje zahteva uravnavo hranilne vrednosti živil, ki jih uporabljamo. Predvsem moramo omejiti vnos sladkarij in mastne hrane. Najboljšo izbiro predstavljajo živila rastlinskega izvora, pri katerih načeloma nimamo težav z zelo neuravnoteženimi hranilnimi profili. Tako je lahko zdravo hujšanje sestavljeno iz vegetarijanske hrane, kar pa ni nujno. Tudi meso je lahko dobrodošla sestavina na zdravem jedilniku, pa tudi druga živila živalskega izvora so s svojo hranilno vrednostjo pogosto zelo koristna. Pomembno je, da ne pretiravamo – zadosten vnos vseh makro- in mikrohranil zagotovimo z uravnoteženo prehrano, ki jo sestavljajo zdrava živila različnih vrst.

Zdrava prehrana

Zdrava prehranaSodoben življenjski slog narekuje hiter ritem, še posebej pri prehrani pa pogosto kar ni časa za to, da bi nekoliko pomislili, kaj je pametno dati na krožnik in čemu se je bolje izogniti. Še posebej to velja v primeru, da se le za kratek čas ustavimo na posameznih obrokih in si hrane ne pripravljamo sami. Zdrava prehrana zahteva kar nekaj truda in časa, pa tudi poznavanja splošnih priporočil, zato mnogi to področje kar nekoliko zanemarjajo. Ker pa gre za ključno komponento zdravega življenja, ima lahko to zelo slabe posledice. Zdrava prehrana v veliki meri vpliva na zdravje telesa in počutje človeka, s tem pa konkretno tudi na počutje pri vseh vsakdanjih aktivnostih in drugih izzivih. Ne moremo torej zanemariti prehrane, ki ima tako pomemben vpliv na naše življenje. Zdrava prehrana upravičuje investicijo truda in časa, pa tudi denarja. Splača se pripraviti prilagojen jedilnik, ki bo telesu zagotovil vsa potrebna hranila, ob tem pa bo navdušil tudi z odličnimi obroki, ki bodo povsem zasenčili tudi nezdravo prehrano.

Zdrava prehrana za tiste, ki nimajo veliko časa

Zanimivo je, da lahko zdrav jedilnik brez večjih težav vzdržujejo tudi tisti, ki za pripravo posebnih obrokov nimajo veliko časa. Le malo je potrebno, saj je lahko zdrava prehrana sestavljena iz čisto enostavnih obrokov. Te pripravimo takrat, ko si lahko vzamemo nekaj minut časa, nato pa jih uživamo ob vsakdanjih obveznostih in opravkih, ne da bi morali zaradi pomanjkanja časa posegati po nezdravih opcijah. Pogosto je prav to težava, zaradi katere zdrava prehrana ni prva izbira – nimamo na voljo enostavne rešitve, medtem ko so nezdrave opcije vedno pri roki. Če se lotimo priprave enostavnih obrokov, lahko to težavo rešimo. Seveda pa lahko veliko naredimo tudi s tem, da najdemo lokale, kjer imamo na voljo zdrave opcije in pazimo na to, da je zdrava prehrana prioriteta, ko jemo v restavracijah.

Če vas mučijo pogosti vetrovi

Verjetno vam je že uspelo ugotoviti, da nekatere osebe vetrove spuščajo pogosteje kot druge. Napenjanje ali vetrovi so lahko posledica marsičesa. Najpogosteje je za to krivo nepravilno prehranjevanje. Če na primer zaužijete preveč ogljikovih hidratov, potem je večja verjetnost, da vas vetrovi spremljajo pogosteje.

Pogosti vetrovi zaradi uživanje prevelike količine ogljikovih hidratov nastanejo, ker sta škrob ter sladkor lahko razgradljiva. Za napenjanje in spuščanje vetrov je zelo pogosto krivo tudi uživanje neprebavljive hrane. Za številna živila je znano, da so neprebavljiva. V to skupino na primer sodi kravje mleko.

Pogosti vetrovi
Težave s pogostimi vetrovi

Vetrovi zaradi preveč encimov

Pogosti vetrovi so lahko posledica tudi preveč encimov v telesu. Morda boste zaužili povsem enako vrsto hrane kot vaš prijatelj, vi boste imeli težave z napenjanjem, on pa na primer ne. V tem primeru je za to kriv vaš prebavni trakt, ki vključuje preveč encimov.

Nekateri imajo večje težave z vetrovi tudi po zaužitju čebule ali jabolka. Spet drugim ti dve vrsti živil ne škodujeta. Vse je namreč odvisno od količine in ne nazadnje tudi od vrst bakterij, ki se nahajajo v vašem telesu.

Vetrovi zaradi nepravilnega žvečenja hrane

Pogosti vetrovi so zelo pogosto lahko tudi posledica nepravilnega žvečenja hrane. Če bi hrano povsem pravilno prežvečili, bi prebavnemu traktu lahko zelo olajšali delo, posledično pa bi se zagotovo znebili tudi prepogostih vetrov.

Če sodite v skupino oseb, ki jih spremljajo pogosti vetrovi, vam ponujamo nekaj zelo preprostih rešitev. poskrbite, da bo vaše prehranjevanje kar se da uravnoteženo, obenem poskrbite tudi za pravilno žvečenje hrane. Pri reševanju tovrstnih težav so dobrodošle tudi kamilica, majaron, medenika in še druge številne zdravilne rastline, iz katerih si lahko pripravite okusen in zdravilni čaj.

 

Več nasvetov kako zmanjšati pogoste vetrove si lahko preberete na https://www.donat.mg/sl/kako-odpravimo-napihnjenost/.

ITM nam lahko pokaže prekomerno težo

ITM nam lahko pomaga, da se zavemo in opazimo, da imamo veliko preveč kilogramov. Odvečni kilogrami pestijo veliko Slovencev in čeprav ima večina ljudi v Sloveniji primerno telesno težo, se vedno več posameznikov bori proti odvečnim kilogramom, ki jih le stežka izgubi. S pomočjo izračuna ITM lahko hitro ugotovimo, ali imamo zdravo telesno tež ali ne. Seveda je pri človeku, ki je predebel tudi opaziti, da ima visok ITM, zato merjenje v veliko primerih ni potrebno. Lahko pa se po začetku hujšanja s pomočjo izračuna ITM orientiramo ali moramo še veliko shujšati ali ne. Če želimo hitro začeti izgubljati odvečne kilograme je pomembno, da se začnemo odpovedovati sladkorju. Sladkor je prisoten v ogromno predelanih živilih, ki so na voljo na trgovskih policah. Ravno predelana prehrana je najbolj škodljiva za zdravje ljudi, saj ima poleg sladkorja tudi ogromno aditivov, ki negativno vplivajo na naše počutje.

ITM ali indeks telesne mase

Izračun ITM je zelo enostaven

ITM ali indeks telesne mase je eden izmed pokazateljev, ali je naša telesna teža primerna ali ne. Če imamo odvečno telesno težo je dobro, da začnemo hujšati. Hujšanje je naporen postopek, ki nam bo omogočil, da se znebimo vseh odvečnih kilogramov, ki so se nabrali v našem telesu. Velikokrat se ljudje ne znajo soočiti z previsokim ITM izračunom in ne vedo, kako postopati, da bi se znebili vseh odvečnih kilogramov, ki jih imajo. Pomembno je, da se prekomerno težki osebi sestavi zdrav jedilnik, ki ga mora upoštevati. To pomeni, da mora predebela oseba uživati veliko zelenjave. Pripravljati si mora pusto piščančje meso ter vsaj dvakrat na teden na jedilniku imeti ribe, ki so polne dobrih in zdravih maščob. Če se bo osebo dolgo držala zdravih napotkov, po njen ITM hitro upadel in po določenem času bo prišla na zdravo in primerno telesno težo, saj bo njen ITM meril med 19 in 25.

Kako odstraniti klopa in zmanjšati možnost okužbe?

Pri klopnih boleznih poudarjamo predvsem pomen preventive, kar je vsekakor pravilno. Ne moremo pa pričakovati, da bo preventiva povsem učinkovita. Na srečo imamo na voljo kar nekaj preventivnih ukrepov, ki v kombinaciji ponujajo dobre rezultate. Pravzaprav pride preventiva v poštev tudi takrat, ko na telesu opazimo že prisesanega klopa. Takrat moramo vedeti, kako odstraniti klopa, saj ni nujno, da je do okužbe že prišlo. Tudi na ta način torej zmanjšujemo možnost okužbe. Še posebej to velja za najpogostejšo klopno bolezen, boreliozo. To povzroča bakterija borelija, ki za prenos okužbe potrebuje kar nekaj časa. Če vemo, kako odstraniti klopa, je prav to v praksi najboljša obramba pred okužbo. Tveganje za razvoj borelioze se praviloma pojavi šele v primeru, da je klop že dlje časa prisesan na telo, pogosto se omenja 24 ur ali celo več. V tem času imamo priložnost, da klopa odstranimo in preprečimo možnost razvoja okužbe. Seveda moramo pri tem vedeti, kako odstraniti klopa na varen način. Najprej moramo klopa pravočasno najti in se dela lotiti čim prej.

Kako odstraniti klopa

Kako odstraniti klopa v praksi?

Ker se s klopi dokaj pogosto srečujemo, imamo različne predstave o tem, kako odstraniti klopa. Pojavljajo se nekateri nasveti, ki niso vedno koristni in so morda celo nevarni. V praksi je pomembno to, da smo pri delu pazljivi in premišljeni. Klopa primemo s pinceto čim bližje ob koži in mirno izvlečemo naravnost v smeri od kože navzgor. To je vse, kakšni drugi manevri lahko situacijo močno zakomplicirajo. Obstaja možnost, da klopa razpolovimo in ostane glava prisesana na telesu, nato jo zelo težko odstranimo. Prav tako obstaja možnost, da se pomotoma okužimo, če pride klop ali mesto okužbe v stik z usti, nosom ali očmi. Vedeti moramo, kako odstraniti klopa in kateri varnostni ukrepi pridejo pri tem v poštev. Za več nasvetov in informacij obiščite stran sos-klop.si.

ITM ali indeks telesne mase

Če ste se v življenju kdaj spopadali s kilogrami ali to počnete ravno v tem trenutku, potem zagotovo brskate tudi po različni koristni literaturi, s pomočjo katere bi radi prišli do dobrih nasvetov. Pri tem ste zlasti pozorni na to, katera živila smete uživati in katera ne. Predvsem pa je pomembno tudi to, da se zadosti gibate in privoščite dovolj spanca. Vse to namreč vpliva na uspešno izgubo kilogramov. Pri brskanju pa ste zagotovo naleteli tudi na kratico ITM. Z njo so vas najverjetneje soočili že v šolskih klopeh. Povedali so vam, da je ITM oziroma indeks telesne mase razmerje med telesno težo in višino posameznika. Če torej želite izračunati svoj ITM, potem morate svojo telesno težo oziroma maso deliti s kvadratom telesne teže višine v metrih, In kaj vam to pove? ITM vam pove, v katero kategorijo sodite. Če je vaš ITM, na primer, med 18,5 in 25, potem imate normalno telesno težo. Za vse ostale vrednosti vam je na spletu na voljo poseben obrazec, s pomočjo katerega vam bo hitro jasno, ali imate premalo, preveč ali ravno prav kilogramov.

ITM ali indeks telesne mase

ITM je razmerje med telesno težo in višino posameznika

ITM vam bodo zmerili tudi strokovnjaki, ko jih boste obiskali zato, ker si boste želeli varno shujšati. Sicer pa si indeks telesne mase na zelo preprost način lahko hitro izračunate tudi sami. Najlažji način do izračuna pa vam ponujajo določene spletne strani, kjer v posebna polja vtipkate potrebne podatke za izračun. Rezultat dobite avtomatsko in to v najkrajšem možnem času. Pod izračunom je praviloma postavljena tabela, kjer si lahko pogledate, kaj pomeni vaša izračunana vrednost ITM. Sicer pa vam bo več o tem povedal strokovnjak, s katerim boste skupaj pripravili tudi dober načrt za hujšanje in za dober način življenja na sploh. Morda vam bo predlagal tudi več gibanja in spanja.

Preberite več o tem Kaj vam pove Indeks telesne mase.

Zdravstveno zavarovanje in zdravstvene storitve

Nujne zdravstvene storitve krije zdravstveno zavarovanje, tako da si lahko obetamo vsaj nujne zdravstvene oskrbe v primeru, da se nam kaj pripeti. Ni pa nujno, da bo zdravljenje v celoti krito – to je v veliki meri odvisno od zdravstvenega zavarovanja, pa tudi od primera in seveda od storitev, ki jih koristimo. Žal je na tem področju veliko različnih primerov, vsak pa se obravnava individualno. Zdravstvene storitve se seveda opravljajo po potrebi, tako da ne moremo podajati veljavnih pravil in načel, ki bi jih lahko posplošili na vsak primer. Dobro je torej, da se pozanimamo o tem, kaj naše zdravstveno zavarovanje pravzaprav krije in česa ne, seveda pa je dobro vedeti tudi to, kakšne opcije še imamo na voljo. Nismo namreč zavarovani le z osnovnim oziroma obveznim zdravstvenim zavarovanjem, temveč imamo na voljo tudi druga zavarovanja, ki lahko krijejo druge zdravstvene storitve. To pomeni, da se lahko tudi bolje zavarujemo, je pa to izbira posameznika, obvezno je le osnovno zavarovanje.

Zdravstvene storitve

Katere zdravstvene storitve krije posamezno zavarovanje?

Obvezno zavarovanje ponuja zgolj osnovno kritje. V celoti so krite nekatere nujne zdravstvene storitve, kaj hitro pa se lahko zgodi, da bo treba storitve že doplačati. Nekatere storitve so namreč krite le deloma, do polne vrednosti pa jih bo treba doplačati, če seveda nimamo ustreznega zavarovanja. Za kritje teh storitev lahko izberemo dopolnilno zavarovanje, ki v celoti krije zdravstvene storitve, ki so s strani obveznega zavarovanja krite le deloma. Tako smo lahko že povsem preskrbljeni in nam ni treba skrbeti glede morebitnih plačil in doplačil v primerih nujnih zdravljenj. Seveda pa imamo na voljo še mnoge druge zdravstvene storitve in izdelke, ki niso nujnega značaja in tako niso vključeni v obvezno ali dopolnilno zavarovanje. V tem primeru bo treba izbrati dodatno zavarovanje, ki krije nenujne zdravstvene storitve. Predstavljamo pestro ponudbo zavarovanj zdravstvenih storitev Vzajemna.

Kako preprečiti ugriz klopa?

Klopne bolezni je najlažje preprečiti z učinkovito preventivo. Ne moremo se okužiti, če se klopom v celoti izognemo, tako da je to pogosto najboljša možnost. Ugriz klopa lahko preprečimo na različne načine, ne le tako, da se povsem izogibamo krajem, kjer bi lahko naleteli na klope. Nenazadnje to skoraj ni možno, če živimo v okolju, kjer so klopi prisotni, selitev pa se zdi nekoliko pretiran ukrep. Sploh zato, ker poznamo tudi drugo učinkovito preventivo. Seveda se klopom ni pametno preveč nastavljati, tveganje zmanjšamo že z uporabo dolgih oblačil in s previdnim gibanjem po naravi. Izogibamo se visoki travi in gostemu grmičevju. Posebno pozornost namenimo obutvi, saj ravno tam sprejmemo največ nepovabljenih gostov. Ugriz klopa je najpogostejši na nogah, torej posebej zavarujemo predvsem spodnje okončine. Dobro se lahko obnesejo nekatera sredstva proti klopom, na primer razpršila, priporočajo se tudi svetla oblačila, ki pomagajo pri zaščiti telesa in olajšajo tudi iskanje klopov. Ugriz klopa lahko preprečimo tudi z rednim pregledovanjem, saj lahko živalce na koži zasačimo že pred ugrizom, tako da ni nevarnosti za okužbo.

Kdaj ugriz klopa vodi v okužbo?

Ni vsak ugriz klopa nevaren, pravzaprav pride do okužbe v zelo majhnem odstotku primerov. Klopni meningoencefalitis se prenese takoj ob ugrizu, tako da je pametno poskrbeti za dobro preventivo, na srečo je učinkovito cepljenje. Borelioze s cepljenjem ne moremo preprečiti, ni pa ugriz klopa že takoj usoden – ta okužba se namreč ne prenese ob prvem stiku, temveč možnost za okužbo narašča s časom. Redno pregledovanje lahko ponudi dobro rešitev, saj če klopa takoj odstranimo, tveganje za razvoj borelioze ne bo tako veliko. V vsakem primeru pa ugriz klopa zahteva pozornost – mesto ugriza spremljamo, pozorni smo tudi na simptome bolezni. V primeru okužbe je treba namreč ukrepati takoj, za to pa je seveda treba simptome dobro poznati.

Več o ugrizu klopa si preberite tukaj.