Danes poznamo več različnih načinov čiščenja tal, na trgu pa imamo tako tudi več strojev za čiščenje tal, ki so namenjeni za različna opravila. Med njih spadajo sesalci, stroji za pometanje ali mokro pomivanje tal, parni čistilci, visokotlačni čistilci, čistilni stroji za poliranje, brušenje, šamponiranje in ribanje tal… Primere teh naprav si oglejte tu http://www.gitas.si/.

Sesalec je čistilni stroj za čiščenje tal, ki je poznan in nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu. Kot že ime naprave pove, je namenjen sesanju umazanije s tal, preprog in pa tudi drugih površin v stanovanju. Na trgu je več različnih sesalcev, od manjših ročnih sesalcev, do parnih, pokončnih in pa celo pametnih ter robotskih sesalcev. Seveda se razlikujejo tudi po namenu in zmožnostih ter močeh.

Poznamo tudi stroje za pometanje tal, te navadno vidimo na javnih površinah na primer na pločniku, v trgovinah in ostalih javnih stavbah. Namenjeni so predvsem pometanju večjih površin in zato so tudi večji. Razlikujejo se po uporabi. Obstajajo  tisti, ki jih je potrebno potiskati, s sedežem ali stojiščem, za pometanje zunaj pa so v obliki manjših kamionov. Čistilni stroji za pometanje tal so po videzu zelo podobno tistim za mokro čiščenje tal.

Stroji za mokro čiščenje tal so namenjeni čiščenju in istočasnemu sušenju trdih površin. Obstajajo v več različnih velikostih, in se tako kot stroji za pometanje uporabljajo predvsem na javnih površinah.

Za čiščenje tal so vedno bolj popularni parni čistilci, ki delujejo na principu pare. Poleg čiščenja tal tudi uničijo mikroorganizme in tako omogočijo bolj čisto in zdravo okolje. Med te spadajo tudi visokotlačni čistilci, ki pa jih lahko upravljajo samo strokovno usposobljene osebe.