Delo v gostinstvu

Delo v gostinstvu ni za vsakogar

Že nekaj let delo v gostinstvu omogoča priložnosti za zaposlitev, ki jih na drugih področjih le stežka najdemo. Čeprav je gospodarstvo v Sloveniji že nekaj let v slabem stanju, pa se na področju gostinstva že kar nekaj časa stvari pomikajo na bolje. Če iščete delo v gostinstvu, potem boste skoraj zagotovo našli kakšno priložnost. Vendar pa se morate vseeno zavedati tega, da delo v gostinstvu včasih zahteva tudi precej odrekanja in napora. Vse je seveda odvisno od tega, v kakšnem gostinskem lokalu dobite delo. Gostinski lokali se namreč delijo na različne vrste, ki imajo različno gostinsko ponudbo. Tako se recimo delo v gostinstvu v dnevnem baru, ki večino prihodkov ustvari s prodajo kave, močno razlikuje od dela v kakšni prestižni restavraciji z vrhunsko hrano.

Kdor išče redno delo v gostinstvu, mora imeti gostinsko izobrazbo. Razni dnevni in nočno bari, ki zaposlujejo gostinsko osebje, običajno zahtevajo primerno izobrazbo in veliko izkušenj iz tega področja. Tisti, ki ne zaposlujejo, pa običajno iščejo osebje, ki lahko prejema plačila prek študentskih napotnic.

V osnovi pa je delo v gostinstvu delo z ljudmi. To pomeni, da ni primerno za vsakogar. Tiste osebe, ki se hitro užalijo, so vzkipljive in ne morejo požreti kakšne pikre besede, delo v gostinstvu ne bo osrečevalo, pa tudi kvalitetno ga ne bodo opravljali. Gosti lokalov so lahko izjemno zahtevni. Včasih jim ne ustreza način postrežbe, toplota hrane, okus prejedi in podobno – pri dogovarjanju z gostinskim osebjem pa ne izbirajo ravno prijaznih besed. Vendar pa mora tisti, ki opravlja delo v gostinstvu, ohraniti profesionalnost in dopustiti, da ima stranka vedno prav. Kvalitetna postrežba je v gostinstvu ključ do uspeha in k tej močno prispeva celotno gostinsko osebje. Od tistih, ki kuhajo in pripravljajo, do tistih, ki strežejo, tako je delo v gostinstvu timsko delo, v katerega morajo veliko vložiti vsi, ki v njem sodelujejo.

http://www.mojazaposlitev.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.