Blagodejno vreme Rovinj spremeni v prijetno letovišče in obmorski kraj. Srednja letna temperatura na znaša 16 stopinj °C , blagodejne so tudi zime z povprečno januarsko temperaturo 4,8 °C, medtem ko povprečna junijska temperatura znaša 22,5 °C
Če vreme Rovinj ne bi obdarilo z blagodejnimi učinki in naravnost izvrstno ozemeljsko danostjo, danes ne bi govorili o tako lepem biseru zahodne Istre. Mesto Rovinj, tako kot vsa občina Rovinj leži na območju rdeče Istre, ki je ime dobilo po značilni rdeči zemlji. Občina Rovinj na severu meji z občino Vrsar, , na jugu pa z občinama Bale in Kanfanar. Severna znamenitost občine, ki je hkrati mejnik z občino Vrsar je Limski kanal. Zahodno od mesta Rovinj se nahaja 22 večjih in manjših otokov, ki tvorijo rovinjski arhipelag.
Vsekakor je vreme Rovinj, skupaj z polotokom in rodovitno zemljo ustvarilo kot primerno za zgodnjo poselitev človeka. Najstarejše ostanke, ki izvirajo iz bronaste iz železne dobe, ko je Istri cvetela kultura Histria. Prve ohranjene pisne omembe segajo v 7.stoletje, kjer v Cosmographii najdemo Rovinj zapisan kot Castrum Rubini. Glede na geografske podatke, ki v omenjenem delu segajo v 5.stoletje, rovinjski kronik Benussi sklepa, da je Rovinj nastal v obdobju med 3. In 5. stoletjem našega štetja.
Mediteransko vreme Rovinj poleti obsije s sončnimi žarki in suhim poletjem, zime so za razliko vlažne in blage.
Vreme Rovinj ob geografskih danostih že stoletja zaznamuje z ugodnimi pogoji za pomorstvo in ribištvo, temu primerno ima dve pristanišči in sicer severno, ki je namenjeno tovornim ladjam, ter južno, ki je namenjeno vsem ostalim plovilom.
Poleg blagodejnih klimatskih danosti in pogojev, je prav vreme Rovinj zaznamovalo kot jabolko spora med različnimi oblastniki. Prva omemba z imenom Ruvignio se pojavi na začetku 13. Stoletja, ko je pripadal Ogleju, sledili so si : Benečani, Avsto-Ogrska, Italija, Jugoslavija, do današnje Hrvaške.
Brez dvoma vreme Rovinj ustvari za prijeten letoviški kraj.

http://www.maistra.si/