Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vas obvaruje visokih stroškov zdravljenja

Veliko ljudi niti ne ve natančno kaj je dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga pogosto enačijo z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem. Vendar pa zadeva ni tako enostavna. Medtem ko dodatno zdravstveno zavarovanje predstavlja neke vrste nadstandardno storitev, pa vas dopolnilno zdravstveno zavarovanje obvaruje visokih stroškov doplačil zdravstvene storitve.

dodatno zdravstveno zavarovanje

Torej, ko obiščete zdravnika ali greste v lekarno po zdravila na recept, se te storitve krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razliko do polne cene pa se krije iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je torej obvezno, če se želite izogniti visokim stroškom doplačil v bolnici ali pri izbranem zdravniku.

Za redno plačilo mesečnih premij morate poskrbeti sami

Medtem, ko za obvezno zdravstveno zavarovanje poskrbi vaš delodajalec, pa morate za dopolnilno zdravstveno zavarovanje poskrbeti sami. To storite tako, da se pozanimate o ponudbi pri različnih zavarovalnicah. Kot v pomoč naj vam bo podatek, da se cene med posameznimi zavarovalnicami bistveno ne razlikujejo, vas pa zavarovalnice vabijo z različnimi popusti ali nakupovalnimi boni. Prav tako med posameznimi dopolnilnimi zdravstvenimi zavarovanji ni nobenih razlik, saj pri nas poznamo le eno vrsto tovrstnega zavarovanja.

Pri njegovem sklepanju, lahko poljubno menjate zavarovalnico, pri kateri boste vplačevali mesečne premije. Običajen odpovedni rok je tri mesece, prekinitev zavarovanja pa je brez dodatnih stroškov. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima v Sloveniji sklenjeno vsak posameznik, ki ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje in je zavezanec za doplačila pri uporabi zdravstvenih storitev. Zdravstvenih storitev pa ni potrebno plačevati otrokom, učencem in študentom, ter zavarovancem, ki dobivajo socialno pomoč.

 

Vas zanima še več o tej temi? Preberite si obširnejši članek na povezavi www.dopolnilnozavarovanje.si/dodatno-zdravstveno-zavarovanje/

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.