Etiopija - centralna afriška država

Etiopija, celinska afriška dežela

Etiopija je celinska afriška dežela . Federativna demokratična republika Etiopija meji na Eritrejo, Džibuti, Somalijo, Kenijo in Sudan. Etiopija se v raznih starejših zgodovinskih dokumentih imenuje tudi Abesinija. Starodavna Etiopija je bila edinstvena med vsemi afriškimi državami. Etiopska monarhija je ohranila svojo kolonialno neodvisnost skozi večino svoje zgodovine. Izjema je obdobje v času druge svetovne vojne, ko je trajala italijanska zasedba države. Etiopija je razdeljena na devet etničnih upravnih pokrajin in dve samostojni mesti. Dve samostojni mesti sta Adis Abeba in Dirdava. Etiopija obsega ozemlje veliko več kot milijon kvadratnih kilometrov.

Šteje skoraj sto milijonov prebivalcev. Glavno mesto je Adis Abeba. Nahaja se v notranjosti države, ima skoraj centralno lego. Mesto se razteza na območju velikem več kot petsto kvadratnih kilometrov. Adis Abeba šteje več kot tri milijone prebivalcev v ožjem območju, v širšem metropolitanskem območju pa okrog pet milijonov prebivalcev. Posebnost mesta Adis Abeba je nadmorska višina, ki znaša preko dva tisoč tristo metrov. Vreme je zaradi visoke lege in južne lege blago. Druga posebnost mesta je, da ulice nimajo imen. Velja za naj gosteje naseljeno mesto v Etiopiji. Značilnost mesta so tudi prebivalci. Sestavljajo ga prebivalci osemdeset različnih narodnosti, ki govori ravno toliko različnih jezikov. Poleg tega prebivalstvo mesta sestavljajo rimskokatoliške in muslimanske skupine. Ime mesta izhaja iz cvetočih mimoz, ki uspevajo na tem področju.

Cvetoče mimoze imajo na tem območju odlične pogoje za rast. Pomembno vlogo pri nastanku mesta imajo tudi toplice, okrog katerih se je oblikovalo mesto. Območje mesta je pomembno stičišče poti, ki so povezovale severne in južne etiopske pokrajine ter stičišče karavanskih poti. Za uspešno naseljevanje in kakovost mesta je pomembna tudi lega. Zaradi velike nadmorske višine je mesto zaščiteno pred pojavom tropskih bolezni, ki so sicer značilne za afriška mesta. Etiopija je dežela na vzhodu Afrike, znana po mnogih v svetu odmevnih dogodkih.

Več informacij

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja