Hrvaška je evropska država. V povezavo z drugimi evropskimi državami je vstopila leta 2013, velja za mlajšo članico Evropske unije. Z Evropo jo povezuje predvsem severi in zahodni del, kjer meji na Madžarsko in Slovenijo. Tako ima stik z Srednjo Evropo prek Madžarske ter Zahodno Evropo prek Slovenije.

Zgodovina, ki jo Hrvaška ima je bogata in zanimiva. Bogata zgodovina se odraža v dejstvu, da je bilo ozemlje današnje države Hrvaška poseljeno v kameni dobi. Ostanke, ki pričajo o življenju v kameni dobi so arheologi našli na jugozahodu države, natančneje na polotoku Istra, v bližini njenega najpomembnejšega mesta Pulj. Hrvaška Istra je bila tudi v poznejših obdobjih priča bogate zgodovine ter njenih dogajanj. Iz širšega ozemlja Istre je v pozni bronasti dobi nastala kultura Histrov. Odlična pomorska lega ter rodovitne zaplate zemlje so omogočale preživetje. Histri so se ukvarjali z pomorstvom in ribištvom. Poznavanje pomorskih poti in potovanj je Hrvaška Istra že takrat s pridom izkoriščala, saj je na ta način cvetela trgovina. Hrvaška Istra je tudi v kasnejših obdobjih bila deležna posebne pozornosti na račun odlične geografske lege in bližine pomembnih krajev in kultur. Tako je bil v zgodovini močno prisoten vpliv Ogleja ter kasneje Beneške republike. S pomočjo trgovskih velesil, kot je bila Beneška republika, predvsem v trgovanju z oddaljenimi deželami takrat znanega sveta, je bila Hrvaška Istra v stiku z dogajanjem, običaji in navadami v širnem svetu. V nekoliko novejši zgodovini je pomembno vlogo odigral Pulj. V času avstrijskega cesarstva so jo Habsburžani spremenili v pomembno pomorsko utrdbo. Poleg Trsta in Boke Kotorske je veljala za najpomembnejše pristanišče avstrijskega cesarstva na Jadranu.

Hrvaška je podobno pestro zgodovino doživljala tudi v celotnem obalnem pasu. Tako so preko zgodovinskih najdb znane priče o življenju na tem delu Jadrana že v času antike.

Hrvaška ima bogate priče zgodovine tudi v nekaterih drugih krajih države.

http://www.campingrovinjvrsar.com/