Hujšanje je lahko dinamična prehrana . Kar pomeni, da je za hujšanje dovolj, da imamo na našem jedilniku zgolj tisto kar potrebujemo. V primeru večjih ali manjših potreb, pa hujšanje prilagodimo tako, da vnesemo več ali manj hrane. Odvisno od fizičnih in drugih potreb. Verjetno najmanj koristi prinese hujšanje, ki ni prilagojeno osebe. Včasih je možno na različnim mediji dobiti hujšanje, kot osebno izkušnjo. Prikazane so vse faze, od začetka do konca. Ker so učinki dobri, ljudje mislijo, da bo tudi njim prineslo velike koristi .

Vendar se pri tem moramo zavedati svojih omejitev ter osebnih posebnosti. Zato je veliko bolje, če se naslonimo na lastne izkušnje ter jim dodamo vsa znana, kot najnovejša teoretična spoznanja. Lastne izkušnje so zelo pomembne. Ker je človeški organizem unikat, lahko določene snovi drugače prebavlja kot drugi organizmi. Zato še tako dobra informacija ne more služiti, če to ni naša izkušnja. Drugi ljudi, ki nam nudijo to informacijo imajo drugačen organizem in drugačne značilnosti prebavnega procesa, posledično pride do razlik. Sami iz izkušenj tudi vemo, da nam določena hrana zelo koristi, pri drugi hrani pa imamo težave. Vse to lahko tudi teoretično podkrepimo in spoznamo. Teorija, bodisi klasična, kot vsa nova spoznanja so pri tem koristna. S tem imamo zagotovljene osnove, na podlagi katerih lahko spoznavamo svoje osebne posebnosti. S tem bomo imeli temelj, na katerem gradimo svoja spoznanja o zdravi prehrani, idealni telesni teži, ter učinkoviti prehrani. Zdrava prehrana se deli na nekaj osnovnih skupin.

Pri tem moramo imeti najmanj maščob ter največ žit in žitnih izdelkov. S tem imamo zagotovljeno osnovo, kateri moramo dodati še sadje in zelenjavo ter meso in mesne izdelke. Vse skupaj lahko koristne popestrimo, če imamo samo nekaj ustvarjalne žilice. Najbolje bomo koristi posamezne hrane spoznali pri aktivnostih. Hujšanje lahko postane nov začetek boljšega in bolj kakovostnega življenja.

http://enemon.si/prehrana-in-zdravje/hujsanje-in-nadzor-nad-telesno-tezo/