Invalidski vozički za notranjo in zunanjo uporabo

Za uporabnike invalidskih vozičkov je značilno, da so pretežno vezani na njih. Njihova mobilnost in samostojnost je praviloma odvisna predvsem od invalidskega vozička. Ravno zato je še toliko pomembneje, da je voziček za invalida povsem prilagodljiv njegovim potrebam.

Na trgu so na voljo invalidski vozički za notranjo in za zunanjo uporabo. Večina tovrstnih vozičkov, ki je oblikovana za zunanjo uporabo, še zdaleč ni primerna tudi za uporabo v zaprtem oziroma v notranjem prostoru. Gume in kolesa vozičkov so namreč zasnovani za grobe in ne za gladke površine. Prav tako so invalidski vozički za zunanjo rabo preveliki za prehod skozi klasično zasnovana vhodna vrata.

Invalidski vozički

Ročni in električni invalidski vozički

Sicer pa vozičke za invalide delimo tudi na ročne oziroma manualne in na električne. Ročni tip vozička je mehanski in se deli na zložljive in nezložljive oziroma na takšne s trdim okvirjem. Invalid mora za uporabo ročnega vozička imeti zdrave ter krepke roke, prav tako tudi možnost vsaj delnega nadzora nad svojim zgornjim delom telesa. Takšna vrsta vozičkov se imenuje tudi aktivni ali standardni voziček.

Vsi zložljivi invalidski vozički imajo podoben zložljiv sistem

Obstajata torej dva osnovna tipa ročnih vozičkov za invalide. To so zložljiv in nezložljiv tip. Za zložljive je značilno, da imajo prav vsi podoben zložljiv mehanizem. S pomočjo preklopnega mehanizma podnožnikov ter s pomočjo potiskanja sedeža navzgor se voziček zoži po širini. Takšen tip vozička je še posebej priporočljiv za osebe, ki niso samostojne, nimajo prav veliko moči v zgornjem delu telesa.

Ena od možnosti pa so tudi invalidski vozički s trdim okvirjem oziroma nezložljivi. Ena od ključnih prednosti tega tipa je, da imajo manj premičnih delov. To pomeni, da so na splošno veliko bolj čvrsti pa tudi bolj trpežni v primerjavi z zložljivimi. Dobrodošli so predvsem za tiste invalidne osebe, ki imajo več moči v zgornjem delu telesa ter želijo biti bolj samostojni.

Vozički za invalide omenjenih tipov so na voljo za nakup in za izposojo. Odlična ponudba s tovrstno opremo vam je po dostopni ceni na voljo tudi v priznani spletni prodajalni. Na istem mestu lahko izbirate še med drugimi kakovostnimi medicinskimi pripomočki.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.