Da je holesterol, vedo skorajda vsi, vendar pa se le malo ljudi zaveda, kaj to dejansko pomeni. Kadar slišijo besedo holesterol, se jim zdi, da so slišali besedo, ki označuje nekaj strupenega. Pa je res tako? Resnica je daleč proč od tega. V resnici je holesterol nujno potrebna snov, ki ima podobno sestavo kot maščobe. Telo ga nujno potrebuje, da lahko ustvari določene hormone. Če ga bi v telesu primanjkovalo, bi zagotovo prišlo do hormonskega neravnovesja. Prav tako je holesterol potreben za presnovo, saj brez njega žolč ne more nemoteno opravljati svoje funkcije. Potreben pa je tudi pri ustvarjanju vitamina D. Tisti, ki mislijo, da bi bili zdravi, če bi v telesu ne imeli holesterola, se močno motijo.

Zdravje je odvisno predvsem od tega, kako močno je holesterol koncentriran v krvi. Previsoka koncentracija je nevarna, običajna koncentracija pa je nujna za nemoteno delovanje osnovnih telesnih procesov.

Če je holesterol prisoten v krvi v povišanih vrednostih, ima to lahko hude zdravstvene posledice. Ena izmed njih je srčni infarkt. Ko je holesterol v krvi koncentriran, se s časom prične nabirati na stenah žil in jih prične ožiti. S časom se lahko žila povsem zamaši in če se to zgodi v srcu, lahko odmre del srca, ki ni več prekrvavljen in oseba lahko zaradi tega tudi odmre. Tudi možganska kap ima podoben vzrok, le da gre za zamašitev žile v možganih, ki je prav tako nevarna za življenje kot v srcu. K temu je potrebno dodati, da povišan holesterol v krvi lahko povzroči tudi periferno arterijsko bolezen nog. Mašenje arterij v nogah povzroča neprijetne simptome, če pa se arterije povsem zamašijo, lahko nastopi tudi gangrena. Vidimo lahko, da v primeru, da je holesterol preveč koncentriran, je potrebno ukrepati čim prej. Zdrava prehrana, redna telesna aktivnost in pregledi pri zdravniku so ključni za dolgoročno zdravje.

http://fidimed.si/