Pogosto se zgodi, da moramo v relativno kratkem času močno shujšati. Predvsem se to pripeti v mesecih pred poroko, pred maturantskim plesom, morda pa kar vsako leto pred poletnim odhodom na morje. V tem času je hitro hujšanje nadvse priljubljeno, pravzaprav gre za edino opcijo, saj časa preprosto ni. A seveda obstajajo omejitve – v tednu dni ni mogoče izgubiti 10 kilogramov, ne glede na to, kaj obljubljajo razne shujševalne kure in naprave za hujšanje, ki se prodajajo v mamljivih oglasih. Pri hujšanju je marsikaj prelepo, da bi bilo resnično, to pa velja predvsem o obljubah pri hitrem hujšanju.

Hujšanje naj bo zdravo.

Znanost hitrega hujšanja

Za hujšanje mora telo porabiti energijo, ki v zalogah dodaja kilograme. En kilogram telesne teže shranjuje približno 7700 kcal energije, to seveda velja za odvečno telesno težo, ne za kilograme, ki jih predstavljajo kosti, organi in druge nepogrešljive komponente telesa. Da bi torej izgubili en kilogram, mora telo porabiti 7700 kcal energije. Poraba odraslega človeka je v enem dnevu okoli 2000 kcal, torej bi kilogram telesne teže izgubili v štirih dneh. Takšno hitro hujšanje pa obstaja le v abstraktnem svetu številk, v praksi moramo prišteti še vnos energije, ki jo dobimo s hrano, upoštevati pa moramo tudi omejitve, ki jih telo postavlja pri ekstremnem kaloričnem primanjkljaju.

Za varno in zdravo hujšanje se priporoča primanjkljaj okoli 500 kcal dnevno, torej bi za en kilogram potrebovali približno dva tedna hujšanja. Je to dovolj hitro hujšanje? Vsekakor gre za najbolj zdravo in uspešno hujšanje. Pri večjem primanjkljaju se namreč pojavijo težave. Čeprav se morda zdi mamljivo, da bi štiri dni stradali in izgubili cel kilogram odvečne telesne teže, se to ne bo zgodilo – ob pretiranem primanjkljaju bo telo obrambno reagiralo, shranilo energijske zaloge in upočasnilo svoje delovanje. Namesto izgube telesne teže se bodo zaloge kopičile, nekaj izgub bo le pri mišični masi. Kliknite na stran lineasnella.si , ter si preberite več o zdravi prehrani ter hujšanju.