Napake, ki vas bodo stale trebušnih mišic

Kardio vam lahko pomaga doseči vaše rezultate veliko hitreje, kot ste mislili, da se je sploh mogoče. Težava nastane, ko se vprašamo kako uporabiti kardio, katere vrste kardia uporabiti in kako se izogniti napakam, ki upočasnijo vaš napredek. V tem članku vam bom predstavil 3 najpogostejše napake, ki jih pri naredimo pri kardiu, ter načine kako se jim izogniti, da boste lahko začeli uspešneje kuriti maščobo in boste hitreje prišli do trebušnih mišic.

1. Izvajanje kardia na prazen trebuh.

Treneri, ki govorijo, da morate izvajati trening na prazen želodec, v resnici mislijo, da pred treningom ne smete zaužiti ogljikovih hidratov. Kajti, če želite izkorstiti stanje, ko v vašem telesu ni odvečnih ogljikovih hidratov, posebaj zjutraj, ne smete le teh zaužiti še pred kardio treningom, saj to izniči celoten cilj treninga. Saj želite, da telo poišče druge vire energije, predvsem v obliki maščobe. Težava je v tem, da telo išče kakeršenkoli vir energije in to lahko vključuje tudi vaše mišice, česar vseakakor ne želimo. Da si zagotovimo, da bo se bo telo lotilo maščobte, se moramo izogibati hidratom, saj so oni prvi vir energije, ki ga bo telo poiskalo, jih je namreč najlažje pretvoriti v energijo. Vendar bi vsekakor morali zaužiti nekaj proteinov. Najboljše kar lahko storite je, da pred zajtrkom izvedete 30min kardio trening, še pred treningom pa spijete shake proteinov in skodelico črne kave. To vam bo vsekakor dalo dober začetek.

2. Izvajanje samo počasnega kardia.

Vsekakor ima počasen kardio svojo nalogo in svoj učinek, vendar če želite resnično kuriti maščobo med vašim treningom, potem morate vsekakor izvesti HIIT trening. Razlog iz katerega ljudje izvajajo počasen kardio je, ker naj bi le ta ciljal samo na maščobo in se fokusiral samo na kurjenje le te. Vsekakor je takšen trening dober, če ga izvajate 3 ali 4 krat na dan, vendar če izvajate le 1 trening je bolje za vas, da je to visoko intenziven trening. Zakaj? Ker lahko v 20min takšnega treninga porabite isto količino kalorij kot v 60min počasnega kardia.

Recimo, da v 30 minutah počasnega kardia porabite 300 kalorij, 60% od tega pa je maščob. To pomeni da smo porabili 180 kalorij iz maščob.
Če pa izvajamo HIIT trening samo 30 minut, porabimo okoli 600 kalorij, vendar je le 40% teh maščob. Kar pomeni da je porabljenih maščob za 240 kalorij. Kar ovrže zgornjo trditev, da je bolje delati počasen kardio.

3. Uživanje energijskih pijač pred in med treningom

Če pred vadbo ali med vadbo uživate energijske pijače, lahko v fitnes zahajate dnevno, v njen izvajate kardio, pa bo vse skupaj brez učinka. Kajti porabljali boste kalorije, ki jih boste istočasno zaužili z energijskimi pijačami. Energijske pijače so namreč narejene, da ljudjem dvignejo energijo in jih motivirjano za nadaljno delo. Večina ljudi začne uživati energijske pijače, ker tako delajo profesionalci, vendar le ti potrebujejo energijo, saj trenirajo do 5 ur nada, za razliko od vaših 80min. Prav tako njih ne zanima izguba maščobe. Tako da vam priporočam, da če je vaš namen izguba maščobe in ne povečanje zmogljivosti, je za vas najbolje, da je edina stvar ki jo uživate med treningom voda.

Tako, to so tri preproste napake, ki vam lahko pokvarijo vaše želje in rezultate, ki ste si jih močno želeli.