Ste tudi vi eden izmed tistih, ki se spopadajo s težavami krčnih žil? Krčne žile spremljajo bolečine, težke noge, hitra utrujenost v spodnjem delu okončin, krvavitve iz počenih žilic, venske razjede in še bi lahko naštevali. Krčne žile so lahko zgolj estetski problem, v nekaterih primerih pa je potrebno operativno zdravljenje in sicer operacija krčnih žil.

Do krčnih žil lahko pride iz različnih razlogov. Najbolj vpliven dejavnik je dednost. Krčne žile pa lahko izzovejo tudi situacije, ki se ponavljajo in zahtevajo dolgotrajno stanje na nogah.

Cilj operativnega zdravljenja je, da se odstrani povrhnji obratni tok v deblu vene, se prekini hidrodinamične sile in odstrani vse vidne žilice. Hidrodinamične sile so posledica obratnega toka (refluksa).

Pri klasični operaciji gre za prekinitev kože z vzdolžnim ali prečnim rezom. Veno se nato s posebnim postopkom izvleče. Pri žilah, ki so zelo zavite, je potrebno napraviti več zarez, da se obolelo žilo lahko odstrani. Druga večja žila, ki se nahaja na goleni, se odstrani na isti način, le da se reze opravi na drugih predelih. Po posegu se nogo povije z elastičnim povojem, ki zmanjša krvavitev.

Klasična operacija krčnih žil je dostikrat po posegu boleča, pojavljajo se modrice in brazgotine. Prav tako je okrevanje pri klasični operaciji dolgotrajno. Sama operacija poteka v lokalni anesteziji in v kirurški ambulanti.

Operacija krčnih žil z radiofrekvenco se od klasične operacije razlikuje po tem, da se pri klasičnem posegu opravita dva reza v preponi in pod kolenom, veno pa se izvleče. Pri metodi z radiofrekvenco se žilo zapre od znotraj.