Kirgizija je Švica Centralne Azije

Švica Centralne Azije je Kirgizija zaradi mnogih podobnosti. Na eni stani sta tako
Kirgizija, kot Švica celinski državi. Kar pomeni, da nimata ozemeljskega stika z morjem. Poleg tega sta si Kirgizija in Švica podobni zaradi števila visokih vršacev.
Kirgizija je po številu in nadmorski višini v prednosti. Gornikom lahko Kirgizija ponudi več kot trideset šest tisočakov ter tri vrhove na območju nadroške višine sedem tisoč metrov nad morjem. Velik del države leže na nadmorski višini več kot tisoč petsto metrov nad morjem, skoraj polovica države Kirgizija pa leži na nadmorski višini tri tisoč metrov nad morjem. Kirgizija ima dolgo in pestro zgodovino. Območje današnje države je bilo naseljeno že v šestem stoletju pred našim štetjem. V šestem stoletju našega štetja so se začeli Kirgizi širiti. Do desetega stoletja so se razširili iz območja Sibirije vse do Altaja in Balkajskega jezera. Glavno mesto države je Biškek. Biškek šteje okrog milijon prebivalcev. Sestava prebivalstva prestolnice Biškek je zelo raznolika in pestra. Prebivalstvo glavnega mesta Biškek je sestavljeno iz osemdesetih narodnosti. Zaradi jezikovnih ovir je mednarodni pregovorni jezik ruščina. Biškek leži na geografsko strateškem območju. V okolici so arheologi odkrili ostanke, ki govorijo o naselitvi področja v času prazgodovine, grškega, budističnega obdobja. Najbolj je okolico mesta zaznamovala Svilna cesta. Na ozemlju današnje prestolnice Biškek je bila tradicionalna karavanska postaja. Kirgizija meji z Kitajsko, Kazahstanom, Tadžikistanom ter Uzbekistanom. Število prebivalcev presega pet milijonov. Kirgizija bo v prihodnosti vedno bolj zanimiva turistična dežela . V veliki meri se bo povečalo število turistov predvsem zaradi naravnih danosti, nekaj pa tudi na račun neodkritosti in vseh naravnih in kulturnih znamenitosti. Verjetno najbolj velik potencial ima gorništvo oziroma osvajanje vrhov.

Nadmorska višina države Kirgizija je idealna za tako tiste, ki si želijo nabirati izkušnje, kot tiste, katerim so nadmorske višine nad šest tisoč metrov odskočna deska za višje ležeče cilje.