Kuba je arhipelag v Karibih . Nahaja se med Karibskim morjem, Mehiškim zalivom in Atlantskim oceanom.

Ozemlje države Kuba se poleg glavnega in največjega otoka, sestoji iz otoka Isla de la Juventud in približno 1600 manjših otočkov in čeri. Kuba ima sosede v otokih Jamajka, Kajmanski otoki in Haiti ter ameriško zvezno državo Florida. V svetovnem merilu velja za večji otok, na lestvici po velikosti Kuba zaseda 16. mesto. Površina otoka Kuba meri dobrih 105.000 kvadratnih kilometrov. V dolžino od vzhoda do zahoda meri približno 1200 km. Širina otoka Kuba je zelo različna. Na najožje delu meri vsega 35 km, najširši del pa 200 km. Za lažjo predstavo o velikosti otoka naj povemo, da je otok
Kuba petkrat presega Slovenijo . Značilnost otoka je za vse, ki si radi obliko otoka po različnih stvareh velja dodati, da je oblika otoka podobna krokodilu. Tako kot je ozemlje Slovenije podobno kokoši.

Kuba je dobro znana potapljačem, ki se radi podajajo v oddaljene kraje za doživetje morskih globin. Vsem, ki se za potapljaške užitke podajajo daleč prek oceana je zagotovo znan podvodni svet Marie la Gorda.

Značilnosti države Kuba je tudi pridelava tobaka. Vsi strastni kadilci so zagotovo že slišali za kubanske cigarete, imenovane tudi kubanke. Poleg tobaka je Kuba znana po pridelavi sladkornega trsa. Padavine so dobrodošle za dobro rast in vzgojo tudi drugih kultur. Poleg tobaka in sladkornega trsa so pomembne kulture : krompir, koruza in riž.

Turistom bo prijala temperatura. Povprečna junijska temperatura znaša 30 stopinj C . Otok Kuba velja za prijetno toplega tudi v zimskih mesecih, saj povprečna januarska temperatura znaša za naše kraje prijetnih 21 stopinj C . Država kuba ima nekaj več kot 11 milijona prebivalcev. Večina prebivalcev ima svoje daljne korenine v prišlekih iz Španije. Predstavljajo kar 70% prebivalcev. Poleg njih na otoku Kuba živijo tudi mulati in črnci.