Moka brez glutena je osnovno živilo brezglutenskih diet

Moka je osnovno živilo za vse pekovske izdelke, slaščice in kekse, zato je za bolnike s celiakijo prva stvar na katero pomislijo, kako se bodo sploh lahko odrekli kruhu. Vendar pa je stvar popolnoma odveč. Seveda je nujni ukrep, da se je potrebno odpovedati kruhu in izdelkom, ki so izdelani iz pšenične moke, če pa gre za izdelke, v katerih je moka brez glutena, je strah popolnoma odveč.

Moka brez glutena

V katerih žitih je gluten in v katerih ne

Da bomo natančno vedeli, v katerih vrstah moke je gluten in v katerih ne, moramo najprej poiskati informacije o tem, kaj sploh gluten je. Gluten je beljakovina, ki jo najdemo le v zrnih določenih žit. Največ glutena je v pšenični moki, zato so pšenični pekovski izdelki v primeru brezglutenske diete strogo prepovedani. Poleg pšenice pa najdemo gluten še v rži, piri, ječmenu in ovsu, torej se je potrebno izogibati tudi mokam iz teh vrst žit.

Na drugi strani pa nam je na voljo tudi moka brez glutena. V to skupino uvrščamo ajdovo, koruzno, proseno, riževo, kvinojino, konopljino in tapiokino moko.

Uporaba moke brez glutena

Moka brez glutena, ne glede na to katero vrsto izberemo, je enako dobra kot pšenična moka. Seveda pa je potrebno biti pri pripravi pekovskih izdelkov nekoliko previden, saj gluten vsebuje snov lepek, ki daje kruhu posebno strukturo. Če boste delali kruh iz moke brez glutena, potem bo ta nekoliko bolj zbit in tudi testo bo bolj močnato.

Če se odločite za peko sladic, lahko uporabite tudi moke iz različnih vrst semen, oreščkov in drugih plodov. Zelo priljubljena je mandljeva moka, lešnikova moka, orehova moka ali pa moka iz lanenih semen.

Moka brez glutena vam je na dosegu rok

Medtem ko je bilo še nedolgo nazaj zelo težko dobiti živila brez glutena, in so bili bolniki s celiakijo bolj kot ne prepuščeni samemu sebi, pa je danes ponudba brezglutenskih živil zelo pestra.

Brez težav lahko že v vsaki malce bolje založeni trgovini dobite številne brezglutenske izdelke, med katerimi je tudi moka brez glutena. Prav tako pa lahko poiščete tudi testenine, piškote in druge sladice, ki so izdelane iz brezglutenske moke.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.