Krčne žile so pogost pojav pri starejših ljudeh, v Sloveniji pa jih ima vsaj petina prebivalcev. Seveda obstajajo različne metode in tehnike, ki lahko preprečijo ali krčne žile odpravijo. Poznamo zdravila, kot so Detralex, razne operativne posege, lasersko odstranjevanje krčnih žil in še kaj. Največji vzrok za pojavo krčnih žil je dednost, saj le-te nastanejo zaradi prirejene slabosti venskih sten in zaklopk, krčne žile pa se pojavijo na spodnjih okončinah. Če so krčne žile posledica dedovanja, njihovega nastanka ne moremo preprečiti, lahko pa spremenimo način življenja in to bolezen krepko omilimo.

Seveda pa ne moremo kriviti samo dednosti za nastanek krčnih žil, saj so lahko posledica debelosti, premalo gibanja, neprimernih položajev pri opravljanju vsakodnevnega gibanja ter drugih dejavnikov. Predvsem je problematično nenehno sedenje, vzrok pa so lahko tudi hormonske spremembe, ki širijo stene venskih žil in prav v nosečnosti se vidi, ali bodo osebi krčne žile kasneje predstavljale problem.

Ko smo pri zdravljenju krčnih žil obstajajo različne metode. Nekateri priporočajo kontrastne prhe, in sicer to, da prizadeto območje polivat z res hladno vodo, nato pa preklopite na toplo vodo in to nekajkrat ponovite. Uporabite lahko tudi kompresijske zaveze, dobro pa je, če vsak dan dvignete noge nad višino srca vsaj za pol ure. V pomoč pri zdravljenju vam je lahko tudi spletna lekarna v kateri lahko dobite razna zdravila, premislite pa lahko tudi o kirurških posegih in laserskih operacijah. Več podatkov o ustanovah, kjer se ukvarjajo s takimi kirurškimi posegi lahko izveste preko spleta ali pa prek osebnega zdravnika.