Tablični računalnik ali z drugo besedo tablica je naprava malce večja od vašega pametnega mobilnega telefona, a še vedno dovolj prenosna in zmogljiva, da jo lahko vzamemo s seboj na potovanja in na njih opravljamo resno delo.

Tablice so na trgu že kar nekaj časa, vendar je šele v zadnjih letih tehnologija le teh toliko napredovala, da jih ljudje množično kupujejo. Cene postajajo zelo nizke, tablice pa zelo zmogljive. Današnje tablice se lahko po zmogljivosti z lahkoto primerjajo z računalniki izpred nekaj let. Cene tablic se začnejo že pod 100€, z nekaj dodatki pa jih lahko spremenite v prave pravcate male računalnike. Tablico bi z lahkoto poimenovali tudi žepni računalnik.

Prvi nasvet, ki vam ga bom dal še preden boste tablico kupili je ta, da zanjo kupite tudi ovitek za tablični računalnik. Ker so naprave izdelane tako, da so čimbolj lahke in kompaktne, so tudi zelo krhke, ob manjšem spodrsljaju pa se lahko razbijejo in zabave je konec.

V primeru, da želimo na tablicah opravljati resno delo pa bo potrebna tudi zunanja tipkovnica, na tako tipkovnico boste vaše dokumente spisalo mnogo hitreje, kot na tisto tipkovnico na zaslonu, ki vam prekrije tretjino vidnega polja. Tipkovnice se s tablico običajno povežejo prek BT tehnologije, zato vam s seboj ne bo potrebno vleči odvečnih kablov. Obstajajo pa seveda tudi drugi dodatki o tabličnih računalnikih, a to je tema za kakšen drug članek. Tablice so vsekakor priročne in izvrstne naprave, če veste zakaj jih boste uporabljali.