sodobna kuhinja

Načrtovanje in oblikovanje kuhinje

Vsak prosto v stanovanju ima pomembno vlogo in mora svojo nalogo tudi dobro opravljati. Kako zadovoljni bomo z njim je odvisno od opreme, pa tudi od oblike in podobe prostora. Posebej kritični so ti razmisleki pri načrtovanju kuhinje, saj je to osrčje doma in en izmed prostorov, ki je najbolj izpostavljen redni uporabi. Poleg tega ravno s kuhanjem oziroma domačo pripravo hrane tudi močno vplivamo na kakovost bivanja v stanovanju in splošni življenjski slog – vsekakor ne gre za zanemarljivo nalogo. Veliko pozornosti gre torej nameniti že načrtovanju, oblikovanju in opremljanju prostora, saj si lahko le tako zagotovimo dolgoročno zadovoljstvo pri uporabi kuhinje.

Ključne značilnosti kuhinje

Ni nujno, da bo treba za dober rezultat slediti splošnim smernicam ali modnim trendom. Pametno je oblikovati kuhinjo po naročilu, torej glede na potrebe in želje končnih uporabnikov. Čeprav so sestavljeni kompleti opreme nadvse privlačni in večinoma tudi precej cenejši, se splača investirati v skrbno oblikovanje in premišljeno opremljanje prostora. Še posebej to velja za kuhinje, ki niso pravilno oblikovane. Zelo pomembno je, da opremo prilagodimo optimalnemu poteku dela. Kombiniramo delovne in odlagalne površine, predvidimo dovolj prostora za shranjevanje, hkrati pa že v načrt vključimo vso potrebno kuhinjsko opremo in male gospodinjske aparate. Smiselno je vse prilagoditi funkcionalnosti, tudi podrobnosti – pri vsakdanji uporabi se namreč na dolgi rok hitro izkažejo tudi manjše pomanjkljivosti in sitnosti, ki jih sprva lahko zanemarimo.

Seveda svoje doda tudi dekoracija oziroma podoba prostora, ne smemo pa te pretirano poudarjati na račun funkcionalnosti. Kuhinje morajo biti v vsakem primeru dovolj svetle in prostorne, upoštevati pa je treba tudi posebne razmere, do katerih pride pri redni uporabi – temperaturne spremembe, visoka vlažnost, madeži, vonjave … Gre za prostor, ki ga je precej težko povsem prilagoditi željam glede izgleda, nenazadnje je veliko dela že s tem, da ohranjamo red in čistočo.

https://si.gorenje.com/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja