Najboljša hrana za pred treningom

Želite vaš trening izkoristit kolikor se da? Potem morate pred treningom jesti “pravo” hrano. Čeprav želite omejiti vnos kalorij vam bo hrana, ki jo boste zaužili pred treningom zagotovila dodatno energijo za bolj naporen trening, ki vas bo hitreje pripeljal do rezultatov.

Uživanje primerne hrane pred treningom prav tako pomaga preprečevati nizki sladkor zaradi katerega smo lahko omotični in utrujeni. Zelo pomembno pa je, da ne jemo napačne hrane.

Tukaj je nekaj živil, ki jih lahko zaužijemo v roku ene ure pred treningkom:

Banane
V bananah je veliko prebavljivih ogljikovih hidratovin kalija, ki ohranja delovanje mišic in živčnega sistema. Priporočamo da približno pol ure pred treningom pojeste srednje veliko banano. Srednje velika banana v kombinaciji s  skuto je odlična hrana za jutranjo vadbo.

Oves
V ovesu je veliko vlaknin, zaradi katerih se ogljikovi hidrati postopoma sproščajo. Zaradi enakomernega sproščanja boste imeli dovolj energije čez celotno vadbo. Oves vesbuje tudi vitamin B, ki pomaga spremeniti oglikove hidrate v energijo. Priporočamo eno skodelico 30 minut pred treningom.

Polnozrnat kruh
Rezina polnozrnatnega kruha je dober vir ogljikovih hidratov. Pojejte jo premazano z marmelado ali medom oz. še bolje v kombinaciji s trdo kuhanim jajcem. Priporočamo, da rezino polnozrnatnega kruha zaužijete 45 minut pred vadbo.

Sadni smoothiji
V sadnih smoothijih je veliko ogljikovih hidratov in visoko kakovostnih beljakovin, ter se zelo hitro prebavijo. Poskusite zmešati polovico jogurta z manj maščobami s polovico lončka sadja in enim lončkom sadnega soka.  Tak napitek bo odličen vir energije za vadbo.

Katerih živil se izogibajte
Zapomnite si, da se je mastne hrane potrebno izogibati saj se maščoba razgrajuje zelo počasi, kar vam da občutek sitosti, prav tako pa lahko maščoba povzroči krče. Čeprav so ogljikovi hidrati dobri, jih ni dobro zaužiti v obliki sladkorja. Prav tako ni dobro da pred treningom pojemo preveč. Prehranjevanje pred treningom naj bo samo prigrizek in ne obrok, saj lahko prevelika količina hrane povzroči prebavne motnje, lenobo, slabost ali bruhanje.