kako pravilno hujšati

Nasveti za tekače: tempo teka

Nasveti za tekače poudarjajo predvsem tiste vidike teka, ki so povezani z varnostjo, vendar pa so pomembni tudi tisti nasveti za tekače, ki opozarjajo na pravilno tehniko teka. Če se tudi v odločate, da boste pričeli s tekom, ki je ena izmed najboljših športnih aktivnosti, potem morate pred začetkom teka upoštevati vsaj osnove varnega in zdravega teka.

Športna aktivnost je pomembna tako za zdravje kot za dobro počutje. Znano je, da sta oba med seboj močno povezana in prav tek je eden izmed tistih športov, ki lahko pozitivno vpliva na oba istočasno. Pomembno je, da z nasveti za tekače, ki predstavijo osnove teka, pričnete s tekom zelo postopoma. Najprej pričnite s hitro hojo. Če pred tem niste bili fizično aktivni daljše obdobje, kar pomeni, da ste večino časa presedeli na delovnem mestu in doma na fotelju, potem vam nobeni nasveti za tekače ne bodo svetovali, da pričnite takoj s tekom. Hitra hoja vam bo že dovolj vzdignila srčni utrip, da boste pošteno zadihani. Faza hitre hoje je zelo kratka. Že po dveh ali treh takšnih hitrejših sprehodov boste lahko pričeli s tekom. V tem času se bodo noge učvrstile, sklepi in vezi se bodo prekrvavili, tako da je nastopil čas za tek s počasnejšim tempom.

Običajno nasveti za tekače tempo predstavljajo kot hitrost teka. Za začetnike je najboljši tempo teka tisti, pri katerem se še vedno lahko pogovarjamo. Nekateri temu tempu pravijo kar pogovorni tempo. Bolj kot je tekač napreden, bolj spoznava svoje telo in glede na to, kar ve o sebi, svojih sposobnostih in poznavanju tehnike teka, se lahko sproti odloča, kakšen tempo teka je najbolje vzpostaviti. Za začetnike pa je najbolje, da držijo isti tempo ves čas, pri čemer nasveti za tekače poudarjajo, da se planira dolžina teka. Na tak način je najlažje ohraniti skoraj enakomerni tempo teka.

Tekaško opremo pa najdete tukaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.