Nogomet in njegova priljubljenost

NogometV evropskih državah je nogomet eden izmed najbolj priljubljenih športov. To dokazuje množično navdušenje, ki vključuje tako mlade kot tudi stare generacije. Zelo zanimiv fenomen, ki ga lahko opazimo in predstavlja velik napredek glede na preteklost, je, da postaja nogomet priljubljen šport tudi med žensko populacijo. Pa ne le, da postaja nogomet ženskam zanimiv za spremljanje, ampak se tudi same odločajo za prakticiranje tega zanimivega športa.

Že če pogledamo pri otrocih, je vsaj v Sloveniji nogomet najbolj priljubljen šport. To dokazujejo otroški klubi, ki imajo vsako leto kar velik vpis. Dejansko pa je nogomet zelo zdrav šport in to iz več različnih zornih kotov. Če pogledamo na nogomet kot le ljubiteljsko ukvarjanje, lahko že takoj izpostavimo pomembne pozitivne zdravstvene vidike. Nogomet je šport, ki od igralca zahteva visoko kondicijsko pripravljenost. Igralci morajo biti sposobni preteči velike razdalje v zelo kratkem času. Sicer drži, da je odvisno od vloge na igrišču, koliko bo moral posameznik preteči. Igralci v obrambnih položajih tečejo precej manj kot vezni igralci na sredini igrišča. Nedvomno so ti pod največjimi vzdržljivostnimi izkušnjami.

Z vsakim športom je tako, da bolj kot se ga posameznik loti resno, več bo šport od posameznika zahteval. Nogomet se prav nič ne razlikuje iz tega vidika od drugih športov, nekateri bodo trdili, da od človeka zahteva še nepopisno več. Po prvih letih treninga postane nogomet šele zanimiv. Mladinci igrajo v prvih ligah in trenerji od njih zahtevajo ne le prisotnost na treningih, ampak tudi določene norme, ki jih morajo spoštovati v vsakdanjem življenju. Omejitve imajo pri izbiri hrane, omejene imajo proste večere za zabavo in nasploh se jim prične življenje vrteti okrog treningov. Veliko jih v tem obdobju nogomet opusti, ker niso pripravljeni na žrtve, ki jih zahteva in predstavlja. Nedvomno pa so tisti, ki ostanejo, dobri kandidati za to, da bodo nogomet lahko igrali kdaj tudi profesionalno. Vse za nogomet ponuja tudi superge.si