Ogrevanje je večna dilema in vprašanje kako se ogrevati se poraja marsikomu izmed nas. Načinov je res mnogo večina pa se trudi izbrati tistega, ki je cenovno najbolj ugoden. A ker je izbira na trgu zares ogromna je to precej težko, na voljo so nam konvektorski radijatorji, toplotne črpalke in klimatske naprave, talna gretja na elektriko, centralne peči, ogrevanje na pelete, IR paneli in še bi lahko našteval.

O tem kateri način je najbolj optimalen bi težko govoril saj je lahko nek načini primeren za nekoga, spet za drugega ne. V zadnjih letih postaja precej popularno ogrevanje s toplotnimi črpalkami, za to pa je kar nekaj dobrih razlogov. Toplotne črpalke v okolje spustijo zelo malo ogljikovega dioksida, pa tudi pri ogrevanju so stroški le-tega veliko manjši, kot pri drugih metodah. Temu se lahko zahvalimo zaradi prenosa toplote, saj pri tem ne pride do velike porabe energije. Zelo učinkovita je tudi kombinacija cevnih kolektorjev, zalogovnika in talnega gretja. Kombinacija tega in peči na drva se je v mojem primeru izkazala za najbolj učinkovito in tudi prijazno do okolja, v primerjavi s prejšnjim načinom ogrevanja sem stroške razpolovil.

Za ogrevanje pa nekateri skrbijo tudi na precej nekonvencionalne načine. Oz. ti načini niso ravno neobičajni, samo niso toliko pogosti. Nekateri se ogrevajo s pomočjo klimatskih naprav, ta način je sicer zelo enostaven, vendar zna priti do nekaj več stroškov, kot z drugimi načini. Precej enostavno je tudi že v prvem delu članka omenjeno električno talno gretje, vendar je tudi to stroškovno bolj zajetno.