Nasveti za tekače

Osnovni nasveti za tekače

Preden pričnemo s tekom je pametno, da upoštevamo, kar pravijo nasveti za tekače. Nedvomno drži, da je tek izjemno koristna aktivnost, vendar je potrebno tako kot v vsak šport tudi v tek vstopati premišljeno. Dobri nasveti za tekače lahko marsikomu privarčujejo precej težav, ki nastanejo, če se teka lotimo nepremišljeno. Vsak, ki se teka komaj loteva, je neizkušen. Ne pozna osnov tehnik teka, poleg tega pa ne pozna niti svojih lastnih sposobnosti. Splošni nasveti za tekače vedno opozarjajo, da je potrebno začeti s tekom izjemno počasi. Zavedati se je potrebno, da je neogreto telo precej bolj izpostavljeno možnostim poškodb. Velikokrat se razni zvini stopal zgodijo v začetni fazi teka, ko telo še ni dovolj prožno. Tako imamo na izbiro dve možnosti: bodisi pričnemo z lahkotnim, počasnim tempom teka bodisi si vzamemo nekaj minut za dinamično ogrevanje telesa.

Dobri nasveti za tekače ločijo statično in dinamično ogrevanje. Dinamično ogrevanje pomeni, da telo obremenjujemo v intervalih. Sem spadajo razna kroženja v sklepih, poskoki itn. Statično ogrevanje pa vključuje daljšo obremenitev mišice. Dinamično ogrevanje se uporablja pred začetkom teka ali druge športne aktivnosti, statično pa na koncu aktivnosti, ko se ohlajamo. Nasveti za tekače vedno priporočajo takšen vrsti red, ker smo tako najbolj varni pred poškodbami.

Tek torej začnemo ali tako, da najprej nekaj minut hodimo, da tečemo v počasnem tempu, ali pa da pred tekom izvedemo nekaj vaj za dinamično ogrevanje. Naslednja ključna stvar, na katero opozarjajo vsi dobri nasveti za tekače, je pravilna tehnika teka. Ko se učimo pravilne tehnike moramo imeti v mislih predvsem jedro telesu. Med tekom boke potiskamo navzgor in nato naprej. Medenica mora biti ves čas stabilna oziroma fiksirana. Poleg osredotočenja na jedro telesa, je pomembno, da se kolena med tekom ne zvračajo navznoter. Ti nasveti za tekače so le osnova, vendar lahko na njej zgradimo dobro tehniko teka.

Več