Parkinsonova bolezen je kar redka, vendar zelo težka kronična bolezen, zaenkrat pa zanjo ne obstaja zdravila. Na srečo se ta bolezen razvija počasi, v skoraj vseh primerih pa nastopi po 50. letu. Čeprav je bolezen neozdravljiva, pa je lahko pacientom v veliko pomoč fizioterapija, a o tem malce kasneje.

Ker se bolezen razvija zelo počasi, pa se sprva kaže kot motnje gibanja, največkrat to opazijo drugi, lahko se začnejo tresti tudi okončine, predvsem roke v mirovanju. To stanje se sicer ne opazi, ko so roke aktivne, opazi se šele takrat, ko roke mirujejo. Bolezen počasi napreduje, začenjajo se težave pri zapenjanju gumbov, pisanju in podobno. Pešanje umskih sposobnosti se pojavi šele kasneje, ko bolezen že napreduje, čeprav lahko bolniki na pogled delujejo togi, jim možgani še vedno bistro delujejo.

Imajo pa tudi nekatere druge bolezni podobne simptome, zato za pravo diagnozo potreben klinični pregled. Pa se vrnimo še k fizioterapiji in Parkinsonovi bolezni. Fizioterapija Ljubljana vam je lahko v veliko pomoč pri okrevanju in izboljšanju motoričnih sposobnosti, ko te že opešajo. Velikokrat pacienti niso zmožni hoditi, po fizioterapiji pa lahko hodijo celo sami. Fizioterapija vam lahko izboljša ravnotežje, z njo lahko dosegate daljše korake, premagujete daljše razdalje, uporabljate manj pripomočkov, lažje lahko hodite po stopnicah, samostojno vstajate in še kaj.

Običajno vam napotnico na fizioterapijo predpiše osebni zdravnik, za tiste, ki pa so nepokretni, pa obstaja tudi fizioterapija na domu, ta je na žalost zaenkrat samo samoplačniška, kaj več o fizioterapiji na domu pa v katerem drugem članku.