Pogradi so prava fantazija za vaše malčke. Z njimi prihranite prostor in obenem omogočite najmlajšim dodaten prostor za igro. Pri nakupu naj zato sodelujejo tudi otroci. Skupaj z vami naj izbirajo pravi stil, velikost, razporeditev elementov in splošni dizajn. Postelja mora biti varna, vzdržljiva in všečna. Priporočamo vam, da izberete multifunkcionalno ležišče. Pri tem boste združili posteljo, omaro in mizo. Na en del sobe tako namestite posteljo, ki naj bo z mostom povezana na omaro za oblačila. Na vrhu mostu lahko odlagate različne stvari, pod njim pa namestite mizico in stole.

Najprej izmerite sobo in narišite načrt postavitve

Preden se odločite za nakup, najprej izmerite prostor in predvidite, kolikšno površino lahko zasedajo pogradi. Izmeritev vam bo pomagala tudi pri določanju stila postelje. Prostor ne sme biti prenasičen s pohištvom in klavstrofobičen. Upoštevajte tudi, da pograd potrebuje stopnice oziroma lestev. Izmerite tako površino tal in sten, kot tudi višino stropa. Pogradi ne smejo biti previsoki, saj bo drugače malček nenehno udarjal z glavo vanj. Pustite vsaj pol metra prostora med posteljo in stropom.

Določite tip postelje

Obstaja obilo različnih dimenzij, modelov in dizajnov pogradov. Preučite velikost prostora in pri izbiri upoštevajte tudi mnenje vaših otrok. Izbirajte na primer med klasičnim pogradom z dvema ležiščema, ležiščem v obliki črke L, kompozicijo z eno posteljo in eno zofo, trinadstropno konstrukcijo in podobno. Izbira je resnično odvisna zgolj od razpoložljivega prostora in vaših preferenc. Ker bodo vaši otroci gotovo imeli kdaj kakšnega prijatelja na obisku, je priporočljivo, da imajo nekje v sobi možnost nastavitve dodatnega ležišča.

Posebni dodatki

Klasične pograde nadomeščajo večje in bolj masivne stvaritve, ki zasedajo najmanj polovico sobe. Vedno lahko dodate kakšen tobogan, šotor, koš za košarko, prostor za igrače ter podobno. Na spodnji strani dodajte tudi dodatne omarice in predalnike za shranjevanje oblačil in drugih malenkosti. Dodate lahko tudi knjižne police ali pa regale, ki so primarno namenjeni dnevnim sobam.