Prehrana športnika je osnovna potreba in pogoj za doseganje rezultatov. Prehrana športnika mora hkrati zagotoviti vse potrebno za delovanje organizma med nastopom ali treningom ter hkrati čim manj obremenjevati organizem. Delovanje mišic, možganov in celotnega sistema na splošno zagotavlja srce, ki s kisikom obogateno kri pošilja preko žil do porabnikov.

Časovni intervali prehranjevanja

Uživanje hrane ali pijače pred, med in po nastopih se mora čim prej spremeniti v učinke. Pred in po nastopih je prehrana športnika bolj enostavna, kot prehrana športnika med nastopi oziroma tekmami.

Med nastopi je telo v gibanju, pred in po nastopih pa v mirovanju oziroma je bistveno manj aktivno. Zato mora prehrana športnika med gibanjem upoštevati motenost procesa z številnimi aktivnostmi. Na zahtevnost prehranjevanja med gibanjem nas opozarjajo številne bolečine in težave, pogosto so povezane z želodcem ter presnovo na sploh. Športnik namesto potrebne energije in drugega potrebnega, začuti bolečine, pomanjkanje energije in podobno. Poleg bolečin in drugih težav je prehrana športnika obremenjena z pravilnim količinskim in časovnim nadomeščanjem porabljenega.

prehrana športnika naj bo raznolika

Prehrana športnika mora biti količinsko ustrezna in redna

Pri konstantnih in ponavljajočih se aktivnostih si športniki pogosto pomagajo z jemanjem ustrezne količine hrane ali tekočine v določenih časovnih intervalih. Predvsem pa mora biti prehrana športnika med aktivnostjo zagotovljena pred pomanjkanjem ali prvimi znaki pomanjkanja. Takrat je v večini primerov že prepozno, škoda je že povzročena. Zato mora biti prehrana športnika med vadbo izvedena še predno se pojavljajo znaki pomanjkanja. Pravilni čas oziroma interval določajo športniki ali rekreativci na različne načine.

Nekateri preprosto po določenem času zaužijejo hrano in tekočino ter jemanje po potrebi ponavljajo v enakomernih intervalih. Praktično to lahko pomeni vsake pol ure, vsako uro ali ustrezno drugo časovno enoto. Določena časovna enota je po potrebi prilagojena, glede na predvideno ali izvedeno večjo oziroma drugačno obremenitvijo. Praktično predvidena večja obremenitev zahteva, da se izvede prehrana športnika ustrezno prej ter v večji količini primerno ustrezni količini.

prehrana