Prehranski nasveti za hitrejšo rast mišic

Ni pomembno kako dolgo se ukvarjate z fitnesom in koliko ste v njem že dosegli, pravilna prehrana je ključ do uspeha. Dvigovanje uteži spodbuja vaše telo da zraste večje in močnejše, vendar potrebujete pravilno prehrano, da se to sploh lahko zgodi. Lahko se trudite do onemoglosti in brez pravilne prehrane, bo vaš uspeh minimalen. Zato vam predstavljamo 3 prehranske trike, ki vam bodo pomagali pridobiti mišice hitreje.

Pravilni ogljikovi hidrati, ob pravem času

Verjetno že poznate najboljši izvor ogljikovih hidratov (oves, riž,…) vse fitnes revije ponavaljajo to zgodbo v vsakem članku. In res je, ta hrana je odlična, da pridobite energijo in se regenerirate. Kakorkoli, da hidrate uživate ob pravem času, je zelo pomembno za pridobitev veliko mišic in malo maščobe. Da hidrate uživamo ob pravem času je pomembno zato, ker le ti povzročijo izločanje inzulina v vašem telesu – hormona, ki lahko povzroči ali neverjetno mišično ras, ali pa hitro nabiranje maščobe. Hidrate morate uživati, ko je vaše telo v primernem stanju, da se le ta hormon porabi za rast in regeneracijo in ne za rezervo. Najprimernejši čas za to je pred in po naporni vadbi.

Obroki, ki jih uživate pred treningom, naj boto bogati z škrobom, takšnim, ki ga najdemo v krompirju. Morda bi k obroku želeli dodati tudi nekaj zdravih maščob, da upočasnite prebavljanje inzulina. Po treningu, uživajte škrob in sladkorje, da ustvarite nivoje inzulina. Ko so vaše mišice uničene od težkega treninga, inzulin povzroči, da vaše telo uporabi ogljikove hidrate za regeneracijo in ne za rast.

Izven pred in povadbenega obdobja, je najbolje da se izogibate škroba, tudi pri zajtrku. Če boste raven vašega inzulina držali nizko skozi večino dneva, boste vašemu telesu omogočili, da za energijo porablja večinoma maščobo.

Manj proteinov?

Čeprav večina ljudi, ki se ukvarja s fitnesom večinoma uživa proteine, nekateri pretiravajo. 150 kilogramski bodybuilder mogoče potrebuje 450gramov proteinov na dan, ampak začetnik ali rekreativec, tega vsekakor ne potrebuje. Natančneje, vnašanje tolikšne količine proteinov, preprečuje da bi dobili dovolj ogljikovih hidratov in maščob za optimalno mišično rast in energijo.

Odličen račun za vnašanje proteinov je 1 gram na kilogram teže, če jeste veliko več kot to in kljub temu ne pridobivate mišične mase, poskušajte zmanjšati vnos proteinov in povečati vnost ostale prehrane. V nasprotju s tem kar menijo nekateri bodybuilderji, vas nekaj več ogljikov hidratov ne bo naredilo debele.

Če smo natančni, je lahko dodatna energija, ki jo dobite iz ogljikovih hidratov prav to kar potrebujete, da izboljšate svoje treinge in izboljšate regeneracijo. Niso vse kalorije enake in vnašanje prevelike količine proteinov ne more nadomestiti ostale prehrane. Čeprav bi uživali 3kg mesa vsak dan, bi bili kljub temu utrujeni, če ne bi vnesli nekaj ogljikovih hidratov. Nekateri profesionalci vse to peljejo v ekstreme, vendar je lahko uravnovešenje vaše prehrane točno to kar potrebujete.

Občasno postenje

Pozabite na stereotipe o obrokih na vsake 3 ure. To morda deluje na določenih ljudeh, vednar je nepraktično za večino ljudi z napornimi urniki. Če smo natančni, so lahko manj pogosti obroki boljši za pridobivanje mišične mase.

Če pridobivate samo maščobo in nič mišične mase, dajte občasnim večjim obrokom priložnost. Namesto tega, da razporedite vnos hrane skozi cel dan, naredite urnik v katerem boste vnesli vse svoje kalorije v priližno 8 urah. Prepričajte se, da vaš prehrambeni urnik vsebuje tudi pred in povadbena obdobja. Večina ljudi, ki uporalbja tak način prehranjevanja, izvede svoj trening zvečer, ampak vi ga lahko izvedete tudi zjutraj, če vam tako bol ugaja.

S tem, ko omejite vnos hrane samo na 8 urno obdobje, povečate vaš nočen post daleč v dnevne ure. To omogoča vašemu telesu, da lahko lažje pokuri vse maščobe, ki so morda ostale med večjimi obroki za mišično rast. Raziskave prav tako namigujejo, da lahko ti kratki posti povzročijo, da vaše telo bolj učinkovito porabi kalorije za mišično rast, takrat ko jeste.