V tem članku bom govoril o dveh sestavinah, ki sta sicer naravno prisotni v našem telesu ampak ne v zadostni količini. Govorili bomo o probiotikih in pa hialuronski kislini.

Hialuronska kislina je naravna sestavina našega telesa, največ se je nahaja v vezivnih in živčnih tkivih ter sklepih, najdemo pa jo tudi v koži, okoli očesnih zrkel in še marsikje.Kot sem že rekel, največ jo je v okolici človeških sklepov, tam se pojavlja kot sinovialna tekočina, njena naloga je podmazovanje sklepov, ta tekočina pa je znana kot najbolj spolzka snov na svetu.

Posebnost hialuronske kisline je ogromna sposobnost zadrževanja vode glede na lastno težo. V človeškem telesu ima predvsem nalogo mazanja sklepov in vračanja elastičnosti človeškega tkiva ter kože. Hialuronsko kislino dandanes uporabljamo pri veliko različnih procesih v zdravstvu, pogosto pa je uporabljena tudi v kozmetičnih izdelkih.

Probiotiki pa so za človeško telo koristni mikroorganizmi, telo jih proizvaja samo, najdemo pa jih v črevesju. Kot sem že rekel, jih telo proizvaja samo, vendar v ne zadostni količini. V telo jih lahko vnašamo kot prehranski dodatek ali pa s pomočjo prehrane. Največ probiotikov vsebujejo jogurti in mlečni izdelki. Probiotiki uravnavajo delovanje človeškega prebavnega sistema in so koristni pri marsikateri bolezni in povečevanju imunske odpornosti telesa. Z omenjenima dvema živiloma si lahko krepko izboljšate kvaliteto življenja če jih jemljete v večjih koncentracijah, te enostavno vzemite v obliki naravnega prehranskega dodatka.