Oblačila za pohodništvo

Rezervna oblačila za pohodništvo

Oblačila za pohodništvo je potrebno izbirati glede na težavnost poti, na katero se odpravljamo. Zelo pogosta napaka neizkušenih gornikov je, da podcenijo težavnost poti in s seboj odnesejo precej manj potrebne opreme, kot se izkaže, da bi je dejansko potrebovali. Zelo pomembno je, da imamo vedno ob sebi rezervna in dodatna oblačila za pohodništvo. Kadar pridemo na vrh poti, se običajno odpočijemo, takrat se prične telo ohlajati in če je bila pot naporna, imamo tudi nekoliko preznojena oblačila za pohodništvo, ki se nahajajo na telesu. S časom nam prične postajati mraz in zato se je potrebno preobleči v sveža, suha oblačila za pohodništvo.

V primeru, da imamo sodobnejša oblačila za pohodništvo, ki temeljijo na umetnih funkcijskih materialih, ki dobro oddajajo vlago iz notranjosti v zunanjost, se ti problemi drastično zmanjšajo. Vendar pa je vselej potrebno imeti dodatna oblačila za pohodništvo, če se izkaže, da temperature padejo pod napovedjo. Na vremensko napoved se nikoli ne moremo stoodstotno zanesti, saj je vreme v hribih še posebej spremenljivo. Topla oblačila za pohodništvo je potrebno s seboj odnesti tudi poleti, če je nadmorska višina poti visoka.

Izkušeni hribolazci ne porabljajo le dvojna oblačila za pohodništvo, kratko majico in debelo bundo, ampak uporabljajo več slojev oblačil. S tem, ko dodajajo različne sloje, dosežejo boljši toplotni efekt, poleg tega pa se bolj nadzorovano slačijo oziroma oblačijo glede na potrebe, na katere vplivajo zunanje razmere. Navsezadnje pa je potrebno upoštevati, da morajo biti oblačila za pohodništvo lahka, saj na dolgi poti šteje prav vsak gram dodatne teže.