Vemo, da kalup na splošno predstavlja najbolj enostaven način izdelave majhnih dekoracij za okrasitev tort, peciv, slaščic ter podobno. Uporabljamo pa jih tudi pri izdelavi obeskov, magnetov, brošk in drugih podobnih ustvarjalnih izdelkov.

Kalupi iz silikona so znani po tem, da so varni tudi za delo s hrano, zato so kot taki primerni tudi za vlivanje ter vtisovanje živilskih izdelkov. Pri tem mislimo predvsem na čokoladne izdelke, sladkorne mase ter podobno.

Silikonski kalupi pa se zelo pogosto uporabljajo tudi za vtisovanje gline, modelirnih mas, polimernih glin ter tudi za vlivanje keramičnih prahov.

Na kaj moramo biti predvsem pozorni?

Silikonski kalupi so torej res vsestranski za uporabo. Uporabljamo jih skorajda že na vseh področjih, tudi v avtomobilski industriji ter v gradbeništvu. Večina od nas pa se je z njimi zagotovo srečala prav v gospodinjstvu. Pri njihovi uporabi pa je vendarle potrebno paziti na nekaj malenkosti. Strokovnjaki nas na primer opozarjajo, da isti kalup, v katerega smo vlivali določeno umetno maso, v nadaljevanju ne smemo uporabljati tudi za vlivanje živilskih izdelkov.

Silikonski kalupi so sicer povsem varni za uporabo v pečici in tudi za pranje v pomivalnem stroju. Vročinsko so odporni v naslednjem razponu: od – 20 stopinj Celzija do 220 stopinj Celzija.

Najboljši vtis z njimi pa si zagotovimo tako, da preprosto vlijemo izbrani model v kalup in nato počakamo, da se ta popolnoma strdi. Material po sušenju pa enostavno odstranimo iz kalupa.

Silikonski kalupi so torej poznana in zelo uporabna stvar. Za veliko več informacij pa se lahko kadar koli obrnemo tudi na določena spletna mesta, ki nam ponujajo še mnoge druge številne informacije v povezavi s tovrstnimi kalupi.