Smučarske počitnice so prijeten način oddiha . Doživetje je posebno intenzivno za vse ljudi, ki živijo v krajih, kateri so pravo nasprotje deželam z obilico snega.

Iz zgodovine vemo, da smučarske počitnice alternativa oddihu v mesecih brez snežne odeje. Za lokalno prebivalstvo, ki živi na območju smučarskih središč so smučarske počitnice predstavljale dodano vrednost in prijeten priboljšek k družinskem proračunu. Smučarske počitnice so kot nadgradnja počitnic nastale, kot izhod iz pred stoletji umazanih in onesnaženih mest. Premožni ljudje, ki so si takrat smučarske počitnice ali počitnice v mesecih brez snežne odeje lahko privoščili so bili premožni. Posebno doživetje je takrat predstavljala sama vožnja do letoviških centrov. Žleznica in vlak je svoj čas veljal za pravo atrakcijo, zato ne preseneča navdušenje takratnih potnikov nad vožnjo samo. Povezava, ki se je v alpskih deželah z izgradnjo železniške proge ustvarila, je svoj čas predstavljal najhitrejši kopenski način prevoza. Nekatere alpske dežele so z gradnjo železniškega omrežja zelo napredovala, enako velja za počitniške kraje bodisi ob morju, kot v gorskih predelih. Mnoga letovišča svojo zgodovino in začetke temeljijo na izgradnji železniške proge in postaje v neposredni bližini. Mnogi vodniki, ki so priporočali in omenjali potovanje z železnico so še za današnje čase zanimivi in atraktivni. Bodisi za pogled nazaj, bodisi za ponovitev izkušnje naših prednikov. Veliko objektov, hotelov in drugih počitniških zmogljivosti je turistom na voljo še danes, mnogi izmed njih v zgledno obnovljeni s povrnjenim bliščem izpred stoletja ali več. Podobno velja za vse drugo, kar so stari počitniški vodniki bralcem priporočali. Stoletna razlika je kvečjemu spremenil nekaj pritiklin vsakdanjika, mnoge kulturne in naravne znamenitosti pa so ostale do današnjih dni praktično nespremenjene.

Smučarske počitnice so se podobno začele razvijati z razvojem turizma ter splošnega napredka. Povezave in infrastruktura je smučarske počitnice od domene premožnih in bogatih do današnjih dni spremenila v dostopne za veliko večje množice.