Srčno popuščanje je srčna bolezen . Srce ima za poglavitno nalogo črpanje krvi v vse dele telesa. Srčno popuščanje nastane, ko srce več ni sposobno načrpati optimalne količine krvi. Optimalna količina krvi, katero srce mora načrpati je pomembno za delovanje človeškega telesa. Vzrokov za nastanek je več. Najpogostejša vzroka za srčno popuščanje sta povišan krvni tlak in koronarna bolezen srca. Povišan krvni tlak je posledica arterijske hipertenzije, drugi najpogostejši vzrok zaradi katerega nastane srčno popuščanje pa je zoženje koronarnih arterij. V primeru, ko se koronarne arterije zožijo srčna mišica nima zagotovljene optimalne količine krvi. Premajhna količina krvi pa pomeni, da srčna mišica nima zagotovljenih optimalnih pogojev za delovanje.

Srčno popuščanje nastane tudi iz drugih razlogov. Drugi razlogi iz katerih nastane srčno popuščanje so virusna obolenja srčne mišice, bolezni srčnih zaklopk. Srčno popuščanje lahko nastane tudi zaradi prekomernega uživanja alkoholnih pijač. Večkrat za srčno popuščanje ni jasnega vzroka. V takih primerih se velikokrat vzroke pripiše prirojenosti. V primeru prirojenosti napak govorimo o idiopatskih kardiomiopatijah. Napake prirojenosti se kažejo v razširjenem, togem ali zadebeljenem srcu.

Premalo krvi v posameznih organih ali srčno popuščanje nastopi v primeru, ko srce zaradi popuščanja ne mora načrpati optimalne količine krvi obogatene s kisikom. Optimalno količino krvi srce obogati v sodelovanju z pljuči, ter jo takšno, obogateno z kisikom pošlje po celem telesu. Pljuča , njihova okvara, nepravilno delovanje in napake, so velikokrat vzrok za srčno popuščanje. Težka sapa se odraža kot posledica zastoja krvi v pljučih. Zastoj krvi v pljučih nastane zaradi prevelikega napora, kateremu je izpostavljeno človeško telo. Težje oblike nastopijo tudi v primeru človekovega mirovanja. Najhitrejša pomoč težke sape je zmanjšanje ali prenehanje aktivnosti, pomoč lahko nudi tudi dvignjeno vzglavje. Srčno popuščanje se lahko kaže tudi v zatekanju jeter in nog. V obeh primerih kri zaostaja.

Srčno popuščanje lahko nastane tudi zaradi nepravilnega jemanja zdravil.