Arhiv Značk: gradnja

Energijsko varčne hiše se ponašajo z marsičim

Vedno več družin se odloči za tako imenovane varčne hiše. Z izbiro katere koli EKO hiše lahko že isti trenutek vplivamo na boljšo prihodnost. S tako gradnjo direktno zmanjšamo emisije ogljikovega dioksida ter tudi porabo fosilnih energetskih virov. Pri tem namreč izkoriščamo tudi alternativne vire energije, predvsem zrak ter sonce. Energijsko varčne hiše nam prav tako omogočajo, da lahko prav v celoti uresničimo svoje želje po obliki in tudi po zunanjem videzu. Tovrstna gradnja nam namreč dopušča izjemno veliko možnosti.

Tako imenovane EKO hiše morajo zadoščati določenim kriterijem
Vprašamo se, katera hiša je v resnici varčna. Strokovnjaki pravijo, da je varčna hiša tista hiša, ki zadošča vsem kriterijem, ki jih postavlja tako imenovani Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije.

Toplotna izolativnost ter ogrevanje
Energijsko varčne hiše so znane po tem, da imajo visoko toplotno izolativnost. To v praksi pomeni nižje stroške ogrevanja ali hlajenja ter tudi kakovostno zaščito. Poleti seveda pred toploto, pozimi pa pred mrazom. Ugodno bivalno klimo pa v varčni hiši lahko dosežemo z izbranim sistemom za ogrevanje. Tu pogosto mislimo na plinske peči, kamine, talno ogrevanje ter podobno. Energijsko varčne hiše morajo četrtino energije za ogrevanje pridobiti iz alternativnih virov. Najboljša možna izbira so seveda sončni kolektorji ali pa toplotna črpalka za sanitarno vodo. Ta namreč zagotavlja udobje tople vode čez vse leto.
Energijsko varčne hiše torej postajajo vedno bolj priljubljene, saj se ljudje še kako dobro zavedamo, kaj nas čaka v bližnji prihodnosti, če se tudi sami ne bomo hitro podvizali ter ukrepali. Več o njih pa si preberite na spletni strani enega izmed izdelovalcev teh hiš, najdete ga tukaj http://www.aplushisa.si/.