Arhiv Značk: hrana

Hrana na Hrvaškem, gurmanski užitki

Hrana na Hrvaškem so gurmanski užitki.

Turistična dežela je poleg dobrih lokacij in pestrega počitniškega vsakdanjika zaznamovana z dobro hrano in pijačo. Hrana na Hrvaškem se prilagaja tako lokalnim, kot tujim prehranskim navadam. Gostje lahko izbirajo kakšna bo njihova hrana na Hrvaškem. Zdrave prehranske navade hrana na Hrvaškem lahko brez težav zagotovi. Mnoga turistična naselja, so z lokacijo in ribiško tradicijo zagotovilo, da je hrana na Hrvaškem zdrava in odlična. Sveže ulovljena morska hrana na Hrvaškem je cenjena pri mnogih obiskovalcih. Morska
hrana na Hrvaškem jih prepričuje, da je dežela že samo zaradi gurmanskih užitkov vredna obiska. Vedno znova si želijo ponovitve, velikokrat svojo izkušnjo priporočijo sorodnikom, prijateljem in znancem. Morska hrana sodi v okvir svetovno znanega trenda odličnih prehranskih navad Mediterana. Hrvaška jih sledi z naravnimi danostmi, na drugi strani bogata zgodovina pomorstva zagotavlja navezanost na vsakdanjik Mediterana. Na Hrvaškem je poleg tega moč okušati tudi druge tipe kuhinj. Kot odlična turistična dežela zna ustreči vsem prehranskih navadam, od klasičnih do sodobnih. Ker je Hrvaška geografsko pestra in raznolika, so temu primerno raznolike kuhinje. Po sodobnih prometnicah se je tako možno v kratkem času odpeljati do drugačnega geografskega tipa in temu primerno drugačnega okolja. Katerega vedno zaznamuje tudi kuhinja, ki je prilagojena naravnim danostim in kulturi lokalnega prebivalstva. Gurmanski užitkarji ne bodo dvakrat pomislili, ampak hitro povprašali po lokalnih jedeh in pijačah, ter se na ta način obogatili z izkušnjo in spoznanjem več. V nekaterih primerih je mogoče celo gurmanske kontraste uživati. Mnogi kuharji se v turistična naselja preselijo med sezono, kjer opravljajo svojo poklicno aktivnost. Ker prihajajo iz drugega okolja, lahko gostom ponudijo njim domačo in ljubo kulinarično izkušnjo. Tako je mogoče imeti tudi izkušnjo iz drugih krajev, kar je posebnost, ki jo gurmanski užitkarji že posebno cenijo.

Hrana na Hrvaškem je množica okusov, katere ne gre zamuditi.

Hrana, ki je pri hujšanju prepovedana

Če želimo shujšati, moramo uživati samo kvalitetno in zdravo hrano, vendar je včasih težko ločiti dobro hrano od slabe. Posebaj težko je lahko, če si želite da je. Najboljša dieta vsebuje naslednjo hrano. Sveža zdrava hrana s čim manj sestavinami. Razlaga? Jabolko vsebuje eno glavno sestavino: Jabolko. Na drugi strani pa kosmiči z jabolki vsebujejo sladkor, aditive, cel seznam kemikalij in nekaj malega jabolk. Sedaj razumete?

Hrana, ki jo potrebno črtati z seznama

Še vseeno pa veliko raje vidim da jeste kosmiče z jabolki kot naslednjo hrano. Če želite kadarkoli izgubiti te odvečne kilograme morate naslednjo hrano črtati iz vašega jedilnika. Za vedno.

Pomfri in čips- Če želite shujšati se morate apsolutno izogibati tega. Vem, da pravijo da je vse dobro v zmernih količinah. Napaka. Ne samo, da so ti prigrizki narejeni iz samega škroba, ponavadi vsebujejo še kemijske konzervanse in so narejeni na olju. Ko zagledate takšno hrano pojdite vstran.
Hitro hrano- Kot veste maščobe nimajo nekega drugega pomena kot da znižujejo vaš dober holesterol in povečujejo slabega. Z drugimi besedami, je ta hrana dobra za vas le, če želite srčni infarkt.
Zmrznjeno dietno hrano – Ta hrana vsebuje toliko konzervansov, da je boljše da je niti ne pogledate. Poleg tega ima sveže pečen piščanec 10 krat boljši okus.
Bel kruh, hrano z barvili ali na kakeršen koli način oplemeniteno hrano- Tu je razlog, zakaj ljudje z sladkorno boleznijo ne smejo jesti belega kruha. Bel kruh nima čisto nobene prehrambene vrednosti. Kakorkoli, telo ga pretvori v sladkor, ko pride v krvni obtok, kar pomeni, da je približno enako, če jeste torto ali pa sendvič z belim kruhom. Takšna hrana je prehransko nepotrebna poleg tega pa vas naredi debele.

Če boste to hrano držali izven svojega jedilnika in uživali hrano z sestavinami, ki jih dejansko poznate, boste dosegli svoje cilje. Kmalu boste vsem kazali le še svoje izklesano telo.

 

Najboljša hrana za pred treningom

Želite vaš trening izkoristit kolikor se da? Potem morate pred treningom jesti “pravo” hrano. Čeprav želite omejiti vnos kalorij vam bo hrana, ki jo boste zaužili pred treningom zagotovila dodatno energijo za bolj naporen trening, ki vas bo hitreje pripeljal do rezultatov.

Uživanje primerne hrane pred treningom prav tako pomaga preprečevati nizki sladkor zaradi katerega smo lahko omotični in utrujeni. Zelo pomembno pa je, da ne jemo napačne hrane.

Tukaj je nekaj živil, ki jih lahko zaužijemo v roku ene ure pred treningkom:

Banane
V bananah je veliko prebavljivih ogljikovih hidratovin kalija, ki ohranja delovanje mišic in živčnega sistema. Priporočamo da približno pol ure pred treningom pojeste srednje veliko banano. Srednje velika banana v kombinaciji s  skuto je odlična hrana za jutranjo vadbo.

Oves
V ovesu je veliko vlaknin, zaradi katerih se ogljikovi hidrati postopoma sproščajo. Zaradi enakomernega sproščanja boste imeli dovolj energije čez celotno vadbo. Oves vesbuje tudi vitamin B, ki pomaga spremeniti oglikove hidrate v energijo. Priporočamo eno skodelico 30 minut pred treningom.

Polnozrnat kruh
Rezina polnozrnatnega kruha je dober vir ogljikovih hidratov. Pojejte jo premazano z marmelado ali medom oz. še bolje v kombinaciji s trdo kuhanim jajcem. Priporočamo, da rezino polnozrnatnega kruha zaužijete 45 minut pred vadbo.

Sadni smoothiji
V sadnih smoothijih je veliko ogljikovih hidratov in visoko kakovostnih beljakovin, ter se zelo hitro prebavijo. Poskusite zmešati polovico jogurta z manj maščobami s polovico lončka sadja in enim lončkom sadnega soka.  Tak napitek bo odličen vir energije za vadbo.

Katerih živil se izogibajte
Zapomnite si, da se je mastne hrane potrebno izogibati saj se maščoba razgrajuje zelo počasi, kar vam da občutek sitosti, prav tako pa lahko maščoba povzroči krče. Čeprav so ogljikovi hidrati dobri, jih ni dobro zaužiti v obliki sladkorja. Prav tako ni dobro da pred treningom pojemo preveč. Prehranjevanje pred treningom naj bo samo prigrizek in ne obrok, saj lahko prevelika količina hrane povzroči prebavne motnje, lenobo, slabost ali bruhanje.