Arhiv Značk: hujšanje

Kako hitro hujšanje še pride v poštev?

Pogosto se zgodi, da moramo v relativno kratkem času močno shujšati. Predvsem se to pripeti v mesecih pred poroko, pred maturantskim plesom, morda pa kar vsako leto pred poletnim odhodom na morje. V tem času je hitro hujšanje nadvse priljubljeno, pravzaprav gre za edino opcijo, saj časa preprosto ni. A seveda obstajajo omejitve – v tednu dni ni mogoče izgubiti 10 kilogramov, ne glede na to, kaj obljubljajo razne shujševalne kure in naprave za hujšanje, ki se prodajajo v mamljivih oglasih. Pri hujšanju je marsikaj prelepo, da bi bilo resnično, to pa velja predvsem o obljubah pri hitrem hujšanju.

Hujšanje naj bo zdravo.

Znanost hitrega hujšanja

Za hujšanje mora telo porabiti energijo, ki v zalogah dodaja kilograme. En kilogram telesne teže shranjuje približno 7700 kcal energije, to seveda velja za odvečno telesno težo, ne za kilograme, ki jih predstavljajo kosti, organi in druge nepogrešljive komponente telesa. Da bi torej izgubili en kilogram, mora telo porabiti 7700 kcal energije. Poraba odraslega človeka je v enem dnevu okoli 2000 kcal, torej bi kilogram telesne teže izgubili v štirih dneh. Takšno hitro hujšanje pa obstaja le v abstraktnem svetu številk, v praksi moramo prišteti še vnos energije, ki jo dobimo s hrano, upoštevati pa moramo tudi omejitve, ki jih telo postavlja pri ekstremnem kaloričnem primanjkljaju.

Za varno in zdravo hujšanje se priporoča primanjkljaj okoli 500 kcal dnevno, torej bi za en kilogram potrebovali približno dva tedna hujšanja. Je to dovolj hitro hujšanje? Vsekakor gre za najbolj zdravo in uspešno hujšanje. Pri večjem primanjkljaju se namreč pojavijo težave. Čeprav se morda zdi mamljivo, da bi štiri dni stradali in izgubili cel kilogram odvečne telesne teže, se to ne bo zgodilo – ob pretiranem primanjkljaju bo telo obrambno reagiralo, shranilo energijske zaloge in upočasnilo svoje delovanje. Namesto izgube telesne teže se bodo zaloge kopičile, nekaj izgub bo le pri mišični masi. Kliknite na stran lineasnella.si , ter si preberite več o zdravi prehrani ter hujšanju.

Za zdravo hujšanje potrebujete tudi pravo hrano

Se zavedate, da bi morali izgubiti nekaj kilogramov, pa vsaj malo pazite na to, da ne uživate ravno sladkarij in pa slanih prigrizkov in ne uživate ravno tiste čisto nezdrave prehrane kot so hamburgerji s številnimi prelivi, pa se kilogrami sicer ne nabirajo več, vendar pa jih tudi zgubljate ne?

Napaka, ki jo dela večina ljudi, saj zdravo hujšanje ni samo to, da ne uživate ravno nezdrave hrane, ampak tudi to, da uživate pravo, zdravo hrano. Vendar pa se velikokrat zgodi, da ljudje naletijo na težavo, da niti ne vedo, kakšen je zdrav način prehranjevanja in zato tudi posledično ne, kakšno je zdravo hujšanje.

hujšanje v trebuh
Izbor živil je pomemben pri izgubi teže

Zdravo hujšanje zahteva čim bolj polnozrnato prehrano in pa jedi brez sladkorja z veliko vlakninami in vitamini

Ste to že tolikokrat slišali in prebrali, da vam gre že na živce? No, pa poglejmo, kakšno je torej zdravo hujšanje s pravilno prehrano. Torej, v prehrani so najbolj pomembne vlaknine. Veliko prevečkrat pozabljamo nanje, češ da povzročajo potem bolečine v črevesju. Vendar pa, poznate indijski trpotec, ki ima bistveno več vlaknin kot pa kakšen fižol, kar je za zdravo hujšanje izrednega pomena? Veste, da je za zjutraj granola, kosmiči, kakav in pa kokos, po možnosti tudi goji jagode ali pa brusnice z jogurtom ali pa mlekom idealen zajtrk? Veste, da je smiselno uživati pred kosilom tudi kakšno sadje, še posebej so dobri citrusi? Potem za kosilo se nikar ne izogibajte mesu ali pa polnozrnatim testeninam, le uporabite čim več tudi zelenjave in pa solate, ki ji po možnosti primešajte pravilna semena. Seveda, poskrbite lahko tudi za to, da se po kosilu še vedno posladkate, le namesto sladkorja uporabite naravna sladila kot je npr. stevia.

Torej, če si želite zdravo hujšanje, najprej zavijte v trgovino z zdravo hrano, povprašajte za vse nasvete in prav gotovo vam bodo svetovali in čisto vse povedali, kaj je dobro s čim kombinirati in kaj tudi kdaj zaužiti.

Kako shujšati v trebuh je aktualno vprašanje sodobnega časa

Kako shujšati v trebuh je aktualno vprašanje sodobnega časa. Vprašanje kako shujšati v trebuh, si pogosto zastavljamo ob zavedanju poslabšanega izgleda telesa. Na drugi strani imamo velikokrat pred očmi osebe iste starosti, ki težav s prekomerno telesno težo nimajo. Še bolj očitno pa postane vprašanje kako shujšati v trebuh ob ogledu lepotnih idealov. Lepotni ideali so osebe, ki popolno postavo prikazujejo v reklamnih spotih ali na razne načine.

Hujšanje v trebuh je vedno aktualno vprašanje

Izklesana postava po lastni meri

Pojem izklesana postava je danes kot vprašanje kako shujšati v trebuh pogosto napačno dojet. Izklesana postava ne pomeni nujno tudi zdravega in širšim množicam dostopnega načina življenja. Gre lahko za aktivnosti, ki močno vplivajo na prehranjevanje ter življenjski ritem. Prehrana je lahko optimizirana za povečanje mišične mase, temu cilju pa je podrejen lep del dneva. Zato mora biti odgovor na vprašanje kako shujšati v trebuh individualen, enako individualno pa izklesana postava. Izboljšanje postave prinese že zdravo prehranjevanje, redno gibanje, dovolj počitka, izogibanje stresu in drugim negativnim vplivom iz okolice ter niz drugih razmeroma preprostih in dostopnih aktivnosti. Prenesti zatečene prehranjevalne navade v območje zdravega prehranjevanja zahteva kar nekaj discipline. Telo mora biti optimalno nahranjeno glede na potrebe. Kar pomeni dovolj energije v času potreb. Odgovor na vprašanje kako shujšati v trebuh je zato lahko že uvesti obilen zajtrk ter proti času počitka postopoma zmanjševati obroke. Praktično to pomeni, da v času počitka počiva tudi večji del organizma. Tipična napaka je opuščanje zajtrka ter obilna večerja pred spanjem. Na eni strani imamo pomanjkanje energije v času potreb, na drugi pa preobremenitev prebavnega sistema ter ustvarjanje balasta v organizmu. Neizkoriščena hrana se bo namreč tako ali drugače kopičila v telesu, dodatno po nepotrebnem obremenjujemo prebavni sistem. Hkrati pa negativno vplivamo na kakovost spanja in regeneracije. Izboljšane dobre navade na številnih drugih področjih so lahko prav tako dober odgovor na vprašanje kako shujšati v trebuh. Za več nasvetov o hujšanju v trebuh obiščite blog Linea Snelle.

Indeks telesne mase je koristen podatek

Indeks telesne mase je koristen podatek.

Za strokovno oceno zdravstvenega stanja je indeks telesne mase eden od pomembnejših podatkov. Poleg njega koristijo tudi podatki o centralni zamaščenosti, maščobe v telesu ter razni drugi podatki. Strokovna ocena mora tudi razlikovati med spolom, upoštevati starost osebe, njeno etnično pripadnost in razne druge dejavnike. Začeti živeti bolj zdravo pa zahteva spoznati tudi značilnosti presnove, prehransko stanje ter razne druge osebne značilnosti. Pridobljene izhodiščne podatke je poleg tega potrebno razumeti in jemati življenjsko. Kar pomeni upoštevati nekatere osebne značilnosti in posebnosti. Pozimi je lahko indeks telesne mase višji kot poleti, sprememba pa se zgodi rutinirano. V zimskem času na povišan indeks telesne mase vpliva sezonska hrana, ki med drugim zahteva več zaščite pred mrazom in drugimi negativnimi vplivi iz okolja. Poleti se indeks telesne mase lahko brez sam po sebi spusti v območje idealnih vrednosti. Na to vpliva povečana temperatura, posledično pitje več tekočin, uživanje sezonsko sveže hrane in podobno. Zato v takih primerih ni smiselno panično na spremenjen indeks telesne mase ukrepati v zimskem času, saj lahko storimo več škode kot koristi. Nikakor pa ni izgovorov za ukrepanje pri pretirano povečani ali pretirano znižani telesni teži. Najboljše ukrepanje je tisto, ki deluje dolgoročno in postane del vsakdanjih navad. Rezultatov tudi ne moremo in ne smemo pričakovati čez noč. Enako se telesna teža ni čez noč pretirano zvišala ali znižala. Lahko pa pospešimo uravnavanje telesne teže z povečano gibalno aktivnostjo, prehrano, počitkom, sproščanjem ter drugimi aktivnostmi. V vseh naštetih primerih je potrebno tudi dobro prisluhniti svojemu telesu. Povečane gibalne aktivnosti lahko zaradi pretirane intenzivnosti ali obremenitve pustijo negativne posledice. Poseben problem je postopno in neenakomerno prilagajanje posameznih delov telesa novo nastalim obremenitvam. Podobno je pri prehrani potrebno imeti posluh ter ne preigravati v nobeni prehranjevalni aktivnosti ali navadi.

Indeks telesne mase nam daje dober okvir za strokovnejše ugotavljanje našega zdravstvenega stanja. Več o tej temi si lahko preberete v našem članku Kaj vam pove indeks telesne mase?

Kavitacija je zdrav pristop do lepega telesa – obiščite nas v Kranju

Kavitacija v Kranju je neinvazivna metoda zmanjševanja maščobnih oblog.

Predvsem kavitacija v mestu Kranj in okolici nudi možnost odpraviti celulit ter zastarane maščobne obloge. V pogovornem jeziku, se kavitacija na območju mesta Kranj, velikokrat imenuje tudi naravna liposukcija. Ta izraz izvira iz podobnosti z liposukcijo, vendar v tem primeru ni prisotna kirurgija. Namesto kirurške tehnike je kavitacija v gorenjski prestolnici Kranj način izločanja odvečnih snovi v maščobnih celicah po naravni poti. Človeško telo ima sposobnosti izločanja odvečnih snovi v maščobnih celicah, potrebno ga je zgolj motivirati in usmerjati. Metoda kavitacija v mestu Kranj v ta namen uporablja ultrazvok, ki pod vplivom ustrezne frekvence omogoča odprtje celice. Z odprtjem celice se sprostijo odvečne snovi v njej, ki jih telo lahko izloči na dva osnovna načina. Nekoristne snovi potujejo po klasični poti za njihovo izločanje iz telesa. Koristni del odvečnih snovi preidejo v krvni obtok, tam pa se postanejo razpoložljiva energija za človeško telo. Terapija kavitacija v mestu Kranj ta učinke še poveča z dodano lažjo vadbo po končanem učinkovanju ultrazvočne sonde na izbran del telesa. S tem se koristni del odvečnih maščobnih celic poenostavljeno povedano pokuri. Dodatne učinke nudi znojenje, ki ima številne splošno znane učinke. Učinki se s tem ne zaključijo, posredno ima terapija vpliv na telesno težo ter prebavni proces. Zmanjšana telesna teža ter izboljšan prebavni proces pa pomeni zgolj uvod v ciklus številnih drugih sprememb. Nižja telesna teža omogoča, da se manj energije porabi za osnovne gibalne in druge aktivnosti. Telo zato energijo lahko pametneje porabi za številne procese in funkcije. Prebavni proces je izboljšan, kar pomeni več učinkov z manj potrebne energije. Telo je zato bolje nahranjeno, hitreje izkoristi s hrano vnesene učinke ter posledično vpliva na boljšo regeneracijo in obnovo številnih funkcij in sposobnosti.

V Kranju izvajamo kavitacijo, ki je zdrav pristop k izboljšanju številnih lastnosti in funkcij človeškega telesa.

Kavitacija prinaša dobre rezultate izboljšanja kože

Rezultati kavitacije kažejo na izboljšanje stanja kože ter čiščenja organizma.

Kavitacija vpliva na kožno tkivo, rezultati se ne kažejo zgolj z izboljšavami izbranega področja, ampak širše. Izboljšan krvni in limfni obtok imata lahko preventivne ali neposredne učinke. V Sloveniji so med najpogostejšimi srčno žilne bolezni, kavitacija je lahko prvi preventivni korak, katerega rezultati se lahko merijo. Poleg izboljšanja krvnega obtoka se pospešuje izločanje škodljivih snovi iz telesa. S tem imamo posredno dodano vrednost, rezultati kavitacije so koristni tudi širše. V osnovi so njeni učinki usmerjeni predvsem na izboljšanje elastičnosti in tonus kože. Koža je največji človeški organ z zelo kompleksno zgradbo ter občutljivo strukturo. Kompleksna zgradba se kaže predvsem preko funkcij, ki jih koža opravlja. Občutljivost pa opazimo že pri majhnih poškodbah, katere imajo razne negativne posledice. Kot prvo so to poslabšan estetski videz, z nepravilno oskrbo rane pa lahko prispevamo k večjim negativnim posledicam. Za zdravo in lepo kožo je kavitacija bolj učinkovita, rezultati se dodatno izboljšajo s spremembami v prehranjevanju ter raznih drugih aktivnostih. Spremembe so lahko učinkovite že z manjšimi spremembami v naših vsakdanjih navadah in aktivnostih. Svojo kožo moramo kot prvo spoznati ter preizkusiti učinke priporočljivih aktivnosti zdravstvene stroke. Te so usmerjene predvsem v hrano in pijačo, ki poskrbi za nahranitev ter obnovo kože. Odpovedati pa se velja nekaterim nezdravim razvadam, ki koži škodujejo. Učinkovitejša kavitacija bo dosežena tudi z večjimi gibalnimi aktivnostmi, osnovni rezultati se dosegajo z manjšimi gibalnimi aktivnostmi ob terapiji sami. Ker se iz maščobnih celic izloča tudi energija, jo je dobro prijetno s koristnim uporabiti. Kdaj nam bo najbolj koristila kavitacija je odvisno od mnogih dejavnikov, rezultati so osebne narave. Osebni dejavniki so predvsem želje po izboljšanju obstoječega stanja, iz okolice pa so dejavniki vezani predvsem na letni čas.

Ob prehodu iz zime v pomladne dni, je kavitacija zelo dobra priprava na bolj intenzivne dnevne aktivnosti. Preverite rezultate na naši spletni strani.

Hujšanje, dinamična prehrana

Hujšanje je lahko dinamična prehrana . Kar pomeni, da je za hujšanje dovolj, da imamo na našem jedilniku zgolj tisto kar potrebujemo. V primeru večjih ali manjših potreb, pa hujšanje prilagodimo tako, da vnesemo več ali manj hrane. Odvisno od fizičnih in drugih potreb. Verjetno najmanj koristi prinese hujšanje, ki ni prilagojeno osebe. Včasih je možno na različnim mediji dobiti hujšanje, kot osebno izkušnjo. Prikazane so vse faze, od začetka do konca. Ker so učinki dobri, ljudje mislijo, da bo tudi njim prineslo velike koristi .

Vendar se pri tem moramo zavedati svojih omejitev ter osebnih posebnosti. Zato je veliko bolje, če se naslonimo na lastne izkušnje ter jim dodamo vsa znana, kot najnovejša teoretična spoznanja. Lastne izkušnje so zelo pomembne. Ker je človeški organizem unikat, lahko določene snovi drugače prebavlja kot drugi organizmi. Zato še tako dobra informacija ne more služiti, če to ni naša izkušnja. Drugi ljudi, ki nam nudijo to informacijo imajo drugačen organizem in drugačne značilnosti prebavnega procesa, posledično pride do razlik. Sami iz izkušenj tudi vemo, da nam določena hrana zelo koristi, pri drugi hrani pa imamo težave. Vse to lahko tudi teoretično podkrepimo in spoznamo. Teorija, bodisi klasična, kot vsa nova spoznanja so pri tem koristna. S tem imamo zagotovljene osnove, na podlagi katerih lahko spoznavamo svoje osebne posebnosti. S tem bomo imeli temelj, na katerem gradimo svoja spoznanja o zdravi prehrani, idealni telesni teži, ter učinkoviti prehrani. Zdrava prehrana se deli na nekaj osnovnih skupin.

Pri tem moramo imeti najmanj maščob ter največ žit in žitnih izdelkov. S tem imamo zagotovljeno osnovo, kateri moramo dodati še sadje in zelenjavo ter meso in mesne izdelke. Vse skupaj lahko koristne popestrimo, če imamo samo nekaj ustvarjalne žilice. Najbolje bomo koristi posamezne hrane spoznali pri aktivnostih. Hujšanje lahko postane nov začetek boljšega in bolj kakovostnega življenja.

http://enemon.si/prehrana-in-zdravje/hujsanje-in-nadzor-nad-telesno-tezo/

Hrana, ki je pri hujšanju prepovedana

Če želimo shujšati, moramo uživati samo kvalitetno in zdravo hrano, vendar je včasih težko ločiti dobro hrano od slabe. Posebaj težko je lahko, če si želite da je. Najboljša dieta vsebuje naslednjo hrano. Sveža zdrava hrana s čim manj sestavinami. Razlaga? Jabolko vsebuje eno glavno sestavino: Jabolko. Na drugi strani pa kosmiči z jabolki vsebujejo sladkor, aditive, cel seznam kemikalij in nekaj malega jabolk. Sedaj razumete?

Hrana, ki jo potrebno črtati z seznama

Še vseeno pa veliko raje vidim da jeste kosmiče z jabolki kot naslednjo hrano. Če želite kadarkoli izgubiti te odvečne kilograme morate naslednjo hrano črtati iz vašega jedilnika. Za vedno.

Pomfri in čips- Če želite shujšati se morate apsolutno izogibati tega. Vem, da pravijo da je vse dobro v zmernih količinah. Napaka. Ne samo, da so ti prigrizki narejeni iz samega škroba, ponavadi vsebujejo še kemijske konzervanse in so narejeni na olju. Ko zagledate takšno hrano pojdite vstran.
Hitro hrano- Kot veste maščobe nimajo nekega drugega pomena kot da znižujejo vaš dober holesterol in povečujejo slabega. Z drugimi besedami, je ta hrana dobra za vas le, če želite srčni infarkt.
Zmrznjeno dietno hrano – Ta hrana vsebuje toliko konzervansov, da je boljše da je niti ne pogledate. Poleg tega ima sveže pečen piščanec 10 krat boljši okus.
Bel kruh, hrano z barvili ali na kakeršen koli način oplemeniteno hrano- Tu je razlog, zakaj ljudje z sladkorno boleznijo ne smejo jesti belega kruha. Bel kruh nima čisto nobene prehrambene vrednosti. Kakorkoli, telo ga pretvori v sladkor, ko pride v krvni obtok, kar pomeni, da je približno enako, če jeste torto ali pa sendvič z belim kruhom. Takšna hrana je prehransko nepotrebna poleg tega pa vas naredi debele.

Če boste to hrano držali izven svojega jedilnika in uživali hrano z sestavinami, ki jih dejansko poznate, boste dosegli svoje cilje. Kmalu boste vsem kazali le še svoje izklesano telo.

 

Koliko vode morate popiti, da izgubljate težo?

Preprosta različica je, da morate popiti veliko vode kadar želite dobro oblikovano telo. Voda ne sme nikoli biti predaleč od vas in bolje je, da je popijete nekoliko več, kot je potrebno. Seveda pri tem ni potrebno pretiravati in popiti 10l vode na dan, ker smo vam mi tako rekli, ampak zapomnite si da je dobro če spijete veliko vode po napornem treningu, nekaj pred in nekaj med treningom. Bolje je da popijete nekoliko več kot je potrebno, kot da dehidrirate. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj vam voda pomaga pri izgubljanju teže.

Vaše telo ne sme dehidrirati

To je preprosta biologija – količina znoja ki ga proizvedete, ko izvajate trening je lahko velika, zato morate popiti veliko tekočine, da ne dehidrirate. In v nasprotju s tem kar ste mogoče slišali, z potenjem ne izgubljate maščobe. Potenje je stranski produkt napornega treninga, ampak zaradi potenja ne izgubljamo maščobe. Ne bi vrjeli koliko ljudi dejansko verjame, da zaradi potenja izgubljajo maščobo. Potenje je le izgubljanje soli in vlage iz vašega telesa.

Zato je potrebno na nek način v telo vrniti tekočino, in to lahko storite le z pitjem vode. Prav tako lahko pijete športne pijače ter sladkor in vse kar je tem pijačam še dodano, morda vam bodo celo pomagale, vednar je veliko preprosteje in bolj zdravo piti vodo in pojesti veliko sadja.

Voda  = Zdravje

Še ena dobra stran vode je, da jo nenehno potrebujemo. Zelo pomembna je za naš razvoj, rast in je najčistejša in najbolj zdrava pijača, ki jo lahko popijemo. Vse to je seveda dobro ampak kar je pomembno je to, da več vode kot popijete, večji ima le ta vpliv na vaš. Pravilna odločitev je, če se odločite da boste pili manj vseh ostalih pijač in veliko več vode.

Več vode = Manj nepotrebnega apetita

To je verjetno najboljši razlog izmed vseh. Več vode kot popijete, manj apetita boste imeli. Ne skribte, voda ne vpliva na užitek ob obrokih, to le pomeni, da če ste navajeni na različne prigrizke, ali nepotrebne obroke lahko voda reši to vašo razvado. Vsekaor voda ne bo potešila vaše lahkote, če ste dejansko lačni, vendar če kombinirate dobro količino vode s 5 obroki dnevno, je to ubijalska kombinacija.