Arhiv Značk: kampiranje

Nudistični kamp, svoboda brez meja

Nudistični kamp je območje kampiranja , kjer lahko obiskovalci lahko počitnikujejo brez obleke.

Potrebo po tovrstnih zmogljivostih so na Jadran zanesli predvsem Nemški in Avstrijski turisti v letih po drug svetovni vojni. Nudistični kamp je svoje začetke imel v taborih, kjer so zdravniki obiskovalcem priporočali golo sončenje in plavanje. V Sloveniji smo takšne tabore imeli že v devetnajstem stoletju, na Hrvaškem so se takšni tabori pojavili sredi tridesetih let minulega stoletja. Nudistični kamp se na Hrvaškem prvič pojavi v šestdesetih letih minulega stoletja, v bližini mesta Vrsar. Kamp še danes velja za največjega v Evropi, dnevno lahko sprejme prek osemnajst tisoč gostov. Mnoge turistične organizacije, društva in združenja kamp uvrščajo med najbolj urejene v širši regiji. Tudi na Nudistični kamp lahko obiskovalci poiščejo tudi v drugih delih Hrvaške in sicer na območju Istre, Kvarnerja in Dalmacije. Nudistični kamp nudi obiskovalcem enake turistične usluge in zmogljivosti, kot klasičen kamp. Za kopanje lahko obiskovalci lahko izbirajo različne plaže od kamnitih, prek tlakovani, do prodnatih in skalnatih. Nudistični kamp ima trgovine, restavracije, lokale, bolje opremljeni tudi ambulanto, polnilnico plina. V sodobnejših časi se opremljajo s sodobnimi načini bivanja, kot so brezžična povezava, internet. Marsikateri nudistični kamp je prilagojen tudi obiskovalcem z posebnimi potrebami. Za vse obiskovalce željne rekreacije so na voljo teniška igrišča, igrišča za namizni tenis, mini golf, nogomet, košarko, odbojko. Možno je najeti kolesa in čolne, jadralne deske, pedalne in kajake. Nastanitvene možnosti so različne. Gostje se lahko določijo za najem počitniških prikolic, možno je prespati v sobah, apartmajih in vilah. Dobro ponudbo zaokrožujejo restavracije z odlično lokalno hrano ter hrano, ki se prilagaja različnim okusom in zahtevam. Tako je moč zaviti v picerije, gril restavracije, na plažah je možna hitra osvežitev z hitro prehrano in pijačo. Poskrbljeno je tudi za zabavo in razvedrilo.

Nudistični kamp nudi možnost počitnikovanja v Adamovem kostimu.

Kampiranje, pristen stik z naravo

Kampiranje je pristen stik z naravo . Okolja, kjer lahko kampiramo so različna, tudi na samih lokacijah so možnosti najti prav svoj kotiček velike.

V sodobnem času je kampiranje postalo sprostitev od skrbi vsakdanjika . Ljudje so se začeli zavedati blagodejnih učinkov življenja v naravi. Predvsem stres in hrup urbanih naselji mnogi razumejo, kot grožnjo zdravju. Zato se zavestno odločijo za kampiranje izven domačega kraja, v objemu naravnega okolja. Največji pristaši kampiranje v sezoni izvajajo tedensko, običajno ob koncu vikenda. Takrat se odpravijo ali v oddaljen kamp, kjer imajo najeto parcelo, drugi pa imajo bivalnike, ki jim omogočajo, da se v nekaj urah znajdejo na želenem kraju v naravi, ter tam uživajo svobodo in čist zrak. Druga večja skupina kampiranje izvaja predvsem ali izključno v predvsem poletni turistični sezoni. Preko ostalega dela leta pa se ne odločajo za kampiranje. Za kakšno obliko se odločijo je v veliki meri odvisen od njih samih. Na eni strani gre za priseganje na eno ali drugo obliko, na drugi je kampiranje povezano z zmožnostjo investiranja in drugih spremljajočih lastnosti.

Vsekakor je kampiranje dobrodošla oblika sprostitve v naravnem okolju. Mnogi znajo povedati o blagodejnih učinkih za zdravje in dobro počutje. Predvsem je v kampih omembe vredna dobra družba enako mislečih ljudi. In če tudi prihajajo iz tujih dežel ali so nam neznanci, se družba enači z mnogimi enakimi pogledi na vsakdanjik. Predvsem morje in gore privabljajo največ turistov v kampe, nezanemarljivo pa je tudi število kampov ob naravnih lepotah v drugih predelih dežele. Naravno okolje, pa naj si bo na morju, v gorah ali ob drugih naravnih lepotah ljudi pomirja in sprosti. Nekateri pravijo, da so prerojeni, drugi pa da lažje premagujejo kasnejše ovire v življenju.

Kampiranje je oblika bivanja na prostem, katera ima vedno več pristašev, ki jih druži priseganje na idejo zdravega načina bivanja izven urbanega okolja.

Kamp Porto sole ob Vrsraju

Kamp Porto sole se nahaja samo pet minut hoje od mesta Vrsar. Če se vam res ne ljubi hoditi, pa lahko izkoristite tudi turistični vlakec, ki vas bo zapeljal do Vrsarja in nazaj. Kamp Porto sole se nahaja v objemu mediteranske narave. Kot vemo, je hrvaška obala znana predvsem po tem, da ima veliko sončnih dni v letu. Če se vam zgodi, da imate en dan slabo vreme, potem bo skoraj gotovo v dnevu ali dveh vreme postalo spet lepo. Dež in mraz preprosto ne trajajo. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj je hrvaška obala tako priljubljena med turisti.

In kaj vam ponuja kamp Porto sole? Od letos je kamp Porto sole odprt celo leto in ni več omejen samo na poletno sezono. Zaradi milih mediteranskih zim, ki so bogate z veliki sonca, je postalo povpraševanje po zimskem kampiranju zelo visoko. To so opazili tudi v tem kampu in odšli so v koraku s časom in potrebami turistov, ki se zelo hitro spreminjajo in predvsem postajajo čedalje bolj široke.

Kamp Porto sole ponuja kar 800 parcel, ki so primerne za kampiranja, od teh pa jih kar 753 omogoča priklop na elektriko in vodo. Kamp zagotavlja tudi čiste WCje, ki so prilagojeni tudi za invalide. V kampu imajo svoje mesto tudi avtodomi, za njih pa je poskrbljeno tudi s kemičnimi sanitarijami in možnostjo za izpust sanitarij. Ljubitelji in lastniki psov pa bodo zadovoljni, saj kamp Porto sole dovoli kampiranje v družbi štirinožcev. Predvsem otroci bodo zadovoljni, ker ima kamp Porto sole zunanji bazen. V primeru, da bi kakšen dan naplavilo kaj alg in vam bi bilo v morju neprijetno, bi lahko izkoristili kopanje v bazenu. Omenimo še, da ima kamp Porto sole lastno trgovino in gostilno ter da ima tudi športne objekte, kjer lahko igrate tenis, odbojko, namizni tenis, košarko, nogomet, minigolf itn.