Arhiv Značk: kolo

Kolesarstvo, gibanje je zdravo

Kolesarstvo omogoča različne gibalne aktivnosti .

Gibaje je ena osnovnih človekovih sposobnosti, ki pripomore k dosegajo oddaljenega. Poleg doseganje oddaljenega, kot so kraji, ljudje, dogodki in podobno, je za gibanje značilno, da omogoča in izboljšuje številne procese v človeškem telesu. Omogoča jih tudi kolesarstvo, na nekaterih področjih tudi izjemno dobro. Odvisno seveda od namena. Lahko gre za način prevoza, lahko gre za namensko ali specifično rekreacijo. Način prevoza je kolesarstvo, ko z njim hodimo v službo in imamo, namensko gibanje je, ko gre za našo rekreacijo, namensko pa kadar z njim koristimo drugi rekreacijo. Namenska rekreacija je, ko gre za kolesarjenje, z njim pa lahko koristimo drugim oblikam rekreacije, kot je recimo tek. V teh primerih gre za manj zahtevnostno aerobno gibanje, s katerim bi radi pospešili proces regeneracije. Zavedanje pomena gibanja je v sodobnem času zelo pomembno. Značilnost sodobnega vsakdanjika je, da gibanje nadomeščamo na številne načine. Kar je pri premagovanju daljših razdalj nujno, pri krajših pa je na žalost velikokrat slaba razvada. Alternativ, ki nam omogočajo spremeniti slabe navade je več kot dovolj. Med njimi ima kolesarstvo, saj je na več različnih načinov koristno. Kot prvo koristi zdravju , lahko pa prinaša še številne druge koristi kot je zniževanje stroškov. S tem postane tudi gospodarno, investicija pa hitro upravičena in izplačana. Ob vseh koristih velja pomisliti tudi na osebna varnost in varovanje zdravja. Varnost je eden prvih pogojev, da kolesarstvo postane koristno, varovanje zdravja pa je pogoj, da nam ne prinaša negativne učinka. Niso redki primeri, ko neprimerni načini uporabe, prinašajo neželene negativne posledice. Za varnost lahko v največji meri poskrbimo sami, zanašati na druge ni najbolj smiselno. Varovanje zdravja pa je zagotovljeno z zagotavljanjem vsega, kar kolesarstvo potrebuje ter odklanjanjem nekoristnega ali celo škodljivega.

Kolesarstvo nam nudi način prevoza, rekreacijo ali izboljšanje procesa obnove pri drugih športih.

Kolesarska oprema in gorska kolesa

Kolesarska oprema je skoraj najbolj pomembna stvar pri vsakemu kolesarju. Le-ta ga ščiti pred raznimi padci in poškodbami. Obvezna kolesarska oprema je definitivno čelada, ki nam ščiti glavo pred padci in v skrajnih primerih nam lahko reši tudi življenje in nas varuje pred resnejšimi poškodbami. Čelada se mora prilegati glavi, to pomeni, da ne sme biti prevelika ali premajhna, saj je to isto, kot da je sploh ne bi imeli. Prekrivati mora čelo in ne sme se premikati gor in navzdol. Dobro je, če kupimo tako čelado, kateri se lahko nastavlja velikost. Poleg tega pa vam priporočam, da pri čeladi niste skromni (bolje je kupiti dražjo kot cenejšo čelado), saj le-ta ščiti pomemben del telesa.

Naslednja pomembna kolesarska oprema so kolesarska očala. Ta nam ščitijo oči pred nezaželenimi delci (razne mušice, prah, pesek…), preprečujejo, da bi se nam oči solzile, prav tako pa preprečujejo, da bi nas sonce zaslepilo in v takem primeru zapeljali na nasproten pas. Prav tako kot tudi pri čeladi, pri nakupu očal ne bodite skromni, pomembno je, da imajo leče očal UV zaščito, in pa da niso iz kakšnih poceni materialov, saj lahko še dodatno škodijo vašim očem. Kolesarski dres pa je prav tako pomemben, saj je zelo lahko oblačilo, narejeno iz kvalitetnih in koži prijaznih materialov, prilagodljivo obliki telesa, kolesarjenje s tem dresom pa je pravi užitek. Kolesarski dres je lahko enodelen ali pa dvodelen. Zraven kolesarskega dresa pa definitivno spadajo tudi rokavice in pa čevlji. Vso to kolesarsko opremo potrebujejo vsi kolesarji, med njimi pa tudi tisti ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom.

Za gorsko kolesarstvo potrebujete gorsko kolo, ki je prilagodljivo takšnim razmeram. Gorska kolesa so zelo odporna, imajo širše gume, da se lažje oprimejo površja, poleg tega pa so veliko težja. Gorska kolesa imajo tudi primerno ceno, ki pa le ni tako nizka, nekje med 1500 tudi do 7000 evrov.

Otroška in gorska kolesa

Kolesarjenje je nekaj, kar se večina ljudi nauči že v otroštvu. Seveda pa je pomembno, da otroku ponudimo kvalitetno in primerno kolo, ki mu bo omogočilo hitro in varno učenje kolesarjenja. Poleg kolesa je sicer potrebna še druga oprema, sploh če gre za profesionalno kolesarjenje, ampak pustimo to za zdaj. Otroških koles je na trgu res veliko, vendar pa moramo biti pozorni na kvaliteto kolesa. Mlajši otroci zagotovo prvo opazijo tista otroška kolesa, ki so živih barv in poslikani.

Factorystore je spletna trgovina, ki vam ponuja vse, kar potrebujete za kolesarjenje. Med celotno ponudbo boste torej našli tudi cestna, treking, mestna kolesa, MTB, Dirt/Park/Street, BMX, triatlon in zložljiva kolesa ter seveda tudi otroška kolesa in vso potrebno opremo, oblačila in še marsikaj. Ker je spletna trgovina pregledna, boste hitro našli izbiro otroških koles oziroma izbiro gorskih ali drugih koles. Poleg slike izbranega otroškega kolesa je zapisana tudi cena in pa za katero starost je otroško kolo primerno. Seveda pa se otroška kolesa med seboj zelo razlikujejo glede na videz, funkcionalnost in pa nenazadnje tudi glede na ceno kolesa.

Dobro veste, da vsako kolo ni primerno za vsak teren. Ravno zato obstaja več vrst koles, med katerimi najdemo tudi gorska kolesa. Pomembno je, da izberete gorsko kolo, ki je primerno za rekreativne ali pa profesionalne kolesarje, sicer pa si lahko poleg gorskega kolesa kupite tudi kolesarsko navigacijo, števec ali kaj podobnega. V vožnji na gorskem terenu vam bo kolesarska navigacija zagotovo prišla prav, števec pa je ravno tako nepogrešljiv.